Formannskapet har nå vedtatt hvilket budsjett de ønsker for neste år, i alle fall på papiret. Egentlig mener de noe helt annet.
Forvirret? Neida, det er bare «vanlig prosedyre» i Hemnes. Formannskapet vedtar kommunedirektørens forslag til budsjett, selv om de er aldri så uenige med ham. Ordfører Paul Asphaug (Sp) forklarte fenomenet allerede i innledningen til debatten:
– Det er ingen vits å stemme over de ulike forslagene, det skal avgjøres i kommunestyret.
Vi kan avsløre allerede nå at formannskapet enstemmig gikk inn for kommunedirektørens forslag om å kutte ut trivselsagenter og besøksvenner. De kutter også søskenmoderasjon i SFO/barnehage og den nystartede «Gullruten», bussen som kjører eldre rundt på handel og aktiviteter, og de kutter jammen også ut kjøkkenassistentene som sørger for mat i barnehagene. Ja, i alle fall på papiret. Men les videre, for det er ikke bestandig politikerne stemmer på det de faktisk mener.
Hemmeligheter
Et budsjett er mange tall, og de henger på et vis sammen. De skal summeres og til slutt skal ting helst gå opp. Det har vært utfordrende tidligere, til økonomisjef Harald Mårnes’ store fortvilelse. Årsaken har først og fremst vært at politikerne har vært livredde for å dele med hverandre hvilke geniale endringsforslag de skulle komme med. Faktisk har de hatt til vane å vente helt til kommunestyremøtet i desember, og så komme med såkalt benkeforslag. Det blir litt å skyte fra hofta, verken andre politikere eller administrasjonen rekker da å se eventuelle konsekvenser, og det kan også bli utfordrende å holde en løpende summering.
Dette var nok bakgrunnen for at økonomisjefen tok på seg sitt strengeste blikk da han presenterte budsjettet, og nærmest krevde at endringsforslag måtte være med før formannskapet skulle behandle saken. Og jammen lå de der, journalisten fikk en bunke med høringsuttalelser, allerede ved møtestart. Senere kom det fram at forslagene kom dumpende inn fra partiene bare akkurat i tide til møtestart, og dermed var det få muligheter til å vurdere konsekvenser. Derimot skal det gi administrasjonen god tid fram til behandlingen i kommunestyret 14. desember, og til å summere og samle løse tråder.
Agenter og venner
Det var flere forslag fra kommunedirektørens budsjett som har vært upopulære. Det flest har snakket om er nok å kutte ut trivselsagenter og besøksvenner ved omsorgssentrene. Trivselsagenter er ungdom som skaper aktivitet og sprell blant de eldre, mens besøksvenner i stor grad er pensjonister som besøker eldre som er på sentrene. Forslaget gikk ut på stopp i ett år, og så skulle de komme tilbake. Det var ingen stor overraskelse å se at både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og SV hadde i sine høringsuttalelser til budsjettet foreslått å beholde de unge agentene og de litt eldre vennene. Det samme hadde Samfunns- og miljøutvalget og Helse- og omsorgsutvalget vedtatt i sine møter.
Ny strid om barnehagemat
Kommunedirektøren hadde også foreslått å kutte ut kjøkkenassistentene i barnehagene. Dette er egne ansatte som har som oppgave å sørge for at barna får mat, og ordningen ble vedtatt i desember 2021. Den er kostbar, for et helt år koster det 2,8 millioner.
Denne saken vakte i sin tid stort engasjement. Fram til 2020 sørget de ansatte i barnehagen for å lage mat til barna, men det ble fremmet en sak fra kommuneadministrasjonen der de ønsket å bruke fagfolkene til å utføre lovpålagte oppgaver framfor å smøre mat. Etter at dette ble vedtatt var det store protester fra foreldre, og fra 2022 ble altså ordningen med kjøkkenassistenter innført.
Sparetiltaket møtte forståelse hos politikerne, det er bare Arbeiderpartiet som vil beholde det til juni, der det så skal evalueres. Senterpartiet, SV og Oppvekst, familie og kulturutvalget foreslår å gå tilbake til slik det var tidligere, at de ansatte i barnehagene må smøre mat til barna.
Selv om SDH ikke hadde foreslått dette selv, bekreftet Per Øyvind Eriksen at de ønsket matservering i barnehagen, og om det ikke ble finansiert ville de gjeninnføre den gamle ordningen. Også Høyres Christine Trones bekreftet at de ville støtte et forslag om å hente tilbake den gamle modellen.
Redd ansatte sier opp
Enhetsleder for barnehagene, Heidi Lien, advarte politikerne om at dette kunne få konsekvenser.
– Jeg er lei meg, fordi forslaget går på bekostning av kvalitet i barnehagene. Det går med et helt årsverk til jobben, da er to hender borte som kunne tatt seg av barna, sa hun, og tilføyde at det ville bli ansatte som søker seg bort fra jobben om dette vedtas.
I august innføres det en ny nasjonal makspris i barnehagene. I mer grisgrendte distrikt av landet er denne satt så lavt som til 1.500 i måneden pr barn. Dette er bakgrunnen for at det foreslås å fjerne modellen Hemnes har benyttet der søsken får moderasjon når de er i henholdsvis barnehage og SFO. Ordningen var imidlertid foreslått med virkning allerede fra årsskiftet. Arbeiderpartiet foreslo derfor å utsette dette til august, noe også Samfunns- og miljøutvalget og Oppvekst, familie- og kulturutvalget også hadde lagt inn i sine forslag. Forslaget fikk verbal støtte fra Høyre,
Gullruten
Nyskapningen «Gullruten» ble innført i sommer, og har nok knapt blitt kjent før den ble foreslått nedlagt. Nå ønsker Ap, Høyre og SV å beholde den enda en stund slik at man kan høste erfaringer før en evaluering kan gjennomføres.
Dette er alle forslag som kommer til å bli fremmet når saken kommer behandling 14. desember, men formannskapet behandlet dem ikke. Det gjorde de heller ikke med FrPs forslag om at områdene kommunen har avsatt til tomter på Aspmoen og Tømmerbakkmoen i Korgen skal gis bort til utbyggere som kan videreføre prosjektene. De ville også ha gatelysene på til 02.00 hver natt.
Mette Varem presenterte Aps forslag, og hun trakk blant annet fram behovet for å utbedre taket på idrettshallen på Hemnesberget, og foreslo 500.000 kroner til formålet. Ap ønsket også å innføre gratis inngang ved ungdomsklubbene, og å dekke halvparten av kostnadene Hemnes IL får når de skal bytte ut tråkkemaskinen.
Grønt Hemnes har i sin høringsuttalelse ingen konkrete forslag til endringer, men de påpeker fraværet av natur, miljø og klima i politikernes forarbeid til budsjettet. De stiller også spørsmålstegn om det er riktig å bruke penger på veivedlikehold når det er så mange andre viktige saker som trenger finansiering.
Ville ta fra kommunedirektøren og gi til trengende
SDHs høringsuttalelse inneholdt ingen andre forslag til driftsbudsjettet enn å barbere posten «Kommunedirektør og stab» med 1,6 millioner og overføre disse pengene til sektor for familie og oppvekst. De hadde analysert tallene, og kommet fram til at kommunedirektøren og hans stab fikk nettopp en slik økning i budsjettet sammenlignet med budsjettet for inneværende år, mens de mente at oppvekst og familie måtte tåle et kutt på 5,65 millioner.
Dette var tall kommunedirektør Amund Eriksen og økonomisjef Harald Mårnes ikke kjente seg igjen i. Økonomisjefen forklarte at kommunen hadde endret organisering, og at det derfor var kostnader som hadde endret plassering sammenlignet med forrige budsjett. Han gikk deretter nærmere inn i tallene til kommunedirektøren og staben.
Artikkelen fortsetter under bildet

I en detaljert oppstilling kommer det fram at overføringer til kirken ligger under nettopp denne budsjettposten, og deres økning alene beløper seg til drøyt 2 millioner, noe som utgjør en økning på 26 prosent. Kommunedirektør Eriksen kalte i den forbindelse kirken for den kommunale budsjettvinneren.
På begge sider av bordet
Kirken har fått to budsjettreguleringer i 2023, der de totalt har fått tilført 700.000 kroner ekstra. Kirkeverge Eriksen fortalte utenfor lokalene at 600.000 av dette var kompensasjon for lønns- og prisvekst, og at endringer i kjøp av regnskaps- og revisjonstjenester har gitt kirken økte kostnader.
I møtet falt dette ikke i god jord hos gruppeleder for SDH, Per Øyvind Eriksen, som altså er identisk med kirkeverge Eriksen, og dermed saksbehandler for kirkens saker og budsjettansvarlig.
– Jeg konstaterer at det som lå framme av tall fra tidligere ikke var korrekt, det er feil i grunnlaget for 2023, sa en noe irritert politiker Eriksen.
Tallene han viste til var strengt tatt ikke feil, men de var hentet fra forslaget til budsjett for 2023, og ikke det vedtatte budsjettet. Etter at budsjettet ble vedtatt ble det foretatt endringer i organiseringer, og dermed sammenlignet de epler med pærer.
Nå går budsjettet videre på en offentlig høringsrunde, før det skal behandles av kommunestyret 14. desember. Da kommer trolig debatten til å bli mer spisset, og kanskje dukker det opp nye ting som det enten kan brukes mer eller mindre på.