Avisa Hemnes
4 minutter lesetid

Hemnes kommune med ny forretningsvirksomhet?

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.


Hva ligger bak kommunens ivrige utspill om å overta lokalene etter Natre på Hemnesberget?
Ser i Avisa Hemnes at Dovista har iverksatt to separate takseringer av industrianlegget. Noen som lurer på hvorfor? Selvfølgelig for å få best mulig betalt for eiendommen, som nå står igjen etter at de har lagt ned ca. 100 arbeidsplasser i Hemnes.

Noen kaller det «slakting» når konkurrerende bedrifter kjøpes opp for deretter å legges ned etter noen år. Kommunens kjappe utspill om interesse for kjøp må jo komme som manna fra himmelen for bedriften som nå har ett mål for øyet – å snarest mulig bli kvitt bygningsmassen på Hemnesberget.

Hvorfor skal verdifastsettelsen – etter to separate takseringer – inngå som en del av forhandlingene med kommunen? Er det noen som tror at Dovista driver veldedighet i forretningssammenheng? Nedleggelsen på Hemnesberget har vel vist oss nettopp det motsatte.

Ser at ordføreren venter spent på å komme i gang med forhandlinger, og nevner i samme innlegg at «kommunen er tildelt 4 mill. i midlertidig støtte – og at veldig mye, med tanke på framtida, avhenger av om kommunen får overta fabrikkbygget».(AH uke 48/49) Men gjør det nå det?
Er det slik at disse statlige midlene skal brukes til å kjøpe mer eiendom til kommunen – stikk i strid med det kommunestyret tidligere har gitt uttrykk for – eller skal de statlige tilskuddene brukes til å skape arbeidsplasser? Det er jo ikke slik at det blir arbeidsplasser av at kommunen kjøper bygget/eiendommen. Har kommunen planer om å starte noen form for forretningsvirksomhet selv i lokalene? Sannsynligvis vil det koste ganske mange millioner bare å kjøpe bygget, i tillegg til millionbeløp hvert år i drift og vedlikehold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor ikke la Dovista selv blø for nedleggingen av arbeidsplassene. La dem selv sitte med bygningsmassen, driftskostnadene og kostnadene med evt. å få solgt eiendommen. Hvis det finnes interessenter som ønsker seg bygget for å starte ny næringsvirksomhet, vil nok disse komme på banen uten at kommunen sitter som eier. Hva skjer hvis kommunen blir kjøper – men ikke får noen som er interessert i å kjøpe/evt. leie? Min spådom: Millionutgifter for Hemnes kommune i mange år framover.

Det må jo være bedre å legge kommunale kroner inn den dagen det startes opp nye arbeidsplasser.
Hvis det ikke er statlige midler som skal brukes, kan jo også være betimelig å spørre hvor de kommunale kronene skal hentes? I forslaget til neste års budsjett ser det jo ut som både trivselsagenter, besøksvenner, Gullbuss og kjøkkenassistenter i barnehagene er i fare – for ikke å nevne de store investeringene.

Jeg håper ordfører vil gi et tilsvar i avisen på innlegget, slik at vi (og det er mange som lurer) – får høre hva som er kommunens tanker og intensjoner i denne saken.
Det er jo som kjent ikke alt av kommunens involvering i planer for nyetableringer som har vært kommunisert like godt ut til kommunens innbyggere i det siste.

Ketil Tverrå