Etter flere år med negative tall og stadig dårligere rammevilkår har styret i FrikultBarnehagen Hemnes AS (FKBH) besluttet å melde oppbud. Dermed må 18 barn belage seg på ei endring i hverdagen.
Styreleder i FKBH, Ove-Johnny Bustnesli, forteller at foreldregruppene i både friluftsbarnehagen og den kommunale barnehagen på Hemnesberget fikk beskjed om situasjonen i et brev fra Hemnes kommune.
I brevet fikk foreldrene Informasjon om at FKBH av økonomiske hensyn ikke lengre har mulighet til å være i drift, og at barn som nå går i FKBH derfor vil tilbys plass i Hemnes kommunale barnehage.
Dårlige rammevilkår
– Kan du si noe mer om årsaken til at det ender med nedleggelse?
– Da vi gikk gjennom regnskapet per 31. oktober viste det et underskudd på omkring 400.000 kroner, og det viser klart at barnehagen ikke er levedyktig uten ekstraordinære tilskudd av kapital. Årsaken til dette er primært at rekruttering av barn til barnehagene i Hemnes i utgangspunktet er lav, sier Bustnesli.
– Det er også en kjensgjerning at de generelle økonomiske rammevilkårene for drift av små private barnehager er blitt betydelig dårligere, legger han til.
– I starten hadde vi med oss ordfører Per Jomar Hoel, som var veldig positiv til oss, og ville at vi skulle være et supplement til den offentlige barnehagen, erindrer styrelederen.
– Den gangen ble det laget en avtale, som kanskje ligger der enda, der vi skulle «dele på» ungene på Hemnesberget, og på den måten bli et tilbud som gav foreldrene på Hemnesberget en valgmulighet når det kom til hvilken type barnehage de ønsket for sine barn, fortsetter han.
– Senere ble det gjort ei stor og kostbar utbygging av det kommunale tilbudet, slik at den barnehagen ble dobbelt så stor, sier han.
– Da den nye kommunale barnehagen sto ferdig i 2013, ønsket jeg ikke at vi i Frikult skulle la oss knekke av det, og vi har egentlig subsidiert driften siden den gang. Nå har vi rett og slett ikke mer å bidra med, ettersom vi også må ivareta resterende deler av Frikult sin virksomhet, understreker han.
Kan ikke låne ut penger
– Jeg hadde håpet i det lengste at vi skulle klare å få balanse, og klare å drive videre i Hemnes, men så fikk vi også en endring i barnehageloven som gjaldt fra 1. januar i år. Den sier at såkalte barnehagekonsern, og vi er jo et konsern i den forstand at vi har en barnehage på Hemnesberget, en på Båsmo og en på Ytteren, og vi fikk derfor ikke lov til å drive som én enhet, og måtte splitte opp ut fra geografisk plassering, forklarer Bustnesli.
– Barnehagen på Hemnesberget ble altså et as fra 1. januar i år, og da ble elendigheten i forhold til økonomi blottlagt, sier han videre.
– Den rødgrønne regjeringa vedtok også i fjor høst at en barnehage kun kan låne penger hos en bankinstitusjon. Det betyr at morselskapet Frikult ikke har lov til å låne ut penger til vår egen barnehage, fortsetter han.
– Fra 2013 og frem til nå har morselskapet spyttet inn omkring tre millioner i driften av barnehagen på Juvika. Det har vi juridisk sett ikke lengre anledning til, og heller ikke råd til, legger han til.
Vemodig
– Hvilke følelser sitter du selv med i dette?
– Vi kommer nok gjennom dette også, men det er klart at det er veldig vemodig etter så mange år på Hemnesberget. Barnehagen på Juvika har vært i drift i over 22 år, og det er trist å måtte erkjenne at Hemnesberget nå mister et unikt barnehagetilbud, sier en engasjert styreleder.
– Vi er et alternativ som gir ungene helt andre verdier, helt andre perspektiver enn det en «vanlig» barnehage gjør. Det dreier seg om nærhet til natur, mye fysisk aktivitet. Barna får lov til å bruke energien sin ute, blir robuste både fysisk, psykisk og sosialt, får lov til å bli glad i blomster, insekter, og får dette inn «med teskje» fra de er små, uten at det blir prakket på dem, men bare gjennom tett og god veiledning fra motiverte ansatte, som gir ungene rom for undring, personlig vekst og til å fremelske en kjærlighet til alt som lever, sier han.
– Jeg vet at dette er riktig vei å gå. Vi snakker om bærekraftig utvikling, og vi er jo så langt unna det som det går an å komme nå med det som skjer rundt oss. Disse elementære og enkle elementene som vi har lagt inn hos oss er grunnlaget for det med at folk, når de blir voksne, tar reelle valg, med tanke på hva man skal velge. Er det mer penger, større inntekt og mer materielle ting, eller er det hensynet til det som er rundt oss, og oss selv og våre medmennesker? spør Bustnesli.
– Jeg føler at vi har tapt sånn sett, i forhold til at vi har prøvd å argumentere for vår eksistens gjennom å vise at det går an. Og så er vi her likevel, i denne situasjonen … Det er leit, sier han.
18 barn
– Du nevnte at mye har endret seg på barnehagefronten i Hemnes siden oppstarten av avdelinga på Juvika i 2001. Føler du at dere oppfattes litt som et «hår i suppa» for de offentlige barnehagene?
– Jeg vet ikke om jeg vil si det helt slik. Men det er klart at de som sitter med ansvaret i kommunen skal selvsagt passe på sine egne, og de har et utgangspunkt som sier at halve barnehagen på Hemnesberget står tom, sier Bustnesli.
– De ønsker selvsagt å fylle barnehagen sin, og når jeg ba om hjelp økonomisk i forkant av avgjørelsen vi nå har tatt, så skjønte jeg da jeg snakket med dem, at de ikke kunne gi oss dette. Og selv om det ligger en avtale fra 2001, som sier noe om at vi skal dele på ungene, så blir realiteten ikke slik, sier han.
– Egentlig skulle vi kanskje lagt ned allerede i 2013, da den store, nye barnehagen var ferdig. Men vi ville så gjerne at den skulle leve videre, og vi har som sagt brukt tre millioner av Frikults midler til å holde liv i den, for vi mener at tilbudet vårt er så bra, fortsetter han.
– Nå har vi ikke lengre sjans til det, og løpet for barnehagen på Hemnesberget er kjørt nå, sukker han.
– Hvor mange barn og ansatte blir berørt av nedleggelsen, og hva skjer videre fremover?
– Nedleggelsen rammer 18 barn og 5 ansatte, forteller Bustnesli.
– Som det står i pressemeldingen vår så er siste driftsdag er ennå ikke avklart. Vi forsøker å holde åpent frem mot jul nå, slik at ungene, foreldre og ansatte skal få ei verdig avslutning, men det blir kun så langt som pengene strekker til, sier han.
– Vi har altså ikke lov til å låne ut penger til oss selv, og vi kan ikke slå Frikult as konkurs på grunn av barnehagen på Hemnesberget. Vi har strukket oss så langt vi kan, og nå går det ikke lengre, sier han videre.
– Når «pengekassen» er brukt opp, overtar Hemnes kommune driften. De trenger tre måneder på å klargjøre sine egne bygg, og får disponere lokalene våre på Juvika til da. Våre ansatte tar de inn på midlertidige kontrakter, og ungene får dermed fortsette i de lokalene de kjenner i inntil 3 måneder – fra januar til og med mars måned, forklarer han.
– Det blir heldigvis en «smooth» overgang for ungene, og det er tross alt det viktigste. Men nedleggelsen føles alt annet enn bra. Dessverre er det slik realitetene er, avslutter han.