Bleikvassli skole skal i år være med på First Lego League. I årets oppgave har alpinbakken i Bleikvasslia fått en sentral rolle.
Det er mange år siden elever fra Bleikvassli skole har vært med på First Lego League, så fenomenet er nytt for både nåværende lærere og elever.
Helene Lillemo Solheim (12), Linnea Liland Larsen (11) og Julian Fredriksen (12) forteller om årets oppgave.
– Problemstillingen er å få andre til å like det vi liker, altså fritidsinteressene våre, forteller Helene.
– Vi valgte da akebakken, fordi alle i klassen liker å være der, legger Linnea til.
– Vi har alle gjort litt av alt, men jeg har mest jobbet med plakatene. Linnea har skrevet mye på presentasjonen og manus, og Julian har vært mye på robotkjøring og boka, sier Helene, og forteller mer om denne boka.
– Vi har tatt en bok fra biblioteket, åpnet den og limt på bomull, folk som står på ski, heis, lys og litt forskjellig, slik at det ser ut som om boka lever.
– Vi har laget AR-briller, det gjør at det skal se ut som om det er ekte personer som kommer ut av boka og rører på seg. Vi har også kommet med en ny idé, hvor tanken er at det kan være helt mørkt i akebakken, og at det er lys som man kan følge etter. Da ville det kanskje blitt flere som ble interessert, mener Julian.
Sponsorer
Gjengen har tre forskjellige presentasjoner som skal fremføres på lørdag.
– Den ene er om teknologi, den andre om boka, og den tredje er om kjerneverdier og handler om hvordan vi har jobbet sammen, hva som har vært vanskelig og sånt, sier Helene.
– Hva synes dere om å få jobbe med Lego League, istedenfor vanlig undervisning?
– Det har vært bedre enn å jobbe vanlig, men det har gått mye tid til dette.
– Man begynner å bli litt lei, vi har jo hatt det hver uke i flere timer. Denne uka skal vi ha det hver dag, sier Julian.
– Er dere litt nervøse for lørdag?
– Ja, vi skal jo stå framfor mange folk, men vi skal heldigvis bare presentere for dommerne, sier Helene.
– Det blir gjevt å ligge på hotell også, mener Julian, og forteller at 7. og 10. klasse skal ligge på hotell fra fredag til lørdag, mens resten av skolen tar buss på lørdag, og blir hentet av sine foresatte når de skal hjem.
Gjengen forteller at de har fått sponset litt penger fra klubben etter flaskepanting, samt spekeskinke og fenalår fra Nortura.
Robot
På et annet rom er det legobygging og robotkjøring. Marius Forsmo Sørli går i 10. klasse, og er den eneste eleven på ungdomsskolen. Han jobber sammen med 7. klasse i dette prosjektet. Marius sitter og sorterer lego, mens Victor Hanssen Oksfjellelv, Elias Sørli og Nicklas Otervik Hansen jobber med roboten, og programmerer den slik at den skal komme seg gjennom «hinderløypa» de har laget.
Lærer Espen Moen forteller de rullerer på alle oppgavene, for at alle elevene skal få prøvd alt.
– Vi så at det fort ble sårbart om det var en elev som var borte en dag, og de andre ikke kunne det som skulle gjøres. I tillegg skal alle elevene være gjennom alt, men samtidig har de hver sine oppgaver.
Explore
3. og 4. klasse skal også være med, men i den delen av First Lego League som heter Explore. Det er en konkurranse for barn i alderen 6-9 år, hvor det ikke er noen vinnere, men alle som deltar får premie.
I denne timen jobber lærer Siri Reinfjell med klassene om presentasjonene som skal holdes på lørdag. Hun fordeler oppgaver, slik at alle elevene har hver sine ting å si noe om.
Også de har bygget ting som representerer interessene deres. Ellen Hanssen Oksfjellelv viser frem legoen som skal stilles ut, og forteller at hun har bygd en akebakke.
– Det er et hopp, lys, en vindmølle og en heis.
Ellen viser også frem et hundehus hun har bygget sammen med Annali Sofi Sundsås.
– Inne i hundehuset er det godbit, vannskål, mat, hundesenger, og folk som kan komme og se på hundene og velge om de vil kjøpe dem.
Noah Fredriksen, Bjørn Helge Lillemo Solheim og Iver Reinfjell Herstad har laget en nokså spesiell skuter.
– Den har et hjul under, slik at det blir enklere å svinge, sier Iver.
– Det er fordi vi skal få den til å kjøre i en løype, kan Noah fortelle.
– Blir det skummelt å ha presentasjon på lørdag?
– Nei vi har gjort det en million ganger før, sier Noah.
Kompetanseoverføring
Siri Reinfjell er annen hver fredag på Korgen sentralskole, og jobber sammen med First Lego League-gjengen der, noe rektor Hanne Heggedal beskriver som en «kompetanseoverføring».
– I år er det 24 elever på skolen, og ettersom 14 av de er med på First Lego League, bestemte vi at hele skolen skulle få være med og se på, på lørdag. På den måten har alle fått sett hva det dreier seg om, og de kan alle snakke sammen om opplevelsen i ettertid, sier Hanne, og forklarer at det handler om felleskap og inkludering.
Bleikvassli skole har en avtale med Vitensenteret, og det var de som oppfordret skolen til å melde seg på First Lego League.
– Vi fant ut at vi skulle prøve, uten et mål om å vinne noe, men heller å få opplevelsen og erfaringen. I etterkant vil det blir gjort en evaluering, sier Hanne, og forklarer at det er kostbart å delta, men at de nå er en erfaring rikere til en eventuell neste gang.