Nylig var det oppstart av aspirantkorps på Korgen samfunnshus. Sofia Solhaug Jørgensen (6) og Marie Henriksen Lillemo (8) var blant de lærevillige nybegynnerne denne kvelden.
Sofia Solhaug Jørgensen (6) fra Korgen, er en av de små aspirantene som spiller trompet.
– Jeg synes det så gøy ut å spille trompet, så prøvde jeg det og klarte det med en gang. Derfor valgte jeg den.
– Har du prøvd trompet før?
– Jeg har ikke prøvd det før, men jeg bare lærte meg det med en gang jeg begynte.
– Hvorfor hadde du lyst til å spille i korps?
– Jeg syntes det så gøy ut, og så har mamma spilt i korps. Hun spiller fløyte.
– Er hun veldig god?
– Ja, sånn passe, sier Sofia, og forteller at hun må øve mye på trompet framover.
– Det er litt kjedelig, men jeg synes det er gøy likevel.
Mamma Astrid Børresen forteller at Sofia nylig hadde venninner på besøk, som fikk prøve trompeten.
– Alle de er faktisk med i aspirantkorpset nå.
Første i familien
Marie Henriksen Lillemo (8) fra Bleikvasslia, er den eneste i aspirantkorpset som spiller horn, men for henne var det helt logisk å velge det instrumentet.
– Det valgte jeg fordi det er lettere enn trompet å blåse i, forteller Marie, og sier at hun tror det blir gøy å spille i korps.
– Det så artig ut. Jeg har sett korps spille på 17. mai, og har lyst til å prøve det selv.
Ifølge Marie er det ingen i familien som spiller instrument.
– Første gang prøvde jeg trompet, en slags fløyte og så trommer, forteller Marie.
Hun får god hjelp fra Beathe Hagen med spillingen, mens Helene Lillebjerka sitter sammen med den eneste trommisen, Olaf Martin Brusveen Hanssen (7), fra Finneidfjord. Elias Lifjell Oldernes (8) spiller tuba, og assisteres av Vebjørn Tolkmo.
Sosiale egenskaper
– Hvilket instrument var det jeg hadde igjen? spør Vilde Bjørkheim (7) med klarinetten sin.
Det er ikke alltid lett å huske forskjell når noen instrumenter ser nesten like ut, mens andre har nesten samme navn.
På aspirantkorpsets andre øving er det oppmøtte fra både Bleikvasslia, Korgen, Bjerka og Finneidfjord. Elisabeth Ødegård har imponerende kontroll på alle de unge elevene som har kommet for å lære å spille.
– Akkurat det er sjokk for mange, men elevene lærer mye av det å vente på tur, sitte i ro og høre når noen snakker. Man lærer mange sosiale egenskaper når man spiller i korps.
Hun starter timen ved å sjekke at alle får lyd i instrumentet sitt. Elisabeth dirigerer og bruker mange uttrykk som undertegnede ikke forstår, men som elevene har god kontroll på, i hvert fall etter en liten repetisjon.
Startfasen
Hun forklarer hva et aspirantkorps er.
– Aspirantkorps går man i når man er helt på nybegynnerstadiet, før du blir tatt inn i et hovedkorps. Korpsene rundt i Norge praktiserer det ulikt, noen har grupper for hvert instrument, men vi har ikke den luksusen. Vi bruker et opplegg hvor alle kan begynne samtidig, de trenger ikke kunne noter når de begynner.
– Hvor lenge det skal vare avhenger av hvor fort god man blir. Kanskje noen blir gode fort, mens det for andre tar lenger tid. Man må ha en viss basiskunnskap for å spille i korps.
Ifølge Elisabeth har ikke nødvendigvis elevene enkelttimer i kulturskolen i tillegg til i aspirantkorpset, selv om det er ønskelig.
– Vi ønsker dem inn i kulturskolen, de vil jo da få to tilbud.
Elevene som er med nå, har tidligere i høst vært med på instrumentprøving i regi av kulturskolen. Elisabeth sier at det ikke er for sent å bli med i aspirantkorpset.
– Vi er fortsatt i startfasen, så det er ennå tid. Det finnes ikke regler for hvordan man gjør dette, så vi må legge det opp etter hvor mange som møter opp. Alle er velkomne! avslutter Elisabeth, og legger til at aspirantkorpset har øving hver torsdag fra klokken 17.00 til senest 17.45.