For drøyt halvannen uke siden dukket en underskriftskampanje opp og spredte seg på Facebook. Aksjonen retter seg mot nedlegging av akutt- og fødetilbudet i Rana, og ble startet opp av ranværingen Nils-André Gruben.
Målet for Facebook-gruppen «Helgelandssykehuset 2025 – Ressursgruppas anbefaling er Rana», og også for denne underskriftskampanjen er at det ikke blir nedlegging av akutt- og fødetilbud i Rana. De ønsker at Helgelandssykehuset Rana skal utvikles, ikke avvikles, og de har et sterkt ønske om å sende en melding til styre og administrasjonen i Helse Nord om at de mener at grensen er nådd for hva folk på Nord-Helgeland skal finne seg i.
Mannen bak aksjonen forteller at han bare passet på å ta noen på ordet.
– I gruppa «Helgelandssykehuset 2025» på Facebook var det noen som tok til orde for å lage en underskriftskampanje, og da tenkte jeg med meg selv at nå var det på tide å gjøre noe. Derfor tok jeg «utfordringa» og laget ei slik underskriftsliste, og det var nokså fort gjort å få på plass, forteller aksjonens initiativtager Nils-André Gruben.
– Og det må jeg si, at det tok virkelig av de to første døgnene, sier han videre.
– Hvor mange underskrifter dreier det seg om frem til nå?
– Til nå har vi fått over 3.400 underskrifter, forteller Gruben.
– De 3.000 første kom omtrent i løpet av de to første dagene, og så har det stagnert litt nå, legger han kjapt til.
Ikke bare digitalt
– Er dette kun en aksjon der man kan signere digitalt?
– Det var det til å begynne med, men så kom det kommentarer der det ble etterspurt vanlige papirlister for dem som ikke er så digitale av seg, sier Gruben.
– Da måtte jeg jo sørge for å lage papirlister, og det er også på plass nå, fortsetter han.
– I den digitale delen av aksjonen får vi ut statistikk over dem som signerer, og hvor de hører hjemme. Der viser det seg at det er et betydelig antall fra Hemnes kommune, forteller aksjonslederen.
– For Hemnesberget dreier det seg om 39 stykker og det er faktisk akkurat samme tall for Korgen. Fra Bjerka er det 33 som har signert og fra Finneidfjord er det 19, sier han.
– Når det gjelder Bleikvasslia får vi ikke frem noe tall i statistikkene, og det betyr at det så langt er under fem stykker som har signert derfra, legger han til.
– Det betyr vel at dere mener at det er et potensiale for at flere Hemnes-innbyggere kan tegne seg på underskriftslistene?
– Ja, det gjør vi. Potensialet for at flere engasjerer seg og signerer dette oppropet er betydelig, overalt i regionen, sier Gruben.
– Og nå har vi fått litt drahjelp. Damene i sanitetsforeninga på Finneidfjord har hatt papirlister tilgjengelig i flere dager, mens de samtidig har hatt julebasar på Coop OBS, og de har altså samlet inn fysiske underskrifter, sier han.
– De har så vidt jeg vet fått inn godt over hundre underskrifter der, føyer han til.
– For å eventuelt få ut flere slike fysiske lister her i Hemnes, hva kan folk gjøre?
– Om det er noen som er interesserte i å organisere noe, så skal de bare ta kontakt med meg, så ordner vi det. Jeg er stort sett lett tilgjengelig på verkstedet til XXL sport på Mo, avslører Gruben.
– Ei av damene som er med i sanitetsforeninga på Finneidfjord bor på Hemnesberget, og hun skal sitte på Coop Prix der i denne uka. Så da blir det mulig å signere der, forteller han.
– Så kan jeg jo håpe at noen tar initiativet fra de andre tettstedene i Hemnes, smiler han.
– Hvor lenge skal kampanjen pågå før listene leveres til Helse Nord?
– Helse Nord skal sende disse forslagene sine ut på høring, og beslutningene skal skje godt ut på nyåret. For å få flest mulig underskrifter med i denne kampanjen, så tenker jeg at vi drøyer med overlevering til høringsfristen begynner å nærme seg, forteller Gruben.
– Det betyr at det enda vil være god tid til å signere. Men det er jo ingenting å vente på. Jeg tror at alle både ranværinger og innbyggere i Hemnes ønsker å beholde både føde- og akuttfunksjoner her på Mo, avslutter aksjonslederen optimistisk.
Link til underskriftskampanjen finner du ved å trykke her.