Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Tettstedsutvalget på Hemnesberget og de andre bygdeutvalgene i kommunen får stadig mindre penger å tildele.
Da kommunen for en god del år siden la ned de kommunale Nærmiljøutvalgene, ble ordningen med bygdeutvalg og tettstedsutvalg innført. Her er det ikke lenger noen politisk valgte personer som på vegne av kommunen har jobben med å tildele små midler til gode prosjekt for det enkelte tettsted.
Nå er det kultur- og foreningslivet selv som må sørge for å ha et fungerende utvalg. Et utvalg for hvert tettsted som har som eneste oppgave å årlig fordele kommunale midler til omsøkte prosjekter fra de ulike lag og foreninger.
For Hemnesberget sin del er beløpet 36.000 kroner årlig. Etter hva jeg forstår får egentlig kommunens fem tettsteder akkurat samme beløp, et prinsipp som virker litt merkelig, all den tid det er stor forskjell på antall aktive foreninger / prosjekter å bruke penger på i de fem tettstedene i kommunen. For skulle kommunen f.eks. gitt midler i forhold til innbyggertall ville jo eksempelvis Hemnesberget ikke fått mer enn kr. 27,- pr. innbygger, mens Bleikvasslia havnet på «svimlende» kr. 90 pr. beboer (sånn ca.). Men la nå det ligge i denne omgang.
Pengesummen som disse utvalgene blir tilgodesett hvert år, har etter sigende stått på stedet hvil siden 2016(?), mens kommunale byråkrater, øvrige ansatte og andre yrkesaktive i kommunen, samt alle andre kostnader i samfunnet har vært igjennom en formidabel økning de siste 7-8 årene. Samtidig har det vært frivillige som på fritiden har måttet administrere disse utvalgene. Selvsagt gratis.
Lønns- og prisveksten har naturligvis gjort at man i 2024 får betydelig mindre igjen for dette tilskuddet til gode prosjekt for kommunens fem tettsteder enn man kunne få i 2016.
Om et utvalg må leie møterom stort nok til å ta imot representanter fra 15-20 lag og foreninger, må de bruke av tildelt pengepott, og det blir enda mindre til fordeling til prosjekt som skal komme allmenheten til gode.
Det hadde vel vært fint om utvalgene kunne få ta del i denne økningen gjennom prisjusterte tilskuddsmidler?
Tore M. Furuhatt