Det har i mange år, på flere plan, vært jobbet for å realisere tankene om et båtmuseum på Hemnesberget. Nå er startskuddet for å etablere et slikt museum på Ranheimbrygga gått.
Hemnes kommune fikk i vår en søknad fra Helgeland Museum om støtte til å få gjennomført en utredning av Ranheimbrygga på Hemnesberget. Saken var oppe i formannskapet 21. juni, der det ble gitt enstemmig positivt svar til prosjektet.
Nylig dukket det opp et skilt på veggen av Ranheimbrygga på Hemnesberget. Der sto det «Her planlegges nytt båtmuseum. Vi åpner i 2025. For mer informasjon se helgelandmuseum.no»
Arkitektkonkurranse
På nettsiden hos Helgeland Museum var det ingenting å finne om det skiltet informerte om, men prosjektleder i muséet, Sofus Vikeså Kjeka, forteller at dette blir et prioritert prosjekt.
– Kan du si noe om hvor i prosessen prosjektet befinner seg?
– Prosjektet med Ranheimbrygga som båtmuseum er helt i startgropa, forteller Vikeså Kjeka.
– Per i dag kan vi ikke vise frem hverken tegninger eller noe konkret, legger han til.
– På skiltet står det at man kan gå inn på helgelandmuseum.no for mer informasjon, men det var lite å finne om dette der?
– Ja, det stemmer nok det. Den informasjonen blir forhåpentligvis klargjort en gang i neste uke, så det kommer, smiler han.
– Vi er nettopp ferdige med avsluttende fase av arkitektkonkurransen vi har hatt gående for prosjektet, og det blir på en måte det første konkrete offisielle vi har å fortelle om, sier han.
– I konkurransen vi lyste ut var det snakk om å tegne rom på nytt, der det er lagt vekt på behovet for moderne ting som man ønsker i et slikt bygg. Gjøre det universelt utformet, mere moderne på flere måter, isolere bygget, lage kontorer og ha en slags arena der lag og foreninger og museet kan bruke det som en arena til kurs og konferanser og slikt, fortsetter han.
– Vi tenker også at det må være litt størrelse på arenaen, legger han til.
– Hvor mange arkitekter leverte bidrag i den utlyste konkurransen?
– Dette er jo et mindre prosjekt, og kanskje ikke den største og mest prestisjefylte konkurransen, men jeg synes vi har vært heldige. Vi hadde fire skikkelige arkitektkontorer som leverte, og alle svarte helt klart til minstekravene, forteller prosjektlederen.
– Vi ønsket oss moderne, fleksible løsninger. Gjerne modulbaserte, og i en stil som passer et bryggemiljø, utdyper han.
– Vi har hatt en jury med folk fra museet og Hemnes kommune. Vi har sammen gjort noen vurderinger, sett opp mot hvem som kunne levere på alt, og så har vi landet på et Oslo-basert arkitektfirma som heter Fragment, avslører han.
– De representerer et stort, sammensatt team, og de har mye kompetanse på trearkitektur og på interiør, og det er særlig viktig for oss i museet. Å få på plass et interiør som er bra til utstillingsbruk har blitt vektlagt, og vi er veldig fornøyde med at de ønsker å jobbe med oss, sier han videre.
– Vi tenker at det blir kjempespennende å se tegningene fra dem når vi kommer så langt. Det blir nok moderne og minimalistisk, men fortsatt med brygga som ramme. Det er når tegningene kommer at den interessante biten av prosjektet starter, legger han til.
Starter til våren
– Nå skal det gjøres en ny tilstandsvurdering på alt det bygningstekniske, men vi vet at det er særlige utfordringer med byggets fundamenter som er i sjøen. Det skal vi ta ei ny vurdering på aller først, slik at vi lager en plan på å sikre fundamenteringen først. Det må vi prioritere, sier Vikeså Kjeka.
– Det blir det som blir startfasen når selve byggingen skal settes i gang?
– Ja, det er vel tenkt at bygningsteknisk vurdering skal gjøres nå i forprosjektet. Den forrige byggetekniske vurderingen ble gjort tilbake i 2016, og vi tenker at det er viktig å ha dette så ferskt som mulig. Når det er ferdig rundt mars neste år, så skal tegninger og plan for tekniske inngrep gjøres klare, forteller han.
– Så de fysiske arbeidene med Ranheimbrygga vil starte på vårparten en gang?
– Ja, og det der det begynner å bli vanskelig å gi noe helt konkret svar på når ting skjer. Det er usikkerhet om hva de nødvendige tiltakene vil koste, og vi må vi først finne ut av hva som skal til for at dette skal bli bra, poengterer Vikeså Kjeka.
– Så må vi få på plass den endelige finansieringen, på prosjektet, og vi i Helgeland Museum er veldig tydelige på at vi har ambisjoner om å gjennomføre dette nå, og dette blir et prioritert prosjekt hos oss, understreker han.
– Vi holder på med ferdigstilling av en del andre prosjekter nå, men Ranheimbrygga får nå førsteprioritet i 2024 og 2025. Vi kommer til å ha folk i dette prosjektet, og Hemnes kommune har også vist at de er interesserte i dette, og nå er vi sammen om å ta noen tak her, fortsetter han.
– Så målsettinga er, som det står på skiltet på brygga, at båtmuseet skal åpne en gang i 2025?
– Målsettinga er slik ja, og så vet man jo av erfaring at det kan dukke opp utfordringer når man jobber med gamle bygg. Det må vi i så tilfelle løse på noe vis, og vi jobber mot åpning i 2025, det er helt klart, sier Vikeså Kjeka.
– Vi kommer til å gjennomføre dette, og det skal åpnes et nytt båtmuseum, det er helt sikkert, avslutter muséets prosjektansvarlige.