Ergoterapeut Christine Jensen har kartlagt den digitale kompetansen hos eldre fra 70 år og oppover, og skal nå i gang med et datakurs for eldre, som strekker seg over fem uker.
– Du er ergoterapeut og har en prosjektstilling i Hemnes kommune. Hva går stillingen ut på?
– Jeg er nyutdannet ergoterapeut og ble i juni ansatt som prosjektmedarbeider i et prosjekt om Digital kompetanse og forebyggende hjemmebesøk for de eldre i kommunen. I delen om digital kompetanse har jeg som oppgave å styrke den digitale kompetansen til de eldre i kommunen. Delen om forebyggende hjemmebesøk handler om å veilede og rådgi de eldre slik at de kan bo lengst mulig hjemme, fremme helse og føle mestring i hverdagen.
– Du skal ha datakurs for eldre. Hvordan blir kurset lagt opp?
– Datakurset starter nå i uke 44 og vil vare over en periode på 5 uker. Jeg kjører ett kurs i Korgen og ett kurs på Hemnesberget. Det vil da være 5 kursdager på hvert tettsted der vi går gjennom ulike tema som; komme i gang, sosiale medier og kommunikasjon, banktjenester, helseinformasjon på nett og kjøpe billetter på nett eller andre tema som de ønsker å forbedre seg i. I tillegg vil banken komme å ha et opplegg når temaet er banktjenester og helsesekretærer som vil snakke om HelseNorge.
– Hvordan kom det frem at det er et behov for dette kurset?
– Jeg sendte ut en spørreundersøkelse til alle hjemmeboende eldre fra 70 år og oppover i sommer. Der kartla jeg hvordan den nåværende digitale kompetansen er blant de eldre innbyggerne og om hvordan de ønsker å forbedre den. Etter svarfristen for spørreundersøkelsen var gått ut analyserte jeg svarene som jeg hadde fått. Her så jeg at 55% av de som svarte ønsket å forbedre sin digitale kompetanse, de ønsket å forbedre den gjennom kurs og individuell veiledning. Det var mye engasjement når jeg sendte ut spørreundersøkelsen og flere som ringte og meldte interesse om et kurs. Da Hemnes Frivilligsentral allerede har et en-til-en-tilbud i dataveiledning bestemte jeg meg for å kjøre et kurs.
– Hva tenker man er viktig for de eldre å kunne på data?
– Det viktigste er at de eldre kan bruke det digitale slik som de ønsker og har behov for. Det meste digitaliseres nå og man opplever at det er nødvendig at man deltar digitalt. Det viktigste tror jeg er å kunne betale regninger, bruke digitale helsetjenester og søke helseinformasjon, kommunikasjon med familie og venner, bestille reise eller kulturelle billetter.
– Er det mange påmeldte?
– Kurset hadde totalt plass til 32 deltakere. Alle plassene ble fylt opp. Det er 8 påmeldte på hver gruppe i Korgen og 14 påmeldte på gruppen på Hemnesberget.
– Hva er viktig å tenke på når man skal lære eldre med data, og teknologi generelt?
– For meg og de veilederne som er med på kurset er det viktig at man tar seg tid til å bli kjent med hverandre, skape en relasjon. Det er også viktig at man har god tid i selve veiledningen.
– Generelt sett så er det viktig at de eldre får prøve selv. Man har lett for å ta over og trykke og ordne for de, men da lærer man ikke. De må få muligheten til å prøve seg fram på egenhånd, i sitt eget tempo.
Christine om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Det beste med Hemnes må være alle de flotte folkene og den vakre naturen.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster?
– Det er vanskelig å velge, for det er så mange som fortjener det. Men der må jeg si at Marit Lenningsvik fortjener en stor bukett med blomster.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Jeg greier meg ikke uten mine nære og kjære som jeg har i kommunen.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Tor det ville vært å få en koselig møteplass for unge voksne. Kanskje en bowlinghall eller en klatrehall, noe i den duren.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Jeg er veldig glad i havet og vann, så jeg tror favorittplassen min må være Røssåauren og området rundt der.