Matordningen i kommunens barnehager var på plass høsten 2022, etter vedtak desember 2021. Dette skjedde etter et år med mange meningsytringer og mang en diskusjon om kosthold, barns beste og bruk av resurser i barnehagene.
Avisa Hemnes skrev om temaet flere ganger, og Avisa Hemnes ble også fylt med leserbrev fra foreldre og fra ansatte. Det var i kjølvannet av koronapandemien at det hele startet. Under pandemien ble det av smittehensyn innført matpakkeordning, hvor foreldrene selv måtte smøre maten til sine unge håpefulle daglig. Før denne tid var det de ansatte i barnehagene som hadde stått for forberedelser, servering og etterarbeid knyttet til måltidene.
For de barnehageansatte ble innføring av matpakker en vekker med tanke på egen tids- og ressursbruk, noe de ansatte i Bjerka og Finneidfjord barnehage beskrev for lokalavisen. Her ble både bestilling av mat, varemottak, borddekking og rengjøring etter måltid nevnt av oppgaver som krevde at de ansatte måtte bort fra det direkte arbeidet med barna. En av pedagogene poengterte da at alle de ansatte har en utdannelse innenfor barn og unge, og ønsker derfor å bruke tiden sammen med barna.
– Vi er jo utdannet for å ta vare på barna, ikke for å ta vare på smørpakken som skal i kjøleskapet.
Videreføring av matpakkeordning
Da pandemien var ferdig ønsket de ansatte å videreføre matpakkeordningen, mens en stor del av foreldrene argumenterte sterkt imot, og ønsket matservering slik det hadde vært tidligere.
Mange foreldre delte sine synspunkt både i lokalavisen og i ei Facebookgruppe som ble opprettet i anledning denne saken. Foreldrene argumenterte fra en småbarnsfamilies perspektivet i den travle hverdagen, også kjent som «tidsklemma». Høyt matsvinn, liten vilje til å smake på ny mat, tid brukt på å lage gode nok matpakker og sosiale forskjeller var argumenter som ble uttalte mot at matpakkeordningen skulle fortsette. Det hele endte altså med at det ble ansatt kjøkkenassistenter som sto for arbeidsoppgavene knyttet til måltidene i barnehagene høsten 2022.
Forslag om kutt i utfordrende situasjon
Seinhøsten 2023 kom kommunedirektøren med forslag om å fjerne matordningen med kjøkkenassistenter for å spare inn 2,8 millioner. Vi tok da kontakt med enhetsleder Heidi Lien for å få høre litt om hvordan matordningen har fungert, og hvilke konsekvenser det vil ha om politikerne vedtar kuttet som kommunaldirektøren har foreslått. Lien henviste oss da videre til kommunalsjef Sølvi Åsheim som først redegjorde litt for kommunens situasjon og bakgrunn for at kuttet ble foreslått:
– Kommunen står i dag i en veldig utfordrende situasjon på bakgrunn av mange faktorer, både globalt, nasjonalt og ikke minst lokalt med hjørnestensbedrifter som legges ned eller flyttes ut av kommunen. I tillegg er det høyere priser, renter og lavere kraftutbytte enn tidligere. Konsekvensene av dette er at den kommunale organisasjonen, i løpet av økonomiplanperioden, må redusere utgiftsnivået med mellom 20-30 millioner kroner sammenliknet med dagens nivå. Det gjør at den økonomiske situasjonen vil bli veldig krevende å omstille seg til. Det må gjøres mange tilpasninger i organisasjonen for å imøtekomme de nye rammene.
Når det gjelder kjøkkenassistentene svarte hun følgende:
– Kjøkkenassistenter i barnehage er ikke en lovpålagt tjeneste, men det er et flott gode som det er forståelig at alle setter pris på. Samtidig er dette en tjeneste som koster kommunen nesten 3 millioner kroner i året. Dette er 3 millioner kroner vi ikke vet hvordan vi kan dekke inn på annet vis, da det meste av det vi tilbyr er lovpålagte oppgaver. Konsekvensene av å ikke ha kjøkkenassistenter vil være at barna tar med seg egen matpakke.
Muntlige forslag og skriftlige vedtak
Avisa Hemnes omtalte formannskapsmøtet tirsdag 28. november sist uke, og gjenga noe av det som hadde blitt diskutert og foreslått i denne saken. Dermed kan det ligge an til et annet utfall enn innføring av matpakker ved bortfall av dagens ordning med kjøkkenassistenter, selv om dette ikke ble protokollført.
– Det er ingen vits å stemme over de ulike forslagene, det skal avgjøres i kommunestyret, hadde ordfører Asphaug påpekt i innledningen til debatten.
I møtet kom det frem at bare Arbeiderpartiet ønsker å beholde ordningen slik den er nå, frem til juni, for så å evaluere den. Senterpartiet og SV foreslo å gå tilbake til ordningen med at de ansatte har ansvar for alle oppgaver rundt matserveringen. SDH og Høyre bekreftet også at de vil støtte å hente inn denne gamle ordningen.
Enhetsleder for barnehagene, Heidi Lien, var tilstede da saken ble behandlet, og uttalte at hun ble lei seg, og er redd for at flere ansatte i barnehagene nå kommer til å søke seg bort fra jobben sin om dette blir realiteten.
Kommunebudsjettet: Ja til trivselsagenter, men «glemte» å stemme
I protokollen for det nevnte formannskapsmøtet står det følgende per i dag (protokollen skal godkjennes i neste møte): «Kommunedirektørens forslag til budsjett 2023 og økonomiplan 2024 – 2027 oversendes Kommunestyret uten endringer. Høringsuttalelser vedlegges og forslag fremmes i Kommunestyret.»
Ergo er det forslaget om matpakke som står skrevet som innstilling til vedtak.
Kommunestyret som øverste organ får bestemme
Det fremkommer av Oppvekst og kulturutvalgets protokoll av 21. november 2023 at de ønsker matordningen slik den er i dag, videreført:
«Kommunedirektøren foreslår å fjerne mattilbudet i barnehagene, samt avvikle søskenmoderasjon i barnehagen og SFO. Utvalget ønsker disse blir videreført. Mat-tilbudet i barnehagene ble med overveldende politisk flertall besluttet des -21.Utvalget forutsetter at behov for vikar til kjøkkenassistent ivaretas av avdelingens øvrige personale ved behov. Mattilbudet ble utført slikt ut 2020. Søskenmoderasjonen vil etter store prisreduksjoner i barnehage, samt gratis-tid i SFO, få en betydelig rimeligere kostnad. Det vil likevel være viktig som et bidrag til flerbarnsfamilier i tider med høyt rentenivå og dyrtid, samt være et tydelig signal om kommunens vilje til å satse på barn i Hemnes.»
Utvalgets høringsinnspill legges ved som høringsuttalelse, og saken skal nå avgjøres i kommunestyret 14. desember, med dette og formannskapets behandling, som på papiret likner ei ikke-behandling, som bakteppe.