Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
I Hemnes er nær sagt alle enige om at vi må slutte å slåss mot hverandre med utgangspunkt i våre postnumre. Alle sier det, men få eller ingen gjør noe med det.
Vi tok opp problematikken med postnummerpolitikk i alle intervju med de politiske partiene før valget i fjor høst. Alle var opptatt av problemet, og så på fenomenet som en av de største hindringene for utvikling i Hemnes.
Det har nå vært avholdt to folkemøter der omstillingsprosessen for næringslivet i Hemnes har vært tema. Nettopp knivingen mellom tettstedene blitt nevnt som en av de største truslene mot framdriften i utvikling av kommunen og næringslivet.
Begge møtene ble avholdt på Hemnesberget, og da blir geografiproblemet veldig synlig. Vi er ikke veldig flinke til å besøke hverandre, og da blir tettsteder uten stemme på viktige møter. Terskelen for å reise inn i «løvens hule» blir kanskje høy, man møter bare opp når arrangementet går på eget tettsted.
Vi har sett akkurat samme problem på næringslivsfrokoster og lunsjer, og da faller litt av poenget med å møtes og bli kjente bort. Faren for at det ender opp med at man bare snakker med «sine egne» i ekkokamre på sine trygge postnumre er stor. Dette hemmer både utviklingen og forståelsen, man ser sine egne behov og ønsker, og oppdager ikke muligheter for samarbeid og verdien av å jobbe sammen.
Innen reiseliv er det tatt grep gjennom egen gruppe som dekker aktører i hele kommunen. Det har gjort at de ser nytten av å bruke hverandre for å oppnå et bedre produkt. Sammen greier de å skape et større og mer spennende produkt, alene blir de for liten og usynlig.
I politikken har valgkampen for lengst blitt til hverdag. Vi ser fortsatt at politiske program legges bort til fordel for postnummerpolitikken. Partitilhørigheten sprekker, og det stemmes geografisk. Noen ganger kan dette være både forståelig og godt begrunnet. Andre ganger blir det veldig tydelig at prinsippet som gjelder ett tettsted greit kan fravikes når samme type sak treffer et annet tettsted.
Stort sett all erfaring viser at når det regner på presten, ja da drypper det på klokkeren. Når det skjer noe som skaper vekst og positivitet på et tettsted, ja da skaper det ringvirkninger og merverdier for de andre tettstedene også.
Vi må rett og slett slutte å tette taket.