Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Naturen, økosystemene og menneskene er utsatt for et massivt angrep fra utbyggere som vil tjene raske penger. Regjering, myndigheter og næringslivoperatører har planta et frø som har fått navnet Det Grønne skiftet – vanna og gjødsla så godt at dette har fått rotfeste i store deler av befolkningen og blant politikere i hele landet som det aller beste og nødvendige klimatiltak. Vindkraft er en viktig del av det såkalte «Grønne skiftet» – og våre sentrale styresmakter har lagt til rette for en situasjon og politikk som innebærer at enhver potensiell utbygger kan planlegge, bygge ned, rasere og forgifte vår felles natur.
Våren er i anmarsj her på Brasøy – og jeg lengter etter turer i fjellet. I den forbindelse har jeg tatt frem nyinnkjøpte kart over Toven, samtidig som jeg prøver å ignorere de 13 vestlige turbinene som tilhører Øyfjellet vindkraftverk, og som i klarvær er synlig fra stua mi. Lysene fra turbinvingene blinker og blafrer og gir assosiasjoner til et hysterisk tivoli. Linjene i landskapet er for all fremtid endret og ødelagt.
Jeg planlegger sommerens turer i Tovenfjellet, et fantastisk naturområde som hittil har vært forskånet for omfattende naturraseringer. Ett av flere unntak er byggingen av Vassenden Kraftverk i Leirfjord kommune (Helgeland Kraft AS) hvor det bl.a. ble gitt tillatelser til dumping av steinmasser i Hansfinnvatnet.
Naturvernforbundet Ytre Helgeland forsøkte i lang tid å få stanset denne kraftutbyggingen som påførte naturen stor skade – men ble ikke hørt. Til tross for dette inngrepet er Tovenfjellet et eldorado for friluftsliv, jakt og fiske. Og et svært viktig område for reindriftsnæringa. Jeg har gjennom flere år tatt turer i dette fjellet og hatt stor glede av den sagnomsuste utsikten til våre fjellformasjoner langt ute i havet. Nå ønsker jeg å ta i bruk nye og ukjente deler av dette mangfoldige fjellet og landskapet. Starte mellom Bardal og Leirvika, følge Neverlidalen et stykke på veg og innta Nordtoven i midnattsol! En drøm som jeg har hatt lenge og som nå skal bli virkelighet. Noen bedre??
Nordic Wind AS har også tatt for seg Tovenkartet, men med et helt annet utgangspunkt og formål. De har peila seg inn på et område som dekker 264 kvadratkilometer og som berører Vefsn, Leirfjord og Hemnes kommune. Dette prosjektet kan bli Norges største vindkraftanlegg med 130 turbiner og dermed et av de aller største naturinngrepene i hele landet. I historisk perspektiv er naturraseringene som følge av vindkraftetablering uten sidestykke. Det dreier seg om svært brutale inngrep. Milevis med veier og betongplattinger bygges – myrer tappes og tømmes og utslippene i anleggsperioden er enorme. Mikroplast, giftige kjemikalier og hormonhermere slippes ut i naturen og truer grunnvann, drikkevann og folkehelse.
Nordic Wind har rett og slett plukka seg ut et fjellområde og tegna inn sine planer for et gigantisk turbineventyr. At dette skal være mulig i landet vårt er ikke til å forstå. Men så lenge våre nasjonale myndigheter verken har oversikt eller en helhetlig plan for våre naturverdier, er det fritt frem for aktører fra inn- og utland som er opptatt av kortsiktig profitt å lansere sine utbyggingsplaner i vår felles natur. Den store «bit for bit» nedbyggingen av norsk natur som NRK har kartlagt, ser ikke ut til å bekymre våre sentrale myndigheter.
Nordic Wind er på vindkraftturne i vår egen region. Dette innebærer en storstilt frierferd; først til alle berørte grunneiere – så til sultefora ordførere og kommunepolitikere. Når opprøret starter og folkemøtene arrangeres er Nordic Wind ikke å se. Denne oppskrifta ble godt synlig i Hattfjelldal som var første stopp på turneen, hvor Nordic Wind har tatt seg til rette og skravert inn hele tre områder på kartet for vindkraft.
På mine turer i fjellet har jeg ofte tenkt: Dette er mitt, dette er vårt, allemannsretten skal råde her, og våre barn og barnebarn skal ha tilgang til denne livgivende naturen. Grunnlovens § 112 (Miljøparagrafen) slår fast at etterslekten har rett til et miljø som sikrer helsen, og en natur som lever videre. Bestemmelsen sier også at vi som innbyggere har rett til kunnskap om planlagte inngrep i naturen slik at vi kan ivareta den retten vi har.
Norske myndigheter har derimot lagt til rette for en krig mot naturen. Nå er turen kommet til Toven og landskapet knytta til dette fjellmassivet; et område som også omfatter noe så sjeldent som det vi omtaler som «uberørt natur». Det er vilt og vakkert i Toven – et fjellområde som innehar stort naturmangfold og ulike landskapsverdier.
Naturen og økosystemene utgjør livsgrunnlaget vårt. Samtidig er vi mennesker en del av denne livgivende kraften som inkluderer alt liv. Dyrene, biene, mosen, trærne, blomstene, fisken og mikroorganismene. Og alle fuglene som varsler håp og harmoni. De er ikke her. Vi forstår det ikke fordi det skjedde så fort. Med hvilken rett kan vi mennesker sette oss over andre arter og deres livsbetingelser? Jeg spør meg: Er mitt liv mere verdt enn Heiloens – som klager sin nød i møte med en turgåer: Ikke kom nær reiret og mine små som jeg må passe på.
Svaret et NEI. Vi mennesker er totalt avhengig av en frisk og velfungerende natur hvor også fuglene har livets rett og spiller en viktig rolle i naturens tjeneste. Uten natur – intet liv. Vi er alle på samme lag.
Vindkraftutbygging over hele landet viser at det å bli fratatt sin nære natur reduserer trivsel og livskvalitet. En utbygging av vindkraft på Toven vil få store konsekvenser for naturen på Helgeland – og være svært inngripende for oss som bor her i HALD regionen. Men monstermastene vil også være synlig over store avstander. Den visuelle forstyrrelsen må ikke bagatelliseres. Forskningen viser nå med all tydelighet at bevegelse, lyd og lys kan forårsake fysiske og psykiske skader på mennesker og dyr. Dette vet vi – selv om produsenter og utbyggere prøver å ignorere dette faktum.
Vi kan ikke bygge ned natur for å løse klimakrisa. Det aller beste klimatiltak er å la naturen få fortsette å være natur. Å berge Toven fra storsamfunnets inngrep vil være et viktig bidrag. Vi skal ikke gi fra oss arvesølvet vårt. Livskvalitet, trivsel, bolyst og helse står på spill i vår region.
Leve Toven!
Tone Toft,
leder Naturvernforbundet Ytre Helgeland