Avisa Hemnes
3 minutter lesetid

Redselen for det ukjente

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning. 


Det er flere som hevder at problemer og utfordringer bare er fordekte muligheter. I så fall så står Hemnes foran et berg av muligheter i tiden framover.

Hver gang ordet omstilling dukker opp kommer også frykten for å bli rammet. I den interne synonymordboka settes det gjerne likhetstegn mellom omstilling og kutt i servicetilbud. Ofte har det vært tilfelle, i alle fall når det har vært snakk om kommunal innsparing. Årsaken har muligens vært ostehøvlemetoden, at alle har fått litt kutt, uten å endre på annet nettopp pengestrømmen.

Det er derfor litt befriende at kommunens tre mer eller mindre parallelle omstillingsprosjekt ikke går på pengekutt i utgangspunktet, men andre verdier. Til syvende og sist må suksessen allikevel måles i kroner og ører, enten man liker det eller ei.

Politikerne vedtok allerede i desember at det skal spares hele 30 millioner fram til 2027 på å tilpasse kartet til terrenget når det gjelder kommunale bygg. Hvordan er i svært liten grad definert, politikerne har bare vedtatt ei særdeles grov ramme. Det kan være klokt, da ligger det ingen sperrer som hindrer nye tanker og kreative løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk av nye løsninger som krever mindre penger betyr ikke automatisk dårligere tjenestetilbud. Mange ganger har det vært motsatt, ved å skrote gamle og utdaterte løsninger har det blitt åpnet en dør inn til nye og smartere løsninger. Et godt eksempel er velferdsteknologi, som både det offentlige så vel som private hjem allerede har tatt i bruk.

Det samme skjer i næringslivet hver eneste dag, de som ikke makter å omstille seg og ta i bruk nye løsninger forsvinner ofte raskt. Vi byttet nylig ut nær hele produksjonslinja vår. Det har ført til store endringer, og selvsagt frustrasjoner og tid tapt i overgangen. Når tingene endelig kommer på plass skal vi spare både tid og penger, og ende opp med et bedre sluttprodukt.

Om vi insisterer på å løse morgendagen slik vi løste gårdagen får vi ingen utvikling. Prosessene fram til morgendagens løsninger er ikke bestandig like komfortabel og morsom, man må gi slipp på noe som er kjent og ofte kjært. Det kan være tøft, enten det er sutten til 5-åringen eller det er kjente rutiner eller bygningsmasse. Morgendagen kommer, og den er det beste alternativet vi har.