Knut Martinsen
Redaktør. Knut Martinsen FOTO: Ellen Rabliås

Leder

På flukt


Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Avisa Hemnes’ holdning. 


Vi lever i en urolig tid, og det merker vi også i lille Hemnes. Mange flyktninger har strømmet til kommunen siden krigen i Ukraina eskalerte i februar for snart to år siden. Da hadde konflikten pågått siden 2013, men uten like sterkt søkelys fra omverdenen.

Krig skaper flyktninger, verden trenger rett og slett mindre krig og mer demokrati og diplomati. Antall væpnede konflikter sank jevnt og trutt etter 2. verdenskrig. Det kunne se ut til at innføring av demokrati i stadig nye stater fikk stoppet maktsyke menn fra å dytte befolkningen foran seg som kanonsføde.

Dessverre har utviklingen snudd. Når demokrati ikke nødvendigvis betydde økt velstand i full fart, snudde folket seg igjen til «sterke menn» – brølaper som med retoriske midler mater folket med propaganda og demonterer demokratiet, bit for bit. For å holde på makten må det skapes fiender som kan defineres som trusler. De fremmede, de som er annerledes, de som kommer og tar oss om ikke vi tar dem.

Det er vanskelig å sitte i lille Hemnes og se eller forstå hvordan vi kan hjelpe, påvirke og gjøre verden bittelitt bedre. Da er det å ta imot de som blir jaget på flukt på en god og respektfull måte vårt beste verktøy. Hvordan vi kan vise hvordan demokrati og omtanke jager på flukt slike «sterke menn».

I framtiden kommer enda flere til å være på flukt. Det er flere årsaker til at mennesker søker seg til andre steder. I Norge flyktet 800.000 innbyggere til USA på 1800- og 1900-tallet. De var hovedsakelig økonomiske flyktninger, men i motsetning til dagens økonomiske flyktninger ble de tatt godt imot for å befolke et nytt land.

Den tredje typen flyktninger vi kommer til å se stadig mer av er klimaflyktninger. Nye deler av kloden kommer til å bli mer eller mindre ubeboelig, enten grunnet havnivået som stiger, eller fordi det blir for varmt, eller utsatt for ekstremvær.

Det er ikke noe nytt at folk er på vandring, enten for å komme seg unna noe, eller for å komme seg til noe. Barna vil alltid bli tapere, de har ikke valgt selv, og de har absolutt aldri noen form for skyld. Derfor er det flott at årets TV-aksjon gikk nettopp til å hjelpe barn i områder med konflikter.

I Hemnes er det fortsatt mange som ikke har fått gitt sitt bidrag, men det er slett ikke for sent. Får du det ikke til selv, så er det mange som kan hjelpe til å sende pengene til riktig mottaker.