Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Etter å ha lest redaktør Knut Martinsens artikkel i Avisa Hemnes, er det noen tanker jeg ønsker å dele.
Det er mye å skrive om når det gjelder vindkraft. En dyktig redaktør eller journalist ville kanskje vært opptatt av regjeringens brudd på lover og forskrifter. Snakket med de ulike departementene for å se hva, la oss si, miljødepartementet mener om tap av natur. Eller hva KDD mener om statens manglende planarbeid. For ikke å snakke om hva Finansdepartementet mener om statens brudd på utredningsinstruksen. Men redaktøren i Hemnes er visst mer opptatt av at Motvinds folkemøte var imot vindkraft. Det lå vel i grunnen i kortene, og da fremstår det noe underlig å bli overrasket over dette. Så anklager han i tillegg Motvind for at informasjonen ble ensidig, uten å samtidig informere om at alle politikerne og Nordic Wind var invitert. Det får meg til å spørre om hva som er avisas oppdrag, eller funksjon i lokalsamfunnet. Jeg har vokst opp med media som den fjerde statsmakt. I begrepet den fjerde statsmakt ligger det en forventning om at mediene skal følge med på hvordan de tre andre statsmaktene utøver sin makt, både hver for seg og i fellesskap. Når avisa sluttet med å ta dette ansvaret er litt uklart for meg, men når man leser Martinsens artikkel er det lite som tyder på at han ser avisas rolle som dette. Det ser mer ut som om han heller vil være en del av den makta han i utgangspunktet skulle passe på at ikke begår overgrep mot befolkningen.
Videre ser det ut til at avisa har gitt opp å drive undersøkende og kritisk journalistikk. I alle fall mot statsmaktene og kapitalkreftene. Martinsen vil åpenbart heller være kritisk til Motvind og lokalbefolkningen. Da er det nødvendig for meg å klargjøre noe for ham. En av grunnene til at Motvind finnes og har nærmere 20.000 medlemmer er nettopp på grunn av pressens unnfallenhet. Motvind må, på grunn av pressens latskap og unnfallenhet, gjøre den jobben pressen var forventet å gjøre. Vi må være vaktbikkja som passer på og påpeker overgrep mot befolkningen.
Jeg har litt problemer med å forstå hva som har skjedd med pressen i det siste. Er det avhengigheten til annonsørene som gjør pressen så tannløs? Har pressen overlatt den undersøkende og kritiske journalistikken til leserne å levere gjennom leserinnlegg? Hvis det siste er riktig, så vær så god, dette er et både kritisk og undersøkende innlegg. Et innlegg jeg mener redaktøren bør ta på alvor, og gjerne følge opp ved å gjenoppta avisas kritiske og undersøkende journalistikk.
I plan- og bygningsloven §6.1, Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging, finner man dette. «For å fremme en bærekraftig utvikling skal Kongen hvert fjerde år utarbeide et dokument med nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging». Vi kan ikke se at dette er gjort fra våre myndigheters side. Kanskje redaktøren kunne ha undersøkt dette mer grundig? Og for å hjelpe litt med et eventuelt journalistisk arbeide kan jeg opplyse om at det er kommunal- og distriktsdepartementet som forvalter den loven.
Hvis dette ikke er av interesse kan han heller se på Utredningsinstruksen som heller ikke er fulgt, så vidt vi vet. Dette er en forskrift som pålegger staten å legge et godt grunnlag for beslutninger om statlige tiltak gjennom å: Identifisere alternative tiltak, utrede og vurdere virkningene av aktuelle tiltak, involvere dem som er berørt av tiltaket, tidlig i utredningsprosessen samt å samordne de berørte myndigheter.
I instruksen ligger det et minimumskrav til utredning. Formulert i 6 spørsmål:
- hva er problemet, og hva kan vi oppnå?
- Hvilke tiltak er relevante?
- Hvilke prinsipielle spørsmål reiser tiltakene?
- Hva er de positive og negative virkningene av tiltakene, hvor varige er de, og hvem blir berørt?
- Hvilket tiltak anbefales, og hvorfor?
- Hva er forutsetningene for en vellykket gjennomføring?
Utredningen skal være så omfattende og grundig som nødvendig. Dersom tiltaket berører prinsipielle spørsmål, skal utredningen drøfte disse på en balansert, systematisk og helhetlig måte.
Og for å hjelpe her også, kan jeg opplyse om at det er Finansdepartementet som forvalter denne forskriften.
Videre står det i instruksen at berørte departementer skal involveres så tidlig som mulig i prosessen. Jeg vil tro at kommunal- og distriktsdepartementet, som forvalter lovverket rundt arealbruk gjennom plan- og bygningsloven er berørt. Det samme vil jeg anta om klima- og miljødepartementet, som har som oppgave å ivareta helheten i regjeringens klima og miljøpolitikk. Allikevel opplever jeg at de eneste vi hører fra er olje- og energidepartementet. Dette kunne jo også ha vært en interessant konflikt som en dyktig og undersøkende journalist kunne ta tak i.Nå kan det jo hende at redaktør Martinsen ikke er interessert i dette, men heller vil fortsette å blidgjøre sine annonsører ved å angripe sine lesere og frivillige organisasjoner som Motvind Norge. Men da håper jeg han tar med i betraktning at uten lesere forsvinner nok annonsørene og.
Kjetil Sørbotten,
leder, Motvind Nordland