18. og 19. november er det igjen klart for det tradisjonsrike førjulsmarkedet «Jul på Berget», og et mylder av handelsboder og opplevelser venter dem som tar turen til Hemnesberget denne helga. Hilde Sletten og Unni Vedal er med i komitéen som står bak arrangementet.
Begge damene har vært med på å arrangere Jul på Berget flere ganger tidligere, Hilde helt siden første gang førjulsmarkedet så dagens lys i 2015, og er derfor på ingen måte for «nye koster» å regne.
– Ja, mange av de som er med i år har vært med siden starten, forteller Sletten.
– Det som er nytt i år er vel at vi ikke har en «frontfigur», legger hun til og ler.
– Sammen med Merete Mattson har jeg tatt ansvaret for markedsføringen, og det har vi også gjort tidligere
– Forskjellen er vel kanskje også at jeg kjenner at jeg har litt mer oversikt over totalen, og alt som skal gjøres. Det har Sigrid (Skjæran, journ. anm.) vært veldig dyktig på, og det må vi jobbe litt med å følge opp,
– Men det har gått veldig fint, og det har fungert godt i styret, supplerer Vedal.
– Vi har også vært flinke til å notere ting, lage skjemaer og ha litt mer system på det hele,
– På den måten blir det lettere for andre å komme inn i arrangementsstyret, og finne ut av hva som skal gjøres til enhver tid, fortsetter hun.
– Vi har gjort litt endringer fra tidligere år, og har spredd arbeidsoppgavene som gjøres i forkant av arrangementet ut over en litt lengre periode, forteller Sletten.
– Da unngår vi at alt «kommer oppå hverandre», og det tror vi er lurt, sier hun.
Trenger kos
Det var ei stund usikkerhet om hvorvidt arrangementet Jul på Berget var over etter fjorårets suksessmarked, men de driftige damene ville føre tradisjonen videre.
– Vi synes nesten at det er ekstra viktig å arrangere markedet i år, med alt som skjer rundt i verden, sier Sletten.
– Folk trenger noe som er koselig, midt i den elendigheten vi ser fra andre deler av kloden, og det håper vi at vi skal få til å gi dem, sier hun.
– Kanskje er det særlig ungene som trenger noe fint nå, en tradisjon som er koselig og trygg. De får nok med seg mer enn vi tror av urolighetene i verden, og det som skjer med barn andre steder, legger Vedal til.
– Ja, og for barna blir det gratisforestilling i parken, der Petter Rønning og Lars-Sivert Larssen skal underholde. Og så blir det nissesminking, sånn som det bruker å være, fullfører Sletten.
– Og været da, har dere kontroll på det?
– Ja, det var det da, ler damene.
– Vi kan vel neppe love noe, men jeg tror folk er flinke til å kle seg og har lyst til å være med på dette. Uansett vær, smiler Sletten.
Langveisfarende
– Jul på Berget regnes av mange nærmest som en start på juleforberedelsene, og det er artig at vi kan skilte med nye utstillere også i år, forteller Sletten.
– Er det snakk om mange nye?
– Så langt har vi faktisk hele ni nye utstillere i år, stråler hun.
– Det er alt fra helt lokale aktører til svært langveisfarende. Den nærmeste er Fjellmus fra Korgen, og så kommer Andrea Fornes (Divulged Cadaver) fra Rørvik, Perleporten fra Sandnessjøen, Solheim gård fra Kjerringøy, Amalie og Benedicte med duftelys i gjenbrukte gamle tekopper, Stein Ivar Johansen med diverse treprodukter, Stavseng gård fra Dønna, Raus bryggeri fra Nesna og Gold of Italy, som faktisk kommer hit helt fra Italia.
– Du verden! Utstillere helt fra Italia?!?
– Ja, du «må ´kje snakk»! Sistnevnte har visstnok blitt tipset av en tidligere utstiller, så det kan se ut som vi har et bra rykte, smiler hun.
– Enn utstillere ellers?
– Vi er glade for at det er mange gjengangere som velger å komme til Jul på Berget. Det betyr at de er fornøyde med arrangementet, og at de har varer som de besøkende etterspør, sier Vedal.
– Vi prøver også, så langt det lar seg gjøre, å plassere utstillerne på de samme stedene som de har hatt tidligere. Det gjør det lettere for både dem og for de som skal handle, fortsetter Sletten.
– Det nye i år er at også Båtstua blir brukt til å huse utstillere, og Lapphella Kulturarena blir også fylt opp. Det betyr at vi har fått plass til flere utstillere, og at utvalget for publikum blir større. Det er vi fornøyd med, sier hun.
Rikelig servering
– Det pleier å være trangt om saligheta på kaféene. Hva med mat og drikke?
– Det blir rikelig med steder å få seg mat og kaffe, smiler Vedal.
– I det som tidligere var Mat & Vinhuset skal Baksterkailln & Kokken ha åpen julekafé. De skal også ha åpent på sitt vante tilholdssted, forteller hun.
– Hos både Fru Karlsens Kafé og Best blir det mye godt å bite i, og det blir ukrainsk kafé på Olsenhågen, og 9.klasse skal ha kafé på Dykkerbrygga. Det blir også åpent på Jernvaren både lørdag og søndag, supplerer Sletten.
– Og så skal Forvik kaffebrenneri ha sin salgsbod på Båtstua, og det blir som en liten kaffebar, det også, sier hun.
– Og, legger hun til, – vi skal også ha opp to lavvoer ved «Ring of fire». Der er det Margareth Ranberg som stiller ut, og i den ene serveres det reinskav og i den andre finner vi samisk brukskunst og håndverk.
Nissen mangler
– Musikk er også en viktig del av Jul på Berget, og jeg tror det blir en flott julekonsert i kirka. Der skal Norsia Storband med fast vokalist Ingrid Kildal swinge jula inn, forteller Vedal.
– De har også med seg gjestene Ingvild Skogvold og Oddmar Nogi Sjåvik, og under musikalsk ledelse av Ulf Skjæran må jo dette bli veldig bra, smiler hun.
– Det blir jo musikk også lørdag kveld, supplerer Sletten.
– Da skal Tom R Band gi oss litt bluesrock på Jernvaren, legger hun til.
– Noe annet til slutt?
– Ja, og det er jo litt synd … Vi har ikke fått kontakt med nissen enda, og han er jo en viktig kar i førjulstida,
– Men kanskje noen av leserne vet hvordan man lettest kan få kontakt, eller kjenner en nisseassistent eller lignende. Da hadde det vært fint å høre fra dem, avslutter de to damene.
Og; om du tar turen til den lille «gården» i Sjøgata denne helga, har Valva Gisladottir sørget for at du kan sikre deg bildet til årets julekort …