Også i fjor økte formuene i Hemnes, denne gangen med 9,4 prosent. En annen ting som ikke er så bra er at vi blir eldre.
Det virker veldig naturlig at folk blir eldre år for år, men det er altså den gjennomsnittlige skattebetaleren i Hemnes som blir eldre. Det er ikke like bra, det betyr at befolkningen som helhet blir eldre. I gjennomsnitt er skattebetaleren nå 53,1 år, mot 53 i fjor. Det er altså ikke de helt store endringene, og her har vi helt sikkert fått hjelp fra bosatte flyktninger som i snitt holder en lavere alder.
Økt skatteinngang
Det var 3.605 skatteytere i Hemnes i fjor, som samlet betalte inn 378 millioner i skatt. Det er 13 millioner mer enn året før, men langt fra alle av disse pengene havnet i kommunekassa, både stat og fylkeskommune forsyner seg godt av disse pengene.
I Hemnes er det fortsatt klare forskjeller å spore mellom de ulike tettstedene. De yngste skatteyterne bor på Finneidfjord, mens de eldste bor i Bleikvasslia. Det påvirker også tallene, eldre folk har hatt mange år å spare på, mens de yngre er i etableringsfasen.
Når vi ser på gjennomsnittstall for de ulike bygdene i Hemnes, finner vi de med mest formue i Bleikvasslia. Skal du ligge over snittet der må du ha en formue som overstiger 649.000, mens det holder med 501.000 for å nå snittet på Finneidfjord.
Det har vært tydelig over flere år at det har vært et generasjonsskifte på Finneidfjord, der yngre familier, ofte fra Rana, har etablert seg.
På inntektssiden er det korgværingene som også i år tjener mest, i gjennomsnitt 353.352, mens snittet i Bleikvasslia er på 307.360.
Om vi ser på de største tallene er det få overraskelser å finne. Det synes ikke som de største Lottogevinstene har tatt turen til Hemnes, det er stort sett gamle travere både på formue og inntekt. Helt på topp finner vi kommuneoverlege Robert Novak, som har gjort et kraftig byks i inntekt til 4,8 millioner. Han hadde en oppgitt inntekt på 2,5 millioner i 2021.
Svak kvinneandel i toppen
På topp 20-lista over inntekt finner vi bare fire kvinner. Heller ikke på formuesiden ser det enda verre ut, med bare tre kvinner. Nå er det trolig flere av mennene som opptrer på lista som har felleseie, og der kvinnen i huset står som juridisk rettmessig eier av halve formuen.
2022 var på mange måter et godt år, koronapandemien ble lagt i skuffen, og det var mye oppsparte penger som fikk bein å gå på. Staten ga også gass gjennom mange støtteordninger, og optimismen var stor, spesielt i distriktene rundt Mo i Rana.
Skattetallene som kommer neste år vil trolig ikke være fullt så lystig å lese, men det kan bli enda verre når 2024-tallene kommer. Da vil full effekt av Natre Vinduers utflagging trolig påvirke tallene, og når optimismen fra etableringen til Freyr har snudd til pessimisme trenger distriktet positive hendelser for å snu skuta.