Det ble aldri noen spenning i kampen mellom Vindkraft og Motvind. Muligens var årsaken at spillereglene var utformet av Motvind, og jammen hadde de ikke tatt ut lagene også.
Aulaen på Hemnesberget var fylt opp med ca. 150 personer torsdag kveld. I det som må betegnes som en mørk og vindfull aften gikk vindkraftmotstanderne mann av huse for å høre på nyansatt leder for informasjon og kommunikasjon i Motvind Norge, Gaute Grøtta Grev, lede forestillingen.
Vi må være ærlige, dette var ikke et debattmøte eller informasjonsmøte om vindkraft. Uten en eneste erklært tilhenger av vindkraft på talerlisten, og der regien og ledelsen av showet var styrt av Norges største meningsaktør i bransjen, Motvind, var det heller ikke annet å vente. Kunnskapstilførselen var derfor utelukkende rettet mot negative effekter av vindkraft.
Nystartet lokallag
Wivian Mediå Horseng innledet med å fortelle at Motvind Hemnes ble stiftet for bare tre uker siden.
– Nå er vi her i dag og har folkemøte, så det er jo ikke så verst, og takket for hjelpen fra Motvind Norge, samtidig som hun sa at folk gjerne måtte vippse Motvind Norge, noe som også var budskapet fra plakater rundt i lokalet.
Artikkelen fortsetter under bildet

– Vi har også invitert Nordic Wind, som visstnok har planer om utbygging på Toven. Det har gått en del rykter om Hestnesfjellet òg. Nordic Wind sier de ikke har noe prosjekt på Toven fordi de ikke har grunneieraksept eller et kommunestyrevedtak for videre planarbeid, forklarte Horseng.
– Men så sier de òg at hvis kommunen på et senere tidspunkt åpner for områderegulering og konsekvensutredninger, så er det NVE som vil stå for folkemøtene i forbindelse med prosessen.
Hun fortalte videre at selskapet på telefon hadde fortalt at de drev med ressurskartlegging, og Hestnesfjell, det visste de ikke noe om.
– La oss få litt feilinformasjon
– Og så sier han at Motvind Norge kommer med veldig mye feilinformasjon. Så la oss nå få litt feilinformasjon her, da, avsluttet hun, og inviterte Gaute Grøtta Grav til å lede møtet.
Grav fortalte at han hadde jobbet i tre måneder i Motvind, og mente at behovet for å få informasjon og kommunikasjon rundt dette med vindkraft bare blir viktigere og viktigere.
Artikkelen fortsetter under bildet

– Det er et voldsomt angrep nå over hele landet vårt, og det er vi som kan snakke om den mest effektive måten å stoppe på, er nettopp det vi gjør nå, å vise en ekstrem lokal motstand – slik at kommunestyre sier nei med en gang.
Oppfordret til nei uten konsekvensutredning
– For hvis du sier nei med en gang, så blir vindkraftplanen stoppet. Men hvis vi begynner å slippe inn og sier sånn… «men vi kan jo ta en konsekvensutredning, det skader ikke det?» Nei! Vi trenger ikke å ha en konsekvensutredning for å ta et verdivalg.
Grav rakk også å minne om at det er mulig å vippse penger til organisasjonen før han introduserte Sveinulf Vågene som skulle fortelle om flere ulemper med vindkraft. Vågene, som pratet uavbrutt i nokså nøyaktig en klokketime, skal vi komme tilbake til ved en senere anledning, da med litt faktasjekk i bagasjen.
Nestemann ut var Raine Ørsnes, han fikk neste halvtime med å fortelle om sine opplevelser som nabo til et vindkraftanlegg. Også han advarte sterkt mot konsekvensutredninger, og viste til de negative sidene ved vindkraftparkene som har blitt utbygd, og at det er utbygger som velger innholdet i utredningene.
Lokal motstandsgeneral
Etter å ha blitt fôret opp med Motvinds argumenter fikk salen endelig litt lokale innspill. Først ut var Frode Solbakken som til daglig er lærer ved Hemnes sentralskole, men som nok har blitt mer kjent som leder i Naturvernforbundet, både Rana og omegn, og for fylkeslaget. Frode ble tilmålt med 10 minutter, men han stoppet ikke før han hadde brukt 15.
Han startet med å skryte av Motvind, og trakk spesielt fram Tor Lasse Evensen fordi han hadde gjort en iherdig innsats over flere år.
Artikkelen fortsetter under bildet

– Motvind og Naturvernforbundet på Helgeland har hele tiden samarbeidet bra. Disse vindkraftprosjektene krever så ekstremt mye arbeid at har ikke vi i Naturvernforbundet hatt Motvind som jobber med disse sakene spesifikt, så har vi rett og slett slitt som organisasjon, sa han, og mente de to organisasjonene hadde komplettert hverandre.
– Vi jobber med mange upopulære ting i Naturvernforbundet. Vi prøver å fremme et grønt samfunn som er innenfor naturens tålegrense, og vi har brukt litt svulstige ord som «kjærlighet til naturen» i våre formålsparagrafer.
Solbakken ga Naturvernforbundet et klapp på skuldrene for det han regnet som en delseier mot Nordic Wind.
– Det er viktig å huske på at å jobbe med naturvern er en maraton, det er ikke en sprint. Problemstillingene kommer, og så blir det diskusjoner, debatter. Og så blir det stille igjen, og så dukker de opp på nytt. Og sånn er det bare, det er en del av livet og demokratiet og hvordan vi har det i vårt samfunn, sa han, og pekte så på delseirene:
– Vi har fått nei til Nordic Wind i Rødøy kommune. Vi har fått et negativt vedtak for vindinvesteringer i Leirfjord fra kommunestyret, som sier at de ikke er interessert i å diskutere vindkraftutbygging i Leirfjord så lenge samiske rettigheter ikke er ivaretatt. Og vi har fått et vedtak i Hattfjelldal som sier det at det blir altfor dyrt å utrede vindkraft.
Han koste seg litt med dette siste vedtaket for lokalpolitikere:
– Det er nå litt artig, da. De som bestemmer, om det er lokalpolitikere eller regionale politikere eller nasjonale politikere, har ikke så veldig lyst til å innrømme at de har blitt påvirket av aktivister. Så de vil gjerne formulere det slik at virksomhetene har funnet på dette helt sjøl.
Vindkraft nuller ut andre debatter
– Vi i Naturvernforbundet mener jo veldig mye, og vi er storforbrukere av demokratiet. Vi mener ting om skuterløyper, det er ikke så populært i Hemnes. Vi mener ting om rovdyr, og da kan det hende beitenæringa ikke er så glad i oss. Og vi kan mene ting om skog og skogbruk, og da er det ikke sikkert at skognæringa ikke er så glad i oss, sa han, og fortsatte:
– Vindkraft har den velsigna effekten at overstyrer de fleste andre debatter. Jeg skulle ønske at vi kunne diskutert skuter i stedet. Eller skog. Eller rovdyr. For om det blir vindkraftverk i fjellene, eller i skogen, så nulles alle de artige debattene vi har ellers ut. Det er jo fullstendig uinteressant å begynne å diskutere om skuterløyper er miljøvennlige eller ikke hvis de har peisa opp et vindkraftverk i det fjellet.
Frode Solbakken avsluttet med å gi litt kreditt til lokalpolitikerne som har tykke saksbunker og må bestemme om de skal stemme for eller mot, og mente at mye bygger på tillit.
– Det koker ned til tillit om du rekker opp hånda og voterer, eller du velger å forholde deg i ro. Skal de høre på disse strigla konsulentene som forteller at dette er konsekvensutredningen, eller skal du forholde deg til raddisene på motvindmøtet på Hemnes? Det minimerer risikoen å si nei når du ikke helt vet hva du stemmer over. For sier du ja, da tar du risiko. Sier du nei, så tar du ingen risiko, hevdet Solbakken.
Politisk fravær
Lokale politikere var også invitert, men det var bare SV, Høyre og MDG som valgte å ytre seg. Helt til slutt i møtet valgte allikevel ordfører Paul Asphaug (Sp) å si noen ord.
– Jeg pleier ikke å gjøre forskjell på folk, jeg pleier bestandig å invitere inn Jehovas Vitner når de kommer på besøk, startet han, med en klar hentydning til at programmet hadde vært ensidig og ubalansert.
Han viste til manglende informasjon om hvilke inntekter vindmøller bidrar med.
– Det er nemlig sånn at når jeg skal signere et eller annet, så skal vi ha penger i kassa til å betale. Og penger i kassa må finnes reelt.
– Står i programmet
Han fortalte at Senterpartiet for lengst hadde tatt beslutning om vindkraft, og at dette sto i programmet. Det forhindret ikke kvasse tilrop fra salen, som nokså tydelig ikke så annet enn klar motstand som gangbar mynt i det politiske regnskapet.
I programmet til partiet sto det ved siste valg at de sier nei til bygging av vindmøller. Asphaug gjorde allikevel salen oppmerksom på at det er bruk av naturresursene i Hemnes som for noen tiår siden gjorde at kommunen ble så rik.
– Årsaken til det var de tårene de felte, de som måtte forlate gård og grunn oppe ved Røssvatnet. De fikk ikke engang glansbilder til erstatning, brutalt. Men det vannet som har rent nedover kan symboliseres med tårene til de stakkarene. Det var der det begynte, det som ble et stort eventyr, dessverre ikke fullt så stort nå, fortalte ordføreren, til det som i beste fall må kalles en blandet mottakelse.
Avisa Hemnes vil komme tilbake med flere saker fra dette møtet på nett.