Jula er for mange ei tid der man får tid og ro til å ta ei bok ut av bokhylla. Her får du noen anbefalinger til hva du kan sette øynene i.
Levi Henriksens juleanbefalinger
– Jeg tror på mange måter at jeg som julenovelleforfatter er blitt formet veldig av de følgende tre forfattere. HC Andersen, Selma Lagerlöf og Garrison Keillor, sier Levi Henriksen.
HC Andersen: «Piken med svovelstikkene»
«Piken med svovelstikkene» (1845) er alle julenovellers mor, mener Henriksen, som sier han har brukt elementer fra den i sine egne noveller.
– For meg er «Piken med svovelstikkene» like viktig for jula som juleevangeliet, og det sitter langt inne for en pinsevenn å si noe slik.
Henriksen leser den som en skjønnlitterær fortelling som skildrer jula helt perfekt.
– En liten pike som blir satt til å tigge, mor er hos Jesus, det er kaldt og hun fryser. Fra jeg var liten gutt og hørte Per Aabel lese dette, til mann på snart 60, så blir jeg like rørt. Kritikere som har bestemt seg for ikke å like meg, innvender ofte at jeg er sentimental. Det er noe i meg som sier at de kritikerne aldri har blitt rørt av «Piken med svovelstikkene».
«Selma Lagerlöfs jul»
– Selma Lagerlöf er jo nesten naboen min, der hun kommer fra Sunne og Värmland rett over riksgrensa. Jeg har først i voksen alder blitt klar over henne som julenovellist, og er inspirert av hvordan hun skildrer jula ikke bare som en lys høytid.

Henriksen sier Lagerlöf (1858–1940) alltid bærer med seg mørket, og gjerne skildrer småkårsfolkets streben gjennom hverdagen og høytiden, men innrømmer at han ikke har lest alle de 24 novellene i den svenske samlingen han anbefaler.
– Nettopp fordi jeg skal lese en ny hver dag i desember!
Garrison Keillor: «A prairie home companion»
– Garrison Keillor, født i 1942, er kanskje mest kjent for å ha ledet radioprogrammet «A prairie home companion» gjennom en mannsalder. I en lengre monolog i hvert radioprogram fortalte han om hva som hadde skjedd på det oppdiktet stedet Lake Wobegone siden forrige program.
Henriksen forteller at noe av dette finnes i bokform i «A prairie home companion» (2006), men at han liker det aller best når forfatteren selv leser.
– Han skriver på en humoristisk måte om religion og alle merkelige ritualer, og han er en mester i å skildre hvordan små, egentlig helt uskyldige episoder i hverdagslivet nesten kan velte både ekteskap og vennskap. Hans spesialitet er å skildre menn som ikke er så flinke til å snakke, og sjelden gjør han det bedre enn i sine julefortellinger.
Monica Isakstuens juleanbefalinger
– Jeg har i liten grad noen rene julebokanbefalinger, men jeg liker å bruke jula til å fordype med i et forfatterskap eller et tema. Så mitt tips er å velge en forfatter eller serie og bruke tiden på dette.
Alison Bechdel
Alison Bechdel (født 1960) er en amerikansk tegneserieskaper som lager det som gjerne kalles grafiske romaner.
– Dette er egentlig ganske nytt for meg, og hennes bøker har blitt en åpenbaring for meg når det gjelder grafiske romaner.
Isakstuen forteller at Bechdel verker spinner rundt gransking av familiære bånd, og trekker fram «Fun Home: A Family Tragicomic» fra 2006 (oversatt til norsk som «Husfred») og «Are You My Mother?» fra 2012.
Judith Hermann
Judith Hermann (født 1970) er en tysk forfatter som debuterte i 1998 med «Sommerhus». Hun skriver i hovedsak korte fortellinger og noveller, og en rekke av bøkene er oversatt til norsk.
– Jeg har en veldig glede av å lese bøkene hennes. Det er en stor leseropplevelse. Som forfatter tenker jeg ofte: «Hva er det hun gjør?». Det er noe magisk og mystisk med alle bøkene hennes. Det er skakt og rart, samtidig realistisk. Ofte gir bøkene den samme stemning som en David Lynch-film.

Janne Stigen Drangsholt
– Denne forfatteren balanserer krise og komikk på en så fascinerende måte.
Janne Stigen Drangsholt (født 1974) er en norsk forfatter og litteraturprofessor, og Isakstuen anbefaler serien om akademikeren Ingrid Winter: «Winterkrigen», «Winter i verdens rikeste land», «Ingrid Winters makeløse mismot» og «Winterferie».
– Underveis merker man en stigning i forfatterskapet. Drangsholt skriver dypt underholdende om eksistensiell smerte, det er søren meg godt gjort.
Kritikerens anbefalinger
Olaf Haagensen, journalist og litteraturkritiker i Morgenbladet, har flere favoritter som på forskjellig vis inkluderer jul.
Thomas Mann: «Buddenbrooks»
Den tyske forfatteren Thomas Mann (1875–1955) mottok Nobelprisen i litteratur i 1929.
– I Thomas Manns klassiker fra 1922 følger vi familien Buddenbrook i Lübeck gjennom fire generasjoner og en storborgerlig julefeiring. De rundt fire hundre sidene man må gjennom før jula kommer, er en ypperlig litterær adventskalender.
Henrik Ibsen: «Et dukkehjem»
– Et dukkehjem utspiller seg i jula, selv om det kanskje ikke er akkurat dette man først og fremst forbinder med stykket. Kanskje vil det åpne noen nye perspektiver på Noras berømte brudd med Torvald hvis man leser stykket fra 1879 som et «juledrama»?
Ia Genberg: «Detaljene»
Ia Genberg (født 1967) bor i Stockholm og fikk Augustprisen for «Detaljene» i 2022.
– Nyttårsaften er vel en del av jula? Kanskje også et høydepunkt i jula for mange unge voksne. I erindringsromanen «Detaljene» tar svenske Ia Genberg blant annet med leseren tilbake til det som for mange av oss var nyttårsaftenen over alle nyttårsaftener, nemlig tusenårsskiftet.