Selv om Natre/Dovista nylig la ned sin produksjon, driftes bygget videre mens maskiner og utstyr demonteres og pakkes ned. Tidligere brukte de flis fra sin produksjon til oppvarming i fyringsanlegget, men nå har de ikke lengre tilgang på flis.
Fyringsanlegget i industrilokalene fungerer også med fyringsolje, og det er kommet frem at det er dette som nå brukes, noe også ordfører Paul Asphaug informerte om i formannskapsmøtet 28. november.
Forbud som gjelder
På nettsiden til Miljødirektoratet opplyses det at regjeringen innførte et omfattende forbud mot bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming av bygninger, et forbud som trådte i kraft 1.1.2020, altså for snart fire år siden.
Dette forbudet gjelder både oppvarming av boliger, offentlige bygg og næringsbygg, der hensikten var å redusere klimagassutslippene. Forbudet gjelder både oppvarming av boliger, offentlige bygg og næringsbygg, og Miljødirektoratet bekrefter at dette er et forbud som fortsatt gjelder.
– Ja, forbudet omtales i forskrift om forbud mot bruk av mineralolje til oppvarming som er hjemlet i forurensningsloven og energiloven, forteller seniorrådgiver Audun Randen Johnson i Miljødirektoratet.
– Kan det søkes fritak fra ordningen, eller er forbudet mot fyringsolje helt ufravikelig?
– Det er unntak av hensyn til forsyningssikkerhet, se §6, og ved forstyrrelser og utfall av varmekilde, se § 7. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er myndighet for de bestemmelsene som skal sikre forsyningssikkerheten, sier Randen Johnson.
– I tillegg kan kommunen i enkelttilfeller gi unntak fra forbudet, omtalt i § 12, legger han til.
– Hvem er det som håndhever et slikt forbud?
– Kommunen har ansvaret for å følge opp og kan gi unntak, så vi anbefaler å kontakte dem, avslutter seniorrådgiveren.
Ansvarliggjør Natre
Avisa fulgte Miljødirektoratets råd, og sendte Hemnes kommune ved leder teknisk enhet, Tone Larsen, noen spørsmål.
– Har Hemnes kommune i forkant av kjøpet, mens Dovista/Natre enda var eier, gitt unntak fra forbudet mot bruk av fyringsolje?
– Enn nå, som kommunen selv blir eier; vil det være aktuelt for Hemnes å fatte vedtak om å dispensere fra forbudet mot bruk av fyringsolje?
– Eller er det slik at dere ikke har denne type myndighet når dere selv er involvert?
– Hvilke instanser vil da eventuelt kunne gi slik dispensasjon/fritak for Hemnes kommune?
– Vurderer dere det slik at oljefyringen som foregår i dag er et brudd på lovverket?
Disse spørsmålene forblir ubesvarte, men fra Hemnes kommunes hold vises det til at de har henvendt seg til eier av bygget, Natre Vinduer, i brevs form. Brevet er datert 12. desember, og der står det at «Brannvesenet i Hemnes kommune har gjennom tilsyn gjennomført 01.12.2023 avdekket at det benyttes fossilt brensel til oppvarming av industrilokalene i Oldervikveien 1 på Hemnesberget.
Det opplyses også at brenselet lagres i plasttank på ca. 6.000 liter som er plassert i en kontainer. Det er ikke anlagt noen form for oppsamlingsarrangement ved en eventuell lekkasje.»
I brevet fra Hemnes kommune til Natre står det videre å lese at «Det er eier eller bruker av fyringsanlegget som må søke kommunen om unntak etter§ 12. Søknaden må være skriftlig og begrunnet. Begrunnelsen for unntak må dokumenteres i søknaden, for eksempel gjennom tilbud på annen oppvarmingsløsning, kostnadsestimat, tekniske undersøkelser eller liknende. Kommunen har ikke mottatt søknad om unntak fra forbudet i forskriftens§ 4 og bruken er per nå ulovlig.
Helt avslutningsvis i brevet poengteres det at det heller ikke foreligger tillatelse om oppbevaring av brannfarlig væske etter§ 3-4 i Forskrift om brannfarlig vare. Etter søknad kan kommunen kan gi tillatelse til oppbevaring av inntil 100.000 liter brannfarlig væske i klasse C.
Tester løsninger
Natre/Dovista bekrefter å ha mottatt henvendelsen fra Hemnes kommune.
– Hvordan forholder Natre/Dovista seg til denne henvendelsen?
– Da det ble besluttet å stenge anlegget innså Natre med en gang at det var behov for bygge om varmesystemet i fabrikken. Natre har innhentet veiledende tilbud på eventuell ombygging, og kostnadsberegnet dette. Dette ble informert om, og trukket fra verdivurderingen av bygget som ble innsendt til Hemnes kommune.
Det forteller Kevin Lien, som fortsatt er fabrikksjef ved Natre Hemnes.
– Et fall i produktetterspørselen på grunn av nedgangen i markedet, kombinert med en svært kald november har ført til at vi har gått tom for flis fra egen produksjon tidligere enn forventet, sier Lien.
Mangelen på flis har altså ført til at Natre per i dag må fyre med diesel/fyringsolje, som altså ble forbudt for snart fire år siden.
– Hva tenker dere om at bruken av fyringsolje per i dag anses som ulovlig?
– Som det refereres til i brevet fra Hemnes kommune, viser de til §12 (Forskrift om forbud mot bruk av mineralolje til oppvaring av bygninger. Journ. anm.). Der har vi også §7, med noen unntak, som sier at man i kortere perioder kan bruke diesel ved behov, sier Lien.
– Vi skjønner selvsagt at dette ikke kan være et langvarig tiltak, og at det er et unntak vi ikke kan «leve med» en hel vinter, understreker han.
– Inntil vi finner ei ny og bedre løsning enn dieselfyring, så kommer vi til å søke Hemnes kommune om godkjenning for en kortere periode. Den søknaden ble sendt i dag, legger han til.
– Vil det gjøres tiltak for å skaffe til veie flis for fyring, eller anser dere at dette blir et problem Hemnes kommune, som har vedtatt å kjøpe bygningsmassen, må ordne opp i selv?
– Vi har bestilt ei prøvelevering av pellets, noe som ble gjort før vi mottok brevet fra Hemnes kommune. Pelleten skal testes ut i dag, 20. desember, og dersom dette fungerer, vil vi slutte å fyre med diesel, og gå over på bruk av pellets.
– Vi avventer også tilbud på ved-avskjæringer, som også kan benyttes til oppvarming, men vi håper at løsningen med pellets skal fungere fint, avslutter fabrikksjefen.