Feil håndtering av aske var årsak til 13 branner i november og desember i fjor. Det er nesten dobbelt så mange som tilsvarende periode i 2020.
Brannfare. Feil håndtering av aske var årsak til 13 branner i november og desember i fjor. Det er nesten dobbelt så mange som tilsvarende periode i 2020. FOTO: Fremtind / NTB Tema

Feil askehåndtering skaper branner

I fjor var det en økning i antallet branner som skyldes feilhåndtering av aske, ifølge Fremtind. Mer vedfyring og nye peiseiere var trolig medvirkende årsak.

I en ny undersøkelse utført av Respons Analyse for Fremtind, svarer 70 prosent, tilsvarende 3 millioner nordmenn, at de har installert peis eller ildsted i sin bolig eller fritidsbolig. Av disse oppgir én av fire at de tømmer asken i en plastpose når de skal rengjøre peisen.

Hvis asken ikke har rukket å bli kald, kan det være brannfarlig. Flere boligbranner starter som følge av at en setter plastposen med aske på en trapp eller nær husveggen.

– Aske kan inneholde glør i opptil 48 timer. Derfor må du legge asken i en brannsikker beholder, for eksempel en askebøtte. Så må dette stå i to døgn før du legger den over i annen emballasje som kastes i restavfallet, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Kilde: Fremtind