I juletider hører vi om gull, røkelse og myrra. De to sistnevnte ble vraket til fordel for trivsel og mat da kommunestyret vedtok budsjettet for 2024.
I formannskapets innstilling til budsjett foreslo de å kutte ut matordning i barnehagene, den nyopprettede Gullruten som frakter eldre til butikk eller sosiale treffpunkt, og de foreslo å kutte ut både besøksvenner og trivselsagenter på omsorgssentrene. Om ikke dette var nok ville de ta bort søskenmoderasjonen for de som har barn i både barnehage og SFO allerede fra årsskiftet.
Kommunebudsjettet: Ja til trivselsagenter, men «glemte» å stemme
Kuttene skulle bidra med en innsparing i 2024 på drøyt 2,8 millioner, innsparinger som ifølge kommunedirektøren er nødvendig i en prosess mot en mer bærekraftig kommune.
Artikkelen fortsetter under bildet

Etter at avstemningene var over var mesteparten av innsparingen borte, den eneste innsparingen som står igjen er bortfall av søskenmoderasjon fra 15. august, samtidig som barnehagesatsene blir kraftig redusert. Innsparingen blir derfor redusert med ca. 2,7 millioner, penger som nå må hentes fra fond eller andre kutt.
Alle politikere i formannskapet er også kommunestyrerepresentanter, det kan derfor virke litt overraskende at de hadde endret mening i så mange saker i løpet av et par uker. I saksprotokollene vil det se slik ut, men i formannskapet hoppet de rett og slett over å stemme over sine forslag, og videreførte bare kommunedirektørens forslag.
Enstemmighet
Det var bred enighet om at Gullruten skulle videreføres ut 2024 før den evalueres ettersom den ble innført så sent som i sommer. Nedleggelse av ordningen med trivselsagenter og besøksvenner var foreslått lagt på is i 2024, for så å gjenoppstå. Heller ikke dette falt i god jord hos en samlet forsamling.
Høyres Markus Johansen Øren mente dette var et billig tiltak for å skape trivsel på tvers av generasjoner.
– Dette er også en god arena for å skaffe rekruttering til helsefag og omsorgsyrker. Etterspørselen etter folk til framtidens er økende, og det vil by på problemer å skaffe nok folk. Dette er et godt tiltak for å la unge få smake på yrket, sa Øren, da han fikk innlede debatten rundt driftsbudsjettet.
Artikkelen fortsetter under bildet

Det ble raskt klart at de andre partiene delte samme oppfatning, også dette gikk enstemmig gjennom.
Alle må ha mat
Størst spenning var det nok rundt ordningen med mat i barnehagene. Før koronaen var det barnehagepedagogene som brukte av arbeidstiden til å smøre mat. Som et smittevernstiltak under pandemien ble det innført matpakker, og da oppdaget de ansatte hvor mye bedre tid de fikk til å ta seg av barna. Foreldrene var ikke like fornøyd med ordningen med matpakke, og slik oppsto løsningen med egne kjøkkenassistenter som har ordnet måltidene i barnehagene.
Hva tenker småbarnsforeldre om et eventuelt bortfall av matordning?
Ordningen har vært kostbar, i et fullt barnehageår koster den drøyt 2,8 millioner. Ordningen er ikke lovpålagt, og dermed lå den klar for hugg da kommunedirektøren sydde sammen budsjettet. I 2024 vil en avvikling ikke få full effekt ettersom en avvikling selvsagt gir de ansatte en oppsigelsestid, men den ville ført til et kutt på nesten 1,9 millioner.
I formannskapet signaliserte et klart flertall for en retur til ordningen der de pedagogisk ansatte igjen skulle ordne maten, det var bare Arbeiderpartiet som ønsket å beholde kjøkkenassistentene. I kommunestyret var holdningene endret, nå var det kun Senterpartiet som ønsket reversering til den ordningen før koronaen, mens Høyre ønsket ordningen som var foreslått fra kommunedirektøren, og som formannskapet stemte for, nemlig tilbake til matpakker. Sosialdemokratene og Arbeiderpartiet fant hverandre i en svært sjelden omfavnelse, og ville beholde dagens ordning.
Da saken kom til avstemming forsvant på magisk vis formannskapets forslag fra stemmealternativene, og representantene måtte enten støtte Aps forslag om dagens ordning eller gå for Sps forlag om pedagogisk smurt mat. Det endte med at Sps forslag bare fikk 5 hender i været, de øvrige 18 holdt fingrene fra fatet. Dermed blir det kjøkkenassistenter i barnehagene også i 2024, trolig til stor glede for så vel barnehagebarn, deres foreldre som pedagogisk ansatte.
Tråkkerulling
Hemnes Idrettslag har startet en kronerulling, eller spleis som det heter i dagens digitale samfunn, for å kjøpe seg en for dem ny tråkkemaskin. Maskinen er riktignok brukt, og dermed krever den ikke like mye penger som tråkkemaskinene som ruller i Korgen og Bleikvasslia. Allikevel er det et stort løft for laget, maskinen koster nemlig 600.000. HIL har søkt kommunen om støtte, en søknad som fortsatt ikke har vært behandlet.
Arbeiderpartiet mente dette var greit å ta med når budsjettet allikevel skulle behandles, og forslaget om å bidra med halvparten av kjøpesummen, 300.000, skled rett gjennom i kommunestyret. Dermed er store deler av finansieringen på plass. I skrivende stund har spleisen oppnådd 56.505 kroner av målet på 100.000, og da finner nok HIL finansiering for det som mangler.