Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
Å bo i nord byr svært ofte på store kontraster. Etter å ha fått oppleve en av tidenes flotteste 17. mai-er, i alle fall værmessig, forsvant 20 gode og varme grader neste morgen.
Det betyr at vinteren er på tur å gå over i sommer. Våren er strengt tatt noe som bare forekommer på kalenderen, og om vi tar turen litt opp i terrenget ligger fortsatt snøen og isen der.
Hemnes er kjent som en stor skuterkommune, med mange løyper og mange skutere. Når løypene nå er stengt er det langt færre som er på hyttene, de kommer tilbake når det blir skikkelig sommer.
Skutertrafikk har gjennom mange tiår vært et konflikttema i Hemnes. Etter at løypenettet kom, har konfliktnivået falt mange hakk. Det er selvsagt de som mener det er for få og for korte løyper, og det er de som mener at privat skuterbruk burde vært helt forbudt. Det store flertallet virker derimot fornøyd med tingenes tilstand, spørsmålet har heller vært om det kommer til å forbli slik.
Denne uka kom Motorferdselsutvalgets utredning. Lovverket som regulerer motorferdsel i utmark feirer snart 50 år, og burde nok for lengst vært pensjonert. Et forslag til en helt ny lov foreligger, og det betyr mange endringer. Først og fremst skal kommunene nå få mer frihet og ansvar, eller frihet under ansvar?
Riset bak speilet er klart, føringene i loven er ikke mer motorferdsel, og hensynet til natur, friluftsliv og samiske rettigheter er klart nedfelt i loven. Samtidig åpner det for at alle kommuner kan åpne skuterløyper. Det kommer til å bli utfordrende når en samlet belastning skal vurderes. Skal Hemnes ha færre løyper om Rana åpner løyper, hvem skal koordinere mellom kommunene?
Trolig blir det statsforvalterne som får den ublide oppgaven med å være festbrems når lovens intensjoner skal oppfylles. Det kan være et paradoks at kommunene får tildelt nye rettigheter, samtidig som de skal innfri forventninger som i mange tilfeller peker i motsatt retning, mindre motorferdsel, ikke mer.
Motorferdsel er langt mer enn skuter. Den tyngste delen av ferdselen skjer på sommeren, og med store maskiner. I lovforslaget åpnes det nå for kraftige sanksjonsmuligheter ved brudd på loven, opptil to års fengsel i de mest graverende tilfeller. Da er det gjerne snakk om motorferdsel som har skadet naturen eller friluftslivet.
Det vil være mange som kommer til å følge praktiseringen av loven, og som setter pris på at det nå også er sanksjonsmuligheter.