Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Rødt reagerer sterkt på vedtaket gjort av styret i Helse Nord den 19. juni 2024, som omhandler overføring av PCI-personell fra Nordlandssykehuset til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Denne beslutningen har alvorlige konsekvenser for ansatte og helsetilbudet i regionen, og er basert på et mangelfullt grunnlag.
Det er spesielt urovekkende at viktige uttalelser fra viseadministrerende direktør ved Nordlandssykehuset, Beate Sørslett, har blitt holdt tilbake fra styret i forkant av deres beslutning. Sørsletts uttalelser, som tydeliggjorde samarbeidsviljen med UNN og avkreftet misforståelser skapt i media, ble oversett i beslutningsprosessen. Når slik kritisk informasjon ikke formidles til de som skal fatte beslutninger, brytes kravet til forsvarlig saksbehandling.
Vi mener at Helse Nord har behandlet denne saken på en måte som setter pasientsikkerheten i fare og skaper unødvendige splittelser mellom sykehusene i regionen. Det er helt uakseptabelt at viktige deler av Nordlandssykehusets forslag, inkludert ønsket om en tredjepart for å bistå i det faglige samarbeidet, ikke ble inkludert i styrets vurdering. Dette gir et fordreid bilde av situasjonen og undergraver muligheten for en god og rettferdig løsning.
For Rødt er det helt klart at dette vedtaket må kjennes ugyldig. Helse Nord har et ansvar for å sikre at beslutninger som påvirker sykehusene og helsetjenestene i vår region, er basert på korrekt og fullstendig informasjon. I denne saken har det sviktet, og det er pasientene og de ansatte som betaler prisen.
I juli ble det klart at avdelingsoverlege Hanne Bjørnstad ved hjerteavdelingen, overlege Michael Uchto, overlege Andreas Hagen og overlege Torjus Haugen Rølid ved Nordlandssykehuset har sendt inn en klage på grov saksbehandlingsfeil i forbindelse med PCI-vedtaket. I et svarbrev fra Helse Nord 6. august avfeies klagen med at vedtaket ikke kan påklages fordi det ikke er truffet under offentlig myndighetsutøvelse.
Vi i Rødt vil minne om at de regionale helseforetakene regnes som offentlige organer. Loven sier også at forvaltningsloven gjelder for de regionale helseforetakene.
Vi krever derfor en gjennomgang av saksbehandlingen og en fullstendig revurdering av beslutningen som er fattet.
Rødt står sammen med de ansatte og pasientene i kampen for en likeverdig helsetjeneste som er trygg, rettferdig og styrt av faglige vurderinger – ikke av tilbakeholdt informasjon og et syltynt saksgrunnlag.
Synne Bjørbæk,
Gruppeleder for Rødt
Rødt Nordlands Fylkestingsgruppe