Hva har en liten bygd i Nord-Rana til felles med den sikkerhetspolitiske stemningen i verden, eller valget i USA? Svaret er energi – både i negativ og positiv forstand. Det skal vi høre mer om under årets Drivkraftkonferanse 22. august.
Årets tema for Drivkraftkonferansen er nemlig energien i mennesker og samfunn. Både på Helgeland, i Norge og i verden. Det skriver SpareBank 1 Helgeland i ei pressemelding om konferansen.
– Vi skal snakke om energi og spenning, men også om kraftproduksjon, grønt skifte, og ikke minst: Den positive energien som kan flytte fjell, sier markeds- og kommunikasjonssjef i SpareBank 1 Helgeland, Majken Hauknes.
Også i år har SpareBank 1 Helgeland samarbeidet med NHO Nordland om planleggingen av konferansen, og de lover et spennende og variert program:
Får besøk av tidligere statsminister
– Vi får blant annet en lettfattelig og interessant samfunnsanalyse gjort av tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, sier direktør for bedriftsmarkedet, Bjørn-Tore Brønlund.
Göran Persson er en av Skandinavias mest kjente og anerkjente politikere. På Drivkraftkonferansen skal han gjøre en analyse av Helgeland, og dele av sin kunnskap om klimaspørsmål, velferdsstatens utfordringer, makt, ledelse, endringer i offentlig sektor og fremtidens turisme.

Hva hvis Trump vinner valget?
I neste del av programmet tar regissør, forfatter og podkast-vert Gjermund Stenberg Eriksen oss med til USA, hvor energien er mer spent enn noen gang. Det er valg i november, og hva skjer egentlig om Trump vinner valget?
Eriksen har som regissør sikret seg Emmy med Mammon 2 og har fanget mang en tv-seer med «Furia 1» og «Furia 2». Han stiller på Drivkraftkonferansen med sin enorme kunnskap om USA og det amerikanske valget, samt en fortellerteknikk som holder oss limt til setene.
– Eriksen er ikke den eneste USA-eksperten på programmet. Henrik Heldahl er kjent som politisk journalist i nettavisen, og fra podkasten Amerikansk politikk. Han er konferansier og ordstyrer, og skal i tillegg ha et innlegg om velgermassene, og hvilken vei de går nå, legger Hauknes til.
Nord-Norge og verdensfred
– Når vi snakker om energi og hvordan det påvirker oss, kan vi ikke se bort fra den spente situasjonen i verden, med flere kriger og en stadig mer usikker sikkerhetspolitisk situasjon, sier Hauknes.
I del tre av programmet skal vi hjem igjen, for å se nærmere på hva nordområdene betyr for verdensfreden. Forfatter og avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet, Ørjan N. Karlsson, forteller om den spente sikkerhetspolitiske og beredskapssituasjonen i Europa og hva det betyr for oss i nord.
– Det blir også en panelsamtale mellom Karlsson, NRK-veteran Arnt Stefansen og Göran Persson, hvor de skal diskutere den sikkerhetspolitiske situasjonen i nordområdene og verden, legger Hauknes til.
Energiske Norge og Helgeland
Del fire handler om energiske Norge og Helgeland.
– Det grønne skiftet skaper energiutfordringer, og vi trenger å produsere mer fornybar energi i årene som kommer, sier Brønlund.
Nestleder i Fornybar Norge, Bård Standal, forteller i sitt foredrag at vi må få høyere tempo i energiomstillingen. Han peker også på hva som kreves for å få det til – og hvordan fornybar energi kan leve i god sameksistens med andre samfunnsinteresser.
Sunniva Rose i Norsk Kjernekraft mener det kan være nettopp kjernekraft som er løsningen på energiutfordringene. Vi får en lettfattelig innføring i hva det er, og noen argumenter for hvorfor det er en viktig del av energimiksen vi skal ha i fremtiden. Og ikke minst: et oppgjør med noen fordommer mot kjernekraft.
Deretter skal Brønlund selv opp på scena for å presentere Helgelandspuls: En rykende fersk undersøkelse for næringslivet på Helgeland.
– Det er dyrtid, og flere selskap i flere bransjer driver med negative resultater og lavt egenkapital. Men, det er håp i tunellen, forteller Brønlund.
Energiske mennesker og samfunn
– Siste del av programmet handler om hvordan vi som mennesker skaper energi oss imellom, og hvordan denne energien kan føre til utvikling og vekst, sier Hauknes.
Psykologspesialist Ida Holo åpner siste del av konferansen med foredraget «Vi er som vi er! Eller?». Mange kan nok kjenne seg igjen i at det er utfordrende både i jobb og hjemme, når ulike personligheter må samarbeide, men det finnes en metode, og den skal Holo lære oss.
Neste post på programmet er lansering av en spesiell film om en spesiell bygd. En bygd med pågangsmot, som mer eller mindre produserer positiv energi. Vi skal utforske Utskarpen – den lille bygda med de store ambisjonene.Til slutt stiller vi spørsmålet: Har reiselivet planene klare for de endringene de skal ta del i når ny storflyplass er klar i 2027? Leder i Visit Helgeland, Kitt Grønninsæter, kommer for å presentere en rykende fersk undersøkelse av reiselivet på Helgeland.
Fakta
- Årets Drivkraftkonferanse arrangeres i år i Mo i Rana
- Konferansen roterer på å arrangere i Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana
- Drivkraftkonferansen er et samarbeid mellom SpareBank 1 Helgeland og NHO Nordland
- SpareBank 1 Helgeland deler ut Drivkraftprisen under kveldsarrangementet
- NHO Nordland deler ut prisen “Månedens bedrift” under kveldsarrangementet