Kommunestyresalen ble i formiddag arena for signering av samarbeidsavtale mellom politiet i Nordland og Hemnes kommune. På plass var også medlemmer fra ungdomsrådet.
I dag møtte to representanter fra Hemnes ungdomsråd, kommunalsjef for oppvekst og familie, driftsenhetsleder hos politiet i Rana, Kristian Hanssen, politioverbetjent Steinar Bergem og ordfører i kommunestyresalen for at samarbeidsavtalen om kriminalitetsforebyggende arbeid mellom Hemnes kommune og Nordland politidistrikt skulle signeres.
Et bra grep å ta
Kommunalsjef for oppvekst og familie, Sølvi Åsheim forteller at arbeidet er lovpålagt, men metoden valgfri.
– Her skal vi jobbe med denne SLT-modellen, som ble vedtatt i kommunestyre sist uke, forteller hun og viser frem ei tegning som illustrerer modellen. SLT er forkortelse for Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak.
Modellen har et politiråd, en politikontakt, en SLT-koordinator, et koordinerende nivå og et avdekkende- og utførende nivå. Her skal det samarbeides på kryss og tvers, og den valgte SLT-koordinatoren er i Hemnes, Hilde Forsmo, som er kjent som koordinator for ungdomsrådet. Forsmo kunne dessverre ikke møte denne dagen, noe som også gjaldt politikontakten.
Fra Ungdomsrådet var det Martine Oksfjellelv og Tuva Rekve Røsvassbukt møtte forberedt til begivenheten.
– Vi gar lest gjennom avtalen og hatt den oppe på sist møte i ungdomsrådet, forteller de.
– Hva tenker dere om dette?
– At det er veldig bra med en sånn avtale, sier Martine.
– Ja, og at vi ungdommen blir inkludert i dette arbeidet, nikker Tuva.
De to er enige i at det er et bra tiltak.
– Tror dere det kommer til å utgjøre en forskjell?
– Ja, vi håper og tror egentlig det, enes de før Martine konkluderer:
– Jeg tenker det er et bra grep å ta.
Foredrag for både barn, unge og foreldrene
Da alle var på plass i kommunestyresalen ønsket Åsheim velkommen, og uttrykte at hun var veldig fornøyd med den vedtatte avtalen.
– Da får vi systematisert dette arbeidet mer på en forpliktende måte, påpekte hun.
Driftsenhetsleder hos politiet i Rana, Kristian Hanssen og ordfører Paul Asphaug signerte kontraktene i høytidelig stil, med påfølgende applaus.
Hanssen forteller litt om strukturen og tiltakene dette medfører:
– Det vil jevnlig bli holdt møter i politirådet hvor ordfører, kommunedirektøren, kommunalsjef Åsheim, politikontakten og SLT-koordinator sitter. Det settes ned ei tiltaksgruppe som møtes jevnlig.
Hanssen fortsetter:
– Det skal gjennomføres et 8.klasseprosjekt med foredrag for barn/unge og et foredrag i forlengelse av dette, til deres foreldre. I tillegg er det en modell for 5.klassen i kommunen hvor helsesykepleierne i kommunen tar seg av foredrag for barna, og vi tar oss av et foreldreforedrag.
– Det er veldig bra at vi har fått dette på plass, og en SLT-koordinator, ikke minst. Det ble jobba godt fra oss og Åsheim for å få dette på plass, og jeg har stor tro på avtalen, fortsetter Hanssen.
På spørsmål om det er mer utbredt med rus blant de unge i Hemnes kommune, enn ellers svarer enhetslederen hos politiet at de ikke har noen konkrete tall på det, eller grunn til å tro det. – Men det blir i samarbeid gjort undersøkelser, som i neste omgang fører til at det treffes tiltak i arbeidet med rus, avslutter han.
8. klasseforedraget skal har tema nettvett, seksuelle overgrep/vold, rus og foreldrerollen. Bidragsytere er skolen, skolehelsetjenesten og politiet.
5.klasseforedraget har tema nettvett, mobbing og psykisk helse. Bidragsytere er skolen, skolehelsetjenesten og politiet.
Ei langsiktig investering
Ordfører Paul Asphaug var også fornøyd med den underskrevne avtalen, og kommenterte følgende:
– Det lover godt for fremtiden. Endelig er den på plass, og vi får arbeidet mer systematisert. Det er verdifullt for ungdommen å få informasjon, nikker han og legger til at han kjenner til liknende arbeid som har blitt gjort i Rana på den tiden han arbeidet som lærer.
Politioverbetjent Steinar Bergem nevner at dette er et langsiktig arbeid, som har stor verdi.
– Det er et viktig, forebyggende, gjentakende arbeid. Ei langsiktig investering. Det er som vi vet fra tidligere tider utfordringer med rus blant unge, og det er ikke noe mindre i dag. I tillegg til at det er mer av rusmidler på markedet har vi sosiale medier som brukes både med egne grupper hvor det foregår kjøp og salg av narkotika, og alt det presset som følger med disse mediene. Kroppspress og slikt. Med tanke på dette er det desto mer viktig at vi fortsetter samarbeidet, poengterer han.