Harald Boldermo, Odin Skreslett og Jonathan Rehnman har i høst jobbet med oppstart av elevbedriften deres, og fire dager før jul hadde de «siste arbeidsdag». De sier seg godt fornøyde med resultatet.
Harald Boldermo, Odin Skreslett og Jonathan Rehnman har sin siste dag med salg av juletrær utenfor Turisten i Korgen når avisa ankommer. Like etter kommer dagens første kunde, som straks finner seg et tre han synes er godkjent.
9.klassingene har i høst jobbet med elevbedriften sin, men først mot siste halvdel av desember fikk de se om bedriften var suksess eller ikke.
Denne dagen selger de også kaffe og bakst.
– Jeg har bakt kanelsnurrer og eplekake, forteller Jonathan.
– Vi har hatt omtrent 35 trær til sammen, og så har vi måttet kaste noen trær som ble ødelagt under transport, sier Harald.
Bruker fritiden
Bedriften, som kaller seg «Du grønne lokale juletre», hadde sin første ordentlige salgsdag lørdag den 16. desember.
– Det gikk veldig bra, det var kjempetrivelig. Det kom mange folk og kjøpte trær og drakk kaffe. Det er trivelig å prate med folk, forteller Jonathan.
– Det var en som kom innom og skulle ha det styggeste treet vi hadde. Jeg sa han skulle få det billigere, men han ville betale fullpris, ler han.
– De trærne som står utenfor nå er de vi har igjen. Vi måtte ut og hugge noen ekstra etter lørdagens salg, for å ha i dag, sier Harald.
Guttene forteller at all hugst foregår på Rundmoen, hos familien til Odin.
– Vi har brukt omtrent ni timer av fritiden vår på dette, men vi kan avspasere i arbeidslivsfag-timene om vi har lyst, sier Harald.
Hvordan finne fine trær
– Har dere hatt noen utgifter?
– Vi har snakket med grunneierne der vi henter trærne, og de er egentlig bare glade for at vi hugger der og rydder litt i skogen, så de ville ikke ha noe for det. Ellers betaler vi 100 kroner for hver gang vi er her på Turisten, for bruk av lokalet, mens kaffe og sånt betaler vi selv, sier Jonathan.
– Når det gjelder transport har foreldrene våre stilt opp med kjøring, sier Odin.
Mens vi prater dukker dagens andre kunde opp, og guttene har bare vært på plass i et kvarter. Det begynner å tynnes i rekkene, flere av trærne som står utenfor er allerede lagt av.
– Det ringer stadig folk som ønsker å kjøpe et tre. Da sier de gjerne «bare ta av et fint et til meg».
Harald forteller hvordan de har gått frem for å finne fine trær.
– Hvis det står litt for seg selv, og det har vært værhardt, har det gjerne blitt sterkere og dermed finere.
– Vi tar også trær selv om de har en side som ikke er like fin, for de fleste har jo treet i et hjørne, mener Jonathan.
Elevbedrift selger juletrær: – Vi tror vi har funnet ganske mange flotte trær
– Har dette vært lærerikt?
– Vi har lært å tenke litt framover, og planlegge. Vi har også måtte tenke på økonomi, bestemme oss for hva vi skulle ta for hvert tre. Det er uansett gøy og lærerikt å være ute i naturen og få hugge trær, sier Jonathan.
– Vi har vært flere onsdager på merking av trær før det kom snø. Etter snøen kommer blir det jo mye vanskelige å se hvordan trærne ser ut, forteller Odin.
Alt i alt suksess
Jonathan sier at de er veldig fornøyde med denne elevbedriften, for i fjor gikk det ikke like bra.
– Det var vel én av bedriftene da som greide seg bra, og de solgte ved. I år har flere av de andre gruppene salg av bakst, mens vi tenkte litt mer utenfor boksen, sier Jonathan.
– Til sommeren har vi lyst til å dra ut å fiske og selge fangsten, sier Harald.
– Det er litt godt å ikke måtte være på skolen hele tiden, også, smiler Odin.
Guttene er naturligvis i rute med både baking og vasking til jul, men Jonathan forteller at han, som halvt finsk, har lyst til å prøve seg på finsk julebakst i år.
– Det er gøy å prøve nye ting. Det heter «Joulutorttu», og er smørdeig som formes som stjerner, med syltetøy i midten.
Ungdommene overlates til seg selv igjen, og har tilsynelatende full kontroll når avisa forlater området.