Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning.
Hemnes har mistet ca. 150 arbeidsplasser bare det siste året. I det siste tiåret er tallet antagelig dobbelt så stort.
Den langsomme tilbakegangen gjennom tiåret har stort sett passert uoppdaget, inntil fylkeskommunen slo alarm og stilte velvillig opp med regionale omstillingsmidler.
Fjorårets brutale realitet med nedleggelsen av hjørnesteinsbedriften Natre Vinduer på Hemnesberget skapte øyeblikkelige bølger. Muligens la bølgene seg vel kjapt, det ble aldri noe stort politisk og folkelig engasjement for å kreve hjelp. Da Andøy kommune ble rammet for noen år siden skapte det et nasjonalt raseri, et raseri som Arbeiderpartiet enda slikker sårene etter.
Presset mot det politiske miljøet var enormt, og det ga resultater. Politikerne på Stortinget og regjeringen har nok opplevd vinden fra Hemnes som flau vind sammenlignet med orkanen fra Andøya. I Hemnes har trolig flere fastboende mistet jobben gjennom det siste tiåret enn på Andøya, så hvorfor greier vi ikke skape like store bølger, hvorfor roper vi ikke like høyt?
Hemnes skulle få svar fra storsamfunnet gjennom Revidert nasjonalbudsjett. Da dette ble lagt fram på tirsdag var det ikke mulig å finne en eneste setning som både inneholder omstilling og Hemnes. Julaften passerte, og julenissen dukket ikke opp. Det betyr trolig at kommunen kan skyte en hvit pil etter å få en statlig status som omstillingskommune. Det betyr også at søknaden om 100 millioner til å få styrket næringslivet i Hemnes trolig får tommelen ned.
Ryktene går allerede om at det kommer et plaster på såret, der Nordland fylkeskommune får ekstra midler som skal sendes videre til Hemnes for en «Omstilling light».
Om dette stemmer vil det få stor betydning for omstillingsprosjektet som har kommet godt av gårde allerede. Trolig må planer slankes kraftig, men målsetningen bør ikke senkes – det har vi rett og slett ikke råd til. Målsetningen er 250 nye arbeidsplasser.
Det er greit å vite at det viktigste for en kommune er å ha bosatte innbyggere. Hvor de jobber er ikke viktig for kommuneøkonomien, den er derimot viktig for trivselen for de som da kanskje må pendle.
Lykkes man med å skape en attraktiv kommune kommer både innbyggere og arbeidsplasser. Starten på jobben kan være å finne ut hva en attraktiv kommune er, og hvem den skal være attraktiv for.