Samme dag som kommunestyret i Hemnes valgte å kjøpe industrilokalene etter Natre/Dovista på Hemnesberget, gjorde styret i SeePlastic AS vedtak om å satse på etablering i Hemnes.
Nova Sea, Løvold Solution, Iris produksjon, Retura HAF og Lofotteina har samarbeidet lenge med sikte på å etablere en bedrift for å resirkulere plast, i første omgang fra oppdrettsnæringa.
– Sammen har disse bedriftene etablert selskapet SeePlastic AS, og den siste tiden har de analysert flere mulige lokaliteter for etablering, forteller prosjektleder Svein Skogsøy, som er tilknyttet Kunnskapsparken Helgeland.
– I styremøte 14.12.2023 ble det besluttet at SeePlastic AS prioriterer Hemnesberget, og Natres fabrikklokaler, på 1. plass i vårt videre arbeid med lokasjon for virksomheten, heter det fra SeePlastic.
– Fasilitetene til nedlagte Natre Vinduer passet meget godt i forhold til de kriterier vi har satt for en etablering. Nærhet til kyst, logistikk, marked og kvalitet på lokalene passet meget bra i forhold til de parametere vi vektla, sier de.
I gang til våren
SeePlastic har altså vært gjennom en omfattende prosess som har ført frem mot lokasjon Hemnesberget som valg av sted for etablering av sin virksomhet.
Hemnes vurderes å være klart best på strategisk beliggenhet sett i forhold til industrimiljø, industrikultur, lokalmiljø og nærhet til forskning og utvikling. Dessuten har også pris vært et viktig moment.
Blant andre fordeler Hemnes kan skilte med, er at det for etableringen vil være snakk om enkel overføring av arbeidskraft og kompetanse mellom lokasjoner.
Samfunnet på Hemnesberget er tilrettelagt for den type virksomhet aktøren skal sette i gang, med tilgjengelig arbeidskraft og en veletablert industrikultur.
Dessuten har Hemnesberget industrikai, noe som anses som viktig. Det at kommunen også har både E6 og jernbane er fordelaktig.
Et annet viktig poeng for SeePlastic er at gjenbruk av bygg er viktig i en grønn satsing, noe de anser seg å være eksponenter for.
– Når regner dere med å gå i gang?
– Vi regner med å starte en bemanningsprosess på vårparten en gang, forteller Skogsøy.
– Vi kan selvsagt ikke si at vi skal ansette kun folk fra Hemnes, ler han, – men vi håper definitivt at vi får tak på lokal arbeidskraft.
Mange interessenter
Hans-Petter Skjæran jobber i 20% stilling i Hemnes kommune. Han har hatt, og har fortsatt en sentral rolle i arbeidet med å få på plass ny aktivitet i Oldervikveien 1.
– Jeg har et engasjement i omstillingsprosjektet. Det er ikke en fast ansettelse, og et engasjement som er tilpasset helsesituasjonen min, forteller han. Skjæran er klar på at det skjer mye for tida.
– Nå har vi SeePlastic på tur inn, og de vil ta i bruk cirka 4.000 kvadratmeter av bygningsmassen. I det inngår kaldlageret, eller «Slipen» som vi kaller det på folkemunne, og om lag 3.000 kvadratmeter av hovedbygget, forklarer han.
– SeePlastic er dessuten en sjelden og spennende kombinasjon av offentlig og privat eierskap, og det er en solid aktør vi nå får til kommunen, sier han.
– Hva med resten av bygget?
– Det er god fart i samtaler og sonderinger med andre aktører, som vil kunne ha stor nytte av å komme inn i lokalene, legger han til.
– Sånn som situasjonen er nå, hadde det ikke vært noe problem å fylle opp lokalene, men vi ønsker å gjøre dette på en måte som gjør at det blir aktører som har nytte av å være under samme tak,
– Samtidig snakker vi med interessentene for å sjekke om de på sikt er interesserte i å være med på eiersiden. Hemnes kommune skal ikke være langsiktig eier av dette bygget, og det synes vi er viktig å få frem, understreker han.
– Vi skjønner at kjøpet som kommunen her har gjort kan skape en del støy, men vi har altså ingen panikk når det kommer til å få dette til. Dette kommer til å bli bra for Hemnes, det føler vi oss sikre på, avslutter han.