Daglig leder Karoline Lillemo Solheim og styreleder Anne Gjeitanger er skjønt enige om at det har vært et bra år. De forteller hvorfor de tok avgjørelsen om å avvikle driften av kafeen FjellOasen.
Karoline Lillemo Solheim er i gang med gulvvask inne på kafeen når avisa stikker innom. De skal drive ut november, før de begynner å flytte seg ut av lokalet.
– Nå er det altså siste sjanse for folk som vil stikke innom, smiler hun.
Det er ganske nøyaktig to år siden 12-13 damer gikk sammen og «brainstormet» hva de kunne finne på, i ei lita bygd som var sulten på nye tilbud. I ett år har de nå drevet kafeen i Bleikvasslia. Ifølge Karoline har de sett hele veien at det ikke var noen gullgruve.
– I fjor gikk det akkurat rundt, og da det ble vår fikk vi økt omsetningen mer fordi vi fikk flere kunder, og kunne da begynne å ta ut litt lønn.
FjellOasen er hovedsakelig basert på frivillighet, og av ansatte er det bare Karoline og Camilla Liland. Karoline som daglig leder, og Camilla som kokk. I sommer hadde de Elias Gjeitanger som lønnet sommerarbeider.
FjellOasen er åpningsklar: – Det artige er at ingen av oss er opprinnelig fra Bleikvasslia
– Årsaken til at vi ikke kan drive videre er at vi har høye driftsutgifter i kombinasjon med at vi ikke greier å få inn nok til å få betalt ut lønn. De som må ha lønn må dermed ut i annet arbeid, sier Karoline.
Muligheter Bleikvassli
– Er det noe du ville gjort annerledes?
– Det er alltid lett å være etterpåklok, men det er ikke noe jeg angrer på. Der er vi skjønt enige hele gjengen, at det har vært et positivt år. Det har vært læring, mestring, samarbeid og fellesskap. Og så har vi i aller høyeste grad kunnet bidra til bedre bolyst, og det var et av de aller høyeste målene med å starte opp i det hele tatt.
Under oppstart brukte FjellOasen i stor grad mulighetsstudien, «Muligheter Bleikvassli».
– Et av hovedpunktene som folk savnet var en møteplass. For både barn og voksne, unge og eldre. Det er nok den som har gitt oss mest motivasjon, både før, og ikke minst underveis.
FjellOasens første sommer: – Å kunne forutse noe er nesten umulig
– Hvilke kunder har dere?
– Det er en del faste lokale kunder, og så har man de som kjører eneste ærend fra Mo, som har det som en lørdagstur. Det synes vi er stas, at de sitter på Mo og tar valget om å kjøre til Bleikvasslia på kafé.
– Kafékultur i Bleikvasslia er jo noe nytt. Ting tar tid.
Bedriften skal bestå
– I fjor høst hadde vi en del aktiviteter for barn og ungdom. I år har det beklageligvis vært lite av det av forskjellige årsaker.
– Og så er det ikke til å stikke under stol at når man er deltids-alenemor til tre, så er det ikke så gunstig å ha lange arbeidsdager, og jobbe ettermiddager og helger. Samtidig skal det sies at jeg på ingen måte har vært alene om dette. Da hadde det ikke gått. Det er fellesskapet og samarbeidet i FjellOasen-flokken som har gjort at vi startet og at vi har kunnet drive.
– Eksisterer FjellOasen uten kafeen?
– Planen er at bedriften skal bestå, men vi har ingen konkrete planer på akkurat hva vi skal gjøre. Først skal vi drive ut november, rydde oss ut i desember, og så er vi enige om at vi skal ta veien videre på nyåret.
– Mye baserer seg på hva vi har lyst til selv. Vi har jo muligheten til å følge med på arrangementer rundt omkring, drive pop-up-kafé eller pop-up-arrangementer, både innenfor mat og aktiviteter.
Frivillighetsbygd
Før Karoline sier seg ferdig, ønsker hun å rette en takk til alle som har støttet dem.
– Jeg må bare si takk til alle som har vært her, samt alt vi har fått hjelp til gjennom hele prosessen. Det var jo mye som måtte gjøres før vi i det hele tatt kunne komme oss inn her. Ikke minst må jeg nevne støtte fra kommunen.
– Bleikvasslia er kjent for å være ei frivillighetsbygd, og det har speilet seg i dette også. Uten frivilligheten internt i FjellOasen, hadde kafeen aldri vært et tilbud. Det var skummelt og spennende da vi skulle ut i det, både med å starte aksjeselskap og være daglig leder. Men jeg kjente på det da, at jeg ville ikke ikke ta sjansen. Kanskje satt man da om noen år og angret på at man ikke gjorde det.
– Samtidig kjenner jeg at det skal bli godt å få kjenne på en hverdag med bare dagtidsjobbing, fri i helgene og stabil økonomi, avslutter Karoline.
En god sommer
Av de 13 som var med å starte FjellOasen, var omtrent halvparten tilflyttede «søringer». Flere av de har den siste tiden valgt å flytte fra Bleikvasslia. Anne Gjeitanger er en av de som står igjen. Hun er styreleder i FjellOasen, og har vært en av de mest aktive frivillige.
– Det har vært innmari mye arbeid i et par år, og så synes jeg det er trist at vi ikke holdt lenger. Det er vel ingen hemmelighet at det er vanskelig å leve av å selge mat på kafé, eller at Bleikvasslia er et lite sted.
Anne forteller at de satset ganske mye på denne sommeren, på at det skulle komme tilreisende og mye turisme.
– Vi hadde sikkert fem ganger så høy omsetning som nå. Det var altså vellykket, men det er fortsatt slik at om du selger mat, så har du også utgiftene på mat, og så har vi i tillegg relativt høye driftsutgifter.
– Nå ble det slik at de to hovedpersonene, Karoline og Camilla, må gi prioritet til andre ting for å ha inntekt. Ja, vi kunne kanskje fått det til en stund til, men hva skulle målet være, hvis ikke vi klarte å skape arbeidsplasser? Til slutt måtte vi bare stikke fingeren i jorda og si, at med disse driftsutgiftene så er risikoen relativt høy i vintermånedene. Dermed valgte vi å redde aksjeselskapet, for å eventuelt kunne prøve igjen under andre betingelser.
– Det er kjempetrist for mange grunner, både fordi vi har hatt det moro, det har vært en veldig fin gjeng, og samarbeidet har vært bra, og fordi at det er mange gjester som har uttrykt at de har satt pris på tilbudet. For oss som er innflyttere har det også vært en gyllen anledning til å bli kjent med folk, avslutter Anne Gjeitanger.