Ordfører i Rana, Geir Waage (Ap) og varaordfører Anita Sollie (H), reagerer sterkt på forslaget til Arbeidsgruppe 1, som foreslår å gjøre om sykehuset i Lofoten til et distriktsmedisinsk senter, og å redusere fra to til ett sykehus på Helgeland.
I ei pressemelding fra Rana kommune sier de at forslaget ikke løser utfordringene Helse Nord står ovenfor, og at sykehuset i Rana vil best sikre økonomisk bærekraft og rekruttering av helsepersonell.
– Vi mener fortsatt vedtaket om ett sykehus på to lokasjoner er det beste for Helgeland. Rana har hele tiden sett behovet for to sykehus her, og det betyr at nedleggelse av fødeavdelingen eller flytting av sykehuset vil svekke tilbudet for pasientene, uttaler de to.
– Best å styrke Rana
Ordføreren og varaordføreren er tydelige på hva de mener om alternativet fra Arbeidsgruppe 1 om et felles sykehus på et uoppgitt sted.
– I 2019 fikk Helgelandssykehuset anbefalingene fra den eneste eksterne og uavhengige faglige ressursgruppa rundt fremtidig sykehusstruktur på Helgeland. Deres samlede vurdering var at Rana var det beste alternativet som lokasjon, hvis man gikk for ett sykehus, sier ordfører Waage.
– Det var basert på korteste reisevei for flest pasienter, minste pendlertid for ansatte og best grunnlag for rekruttering. Det beste for å løse utfordringene i Helse Nord er å styrke sykehuset i Rana, legger han til.
– Siden ressursgruppa la frem sine anbefalinger i 2019 er byggingen av storflyplassen i Rana i gang. I tillegg satses det tungt innen industri, næringsliv og dypvannskai som skal gi økt vekst i kommunen. Alt dette styrker konklusjonene den eksterne ressursgruppa kom med betydelig. Hvis Helse Nord går for at Helgeland bare skal ha ett sykehus, så må det ligge i Rana. Her ligger det eneste sykehuset som er økonomisk, rekrutterings og bygningsmessig bærekraftig, sier varaordfører Sollie.
– Ikke faglig begrunnet
I forslaget om å legge ned fødeavdelinga i Rana argumenteres det med ønske om å skape balanse i tilbudet mellom lokasjonene.
– Det er ikke en faglig begrunnelse som tar utgangspunkt i å skape det beste tilbudet for fødende. Det å gi flere hundre fødende kvinner på Helgeland en så lang reisevei, uten en faglig begrunnelse, er ikke greit, sier ordføreren.
Varaordfører Anita Sollie understreker at sykehuset i Rana er det tredje største på kirurgisk aktivitet i Nord-Norge, og den lokasjonen på Helgeland som viser best og reel rekrutteringsevne.
– Med så høy kirurgisk aktivitet og krav om gynekolog ved sykehus som tilbyr akuttkirurgi vil det gi svært liten økonomisk gevinst å legge ned fødeavdelingen. Det er for meg utenkelig for meg å sende hundrevis av kvinner på veien under fødsel for en så liten økonomisk innsparing, sier Sollie.
– Vi står fremdeles fast på at det bør være to fødeavdelinger på Helgeland. Det vil gi trygghet til fødende i hele regionen. Dersom Helse Nord likevel lander på at de kun skal ha en fullverdig fødeavdeling er sykehuset i Rana best egent til å sikre rekruttering av helsepersonell og bærekraft og som vil gi flest fødende tilgang på fødeavdelingen innen én time, avslutter de to.