Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Fortescue ønsker å få til et grønt industriprosjekt i Hemnes. Enten på Mula eller i Sundsmarka. Selv om vi er klare på at Sundsmarka for øyeblikket ser ut til å være bedre egnet enn Mula, undersøker vi egnetheten begge steder og har ikke konkludert. Vi har et planprogram på høring og trenger innbyggernes innspill på begge områdene.
Hemnes kan bli stedet verden vil se til i det grønne skiftet, og vi ønsker å jobbe med innbyggerne i Hemnes for å finne de beste løsningene. I Hemnes planlegger Fortescue et anlegg for produksjon av grønt hydrogen og grønn ammoniakk. Produksjonen vil være drevet av vannkraft og være helt utslippsfri, og den grønne ammoniakken vil erstatte fossilt drivstoff for utslippsverstinger som skipsfart, tungtransport, kunstgjødsel og industri som er vanskelig å elektrifisere.
Ammoniakk har vært produsert i Norge i ca. hundre år. I starten brukte vi vannkraft. I dag er ammoniakkproduksjon i verden stort sett drevet av gass eller kull. Fortescue vil gå tilbake til røttene, men i større skala. Når vi ser for oss å produsere 226 000 tonn grønn ammoniakk i Hemnes hvert år, blir det unikt i verden. Det finnes knapt anlegg av denne størrelsen. Fortescue har et søsterprosjekt av liknende dimensjoner i Bremanger som kan være i drift allerede i 2027, og sammen med Hemnes-prosjektet kan de utgjøre to nye tyngdepunkt for grønn industri i Norge og i lokalsamfunnene.
Hvis styret i Fortescue er positive når de tar den endelige investeringsbeslutningen, ønsker vi å være en del av Hemnes i årene som kommer. Vi ønsker å etablere oss her og bidra til å skape arbeidsplasser – direkte på den topp moderne ammoniakkfabrikken og indirekte gjennom rammeavtaler. Fortescue vil samarbeide med lokalt og regionalt næringsliv, og søke å bidra til ny lokal tilleggsindustri i forbindelse med vår etablering. Vi vil investere i lokalsamfunnet og bidra til å gjøre kommunen til et mer attraktivt sted å bo og jobbe. Vi håper å få til samarbeid med utdanningsinstitusjoner i regionen og bygge kompetansen her på ny, grønn teknologi.
Utgangspunktet for dette skal være ett av to steder: enten på Mula eller på Sundsmarka. Fordeler og ulemper med begge områdene er beskrevet i planprogrammet som nå er på høring. Der skriver vi at Sundsmarka akkurat nå ser ut til å ha færre ulemper enn Mula, men dette ønsker vi innspill på. Det foregår og vil foregå flere feltundersøkelser i begge områdene for å kartlegge grunnforhold, natur og annen påvirkning et eventuelt prosjekt vil ha. Det er viktig at disse prosessene fullføres, slik at har mest mulig kunnskap før det fattes en beslutning. Her vil både høringsinnspill og informasjonen som er hentet inn fra begge områdene legge grunnlaget. Vi oppfordrer derfor alle til å gi sine innspill om begge alternativer.
Vi er tidlig i planleggingen av Hemnes-prosjektet. Fortescue må etter hvert ta en endelig investeringsbeslutning, og om den er positiv, er det til syvende og sist opp til Hemnes og deres folkevalgte hvordan prosjektet blir. Nå følger vi prosessene slik de er lagt opp til i lovverket. Til syvende og sist er det kommunestyret som avgjør. Vi i Fortescue skal gjøre alt vi kan for å legge til rette for at det tas en informert beslutning.
Fortescue kan ikke gå inn på innholdet i samtaler og avtaler med grunneiere og rettighetshavere. Avtaleprosesser og -status vil heller ikke påvirke, eller ha betydning for, den pågående planprosessen. Det vi likevel ønsker å påpeke er at regelverket rundt grunn- og rettighetserverv i Norge er sammensatt og omfattende, noe vi forholder oss til. Private tomteavtaler betyr ikke at en eiendom kan benyttes fritt til et hvilket som helst formål. Dette reguleres av lovverk slik som bl.a. konsesjonsloven og plan- og bygningsloven. Tomteprosesser er en del av det store arbeidet som skal gjøres før prosjektet er på plass, men det er den pågående planprosessen som vil være avgjørende for hva som er det best egnede området.
Målet nå er å få flest mulig innspill til planprogrammet innen fristen 21., for deretter å gjennomgå disse og resultatene av de foreløpige kartleggingene av områdene, slik at vi kan konkludere på hvilket område som er best egnet å gå videre med. Så er resten opp til Hemnes.
Thor Magnus Rovik,
Norgessjef Fortescue