Etter mange gode år og der arbeidsledighet har vært et fremmedord har mange arbeidsplasser i Hemnes forsvunnet på få måneder. Vi har spurt et par sentrale personer om hva de tenker om situasjonen.
I høst gikk NDS Group, tidligere Hellanor konkurs. Samme vei fulgte NCP. Tidligere la Team Verksted ned virksomheten i Hemnes, så forsvant Natre, og nå M Nordviks verksted på Bjerka.
Ordfører Paul Asphaug (Sp) i Hemnes har brukt mye tid det siste året på mange mulige bedriftsetableringer. Foreløpig har resultatet vært forholdsvis magert, med en restart av NCP, riktignok med langt færre arbeidsplasser, og kommunen har bidratt til å berge Bleikvassli Gruber.
https://avisahemnes.no/2023/10/ny-naeringsflukt-fra-hemnes/
– Hva er dine tanker om denne utviklingen der arbeidsplasser forsvinner fra Hemnes?
– At arbeidsplasser sentraliseres og forsvinner fra distriktene, er dessverre noe vi stadig ser eksempel på i disse dager. Sannsynligvis er dette i stor grad forårsaket av at omkostningene har økt mye i moderne tid. Når så inntektene ikke øker tilsvarende, er det nok nødvendig at en bedrift tar grep. Selvsagt får dette negativ innvirkning på de områder som rammes, mener Asphaug.
Må satse på våre fortrinn
– Tror du grunnlaget for å drive næring i Hemnes er for svakt, på tross av gunstig beliggenhet i et større befolkningsområde?
– Generelt tror jeg absolutt det er mulig og forsvarlig å etablere næringsaktivitet i kommunen. Men å være plassert mellom to industribyer byr på utfordringer. Å konkurrere med deres mange aktiviteter er neppe lurt. Vi må nok betrakte våre eventuelle fortrinn, og søke å skape arbeidsplasser utfra dem.
– Totalt er det mange arbeidsplasser som har forsvunnet fra Bjerka Næringspark, hvordan påvirker dette Hemnes kommune?
– Enhver arbeidsplass som forsvinner fra oss er av uønsket betydning for kommunen. Det eneste som garantert ikke virker, er å se negativt på framtida. Tomme, disponible lokaler gir en mulighet for nyetablering. Man skal aldri se bort fra at det finnes folk med gode ideer, som kan realiseres, ja nettopp i Hemnes. Det er lov å håpe! avslutter ordfører Asphaug.
Var med på oppstarten
Kjell-Idar Juvik var ordfører i Hemnes kommune i 2009, og sentral da Bjerka Næringsbygg ble solgt fra Hemnes kommune til Nordvik Gruppen. Han ble senere enda mer sentral ettersom han ble daglig leder ved Bjerka Bil etter han mistet ordførerklubba etter valget i 2011. Han sto i denne stilling fram til han ble innvalgt på Stortinget, høsten 2013. I dag er Juvik sekretariatsleder for det vi har kjent som Indre Helgeland Regionråd, nå litt omorganisert og blir kalt Polarsirkelrådet.
Vi spør ham om hans tanker rundt det som nå skjer.
– Dette var ikke gode nyheter, det begynner nå å bli tap av mange arbeidsplasser i Hemnes. Det er krevende tider for mange i disse «dyrtider», og det er dessverre beklagelig at næringsaktører trekker seg ut av Hemnes. Jeg håper og tror at vi igjen vil få oppblomstring også i Hemnes og ikke bare regionsentrene/byene, skriver Juvik i en epost til avisa.
Han forteller at Nordvik har satset tungt i Hemnes og de har forsøkt å omstrukturer i flere runder.
– Jeg var der kun i startfasen 2011-2013 og det var stor optimisme med over 20 ansatte totalt. Bjerka ligger strategisk til for denne type virksomheter, men det avgjørende er å skaffe dyktige og kvalifiserte arbeidere. Dette er selvsagt mere krevende for de som er utafor bykjernen, enn de som er i Rana, å skaffe kvalifisert folk. De har en større tilgang av arbeidskraft, men det er også utfordrende i byene, mener han.
– Tror du grunnlaget for å drive næring i Hemnes er for svakt, på tross av gunstig beliggenhet i et større befolkningsområde?
– Nei, Hemnes bør ha store muligheter med sin beliggenhet. Hemnes ligger nær Rana som er den tredjes største byen i Nord-Norge og dette er selvsagt en stor fordel, vi ligger også i pendleravstand til Mosjøen. Det betyr at vi ligger sentralt plassert på indre Helgeand, og kan være et aktuelt etableringssted fro virksomheter som skal nå disse markedene.
Han peker på at vi har også godt med plass selv om mye av områdene ikke er ferdig regulert.
– Vi kan hente arbeidskraft fra naboene, og vi er en kommune med god plass for de som vil bo og nyte natur og friluftsaktiviteter. Vi har fortsatt rimelige boligpriser, ca. halve av i Rana, god barnehagedekning, og vi har også kort vei til gode tilbud i Rana og resten av regionen.
– Hva tenker du er viktig for å skape et sterkt og framtidsrettet næringsliv på Helgeland, også utenfor bykjernene?
– Vi må markedsføre bedre våre fortrinn, og få større industrietableringer. Vi må har mere kraft, og vi må bygge ut nettet. Vi må holde på og rekruttere arbeidskraft, når vi skal gå fra mindre offshore olje og gass til mere landbasert industri, enten det er batteri, hydrogen eller annen industri, er Industriregionen Helgeland en naturlig region å satse på.
Juvik mener også at vi må utnytte muligheten som ligger i økt aktivitet innafor havbruk og da spesielt oppdrett.
– Vi må øke antall arbeidsplasser innafor reiseliv, her ligger Helgeland lavest i Nordland, men har størst potensiale for vekst, avslutter Juvik.