To minutter med brannøvelse før jul kan redde liv. Her er branningeniørens syv råd for en trygg høytid.
En spørreundersøkelse gjennomført av Norstat på vegene av Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO), viser at bare 15 prosent av nordmenn har gjennomført en brannøvelse hjemme det siste året. Dette forteller de om i ei pressemelding.
– Desember er måneden med flest husbranner. Vi kan ikke understreke nok om viktigheten av å ha fungerende røykvarslere, kjenne til rømningsveier og ha brannøvelse hjemme for å være forberedt på hva du skal gjøre ved en eventuell brann, sier branningeniør og leder av NITO Møre og Romsdal, Knut Øystein Ekroll.
– Vit hvor du har brannslukningsapparat, hvordan de fungerer og at de fungerer. Enkelt slukkeutstyr skal være lett tilgjengelig, som pulver- eller skumapparat eller brannslange. Man kan også ha slukkespray eller brannteppe. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvordan de bruker utstyret, sier han.
– Ikke stek en Grandiosa eller annen mat etter julebord eller en sen kveld på byen, ta deg heller en brødskive, lyder oppfordringen fra Ekroll.
– Når du holder på med julebaksten er det kanskje lett å glemme at fett og smult på komfyrplata er farlig. Dersom det brenner i smult, må du slukke brannen med et lokk eller brannteppe, slå deretter av komfyren eller ta sikringen. Brann i smult kan ikke slukkes med vann, sier han.
Kast den gamle julebelysningen
– Kast gamle lyslenker og adventsstaker eller annen elektronisk julepynt som begynner å bli slitt – kjøp nytt. Når utepynten og lysene skal på plass, sjekk at skjøteledninger og materiell er godkjent for bruk utendørs. Ikke alle lys er godkjent for dette, forteller Ekroll.
– På gjenvinningsstasjonen leverer du gamle lys til resirkulering, pass på at utgått elektrisk avfall ikke går til gjenbruk i andres hjem. Med resirkulering blir komponentene resirkulert på forsvarlig måte, sier han.
Ikke glem brannvarsleren – den må virke
I snitt omkommer 61 personer i brann hvert år og over 80 prosent av disse har omkommet i boligbrann viser tall fra DSB.
– Hvert år redder røykvarslere liv, men det er en bekymring at mange ikke er klar over om røykvarsleren deres fungerer, uttaler Ekroll.
For å forsikre deg om at røykvarsleren fungerer og for å være trygg i tilfelle brann, er det flere viktige tiltak du bør ta. Du bør ta hensyn til plasseringen, antallet enheter, batteriet og ikke minst vedlikeholdet. Dette blir ofte oversett, påpeker han.
Minstekravet er å ha én røykvarsler i hver etasje i boligen eller fritidsboligen din.
Ekroll anbefaler også å ha en røykvarsler på hvert soverom og oppholdsrom, og at disse bør være seriekoblet. Dette vil føre til at alle røykvarslerne går av samtidig hvis det oppstår en brann, noe som øker sjansene for å bli varslet om natten og for at alle kommer seg ut i tide.
For å sikre best mulig funksjon, skal røykvarsleren monteres på det høyeste punktet i taket og minst en halvmeter unna veggen.
– I tillegg må du tenke på vedlikehold og testing, da røykvarslere kan samle støvpartikler som kan føre til ustabilitet. Det er derfor nødvendig å tørke av dem med jevne mellomrom, sier Ekroll.
Ekroll anbefaler at du tester røykvarslerens testknapp en gang i måneden. Det er viktig å også vite at røykvarslere har en utløpsdato. Hvis du ikke finner denne datoen, bør du jevnlig teste varsleren eller erstatte den. Etter åtte til ti år blir røykvarsleren mindre effektiv, og vil til slutt slutte å fungere.