Fortescue Furture Industries har absolutt ikke skrinlagt sine planer i Hemnes. De kartlegger nå to mulige plasseringer parallelt, og har trolig fått på plass noen av de mer vriene bitene i puslespillet.
Prosjektleder i FFI, Ole Klingsheim holdt i forrige uke en kjapp oppdatering, i kommunestyret om framdriften i Hemnes.
– Det er mer en løypemelding enn en dyptpløyende oppdatering, startet han med, og var ikke villig til å vise samtlige kort de hadde fått opp på hånda.
– Vi jobber med detaljene, og vil komme tilbake med mer når den tid kommer.
Han gikk deretter over i en generell presentasjon av selskapet, og fortalte at de var i ferd med å rigge organisasjonen i Norge. FFI planlegger to anlegg i Norge, ett i Holmaneset og ett i Hemnes. I tillegg har de nylig brukt nær 100 millioner kroner på 12,5 prosent av selskapet Norwegian Hydrogen som planlegger en mindre hydrogenfabrikk i Geiranger.
Penger fra EU
Klingsheim fortalte også at selskapet har fått støtte fra EU til anlegget i Holmaneset.
– Vi mottok støtte fra EUs innovasjonsfond med 2,5 milliarder. Det er kjekt å få finansiering, men det viktigste er at EU har tro på innovasjonskapasiteten vår og evnen til å gjennomføre et så stort prosjekt som det er å bygge disse gigafabrikkene, sa han.
I etterkant har FFI poengtert at de så langt ikke har mottatt noen støtte, og at EU heller ikke har gått ut med hvilke støttebeløp de ulike prosjekter har oppnådd. De hevder også at beløpet på 2,5 milliarder er unøyaktig.
Enova bistår norske bedrifter i søknadsprosessen til innovasjonsfondet.
Seniorkonsulent Ingunn Syrstad Bøgeberg hos Enova forklarer at EUs innovasjonsfond er finansiert gjennom EUs handel med utslippskvoter for utslipp av CO₂. Norge deltar i dette samarbeidet, og dermed er Norske bedrifter også kvalifiserte til å søke støtte fra fondet. Enova bistår norske bedrifter i søknadsprosessen. Bøgeberg bekrefter at FFI har fått tilsagn på et beløp som er betydelig, men at FFI har valgt ikke å gå ut med beløpet. EU vil gjøre støttebeløpet offentlig etterhvert.
Biprodukter som ressurs
Klingsheim trakk også fram biproduktene som hydrogenproduksjon skaper, og hvilke muligheter dette kan gi. Da Fuella presenterte sine planer i Korgen for noen uker siden viste de muligheter for fjernvarme. Også ved FFIs mulige etablering vil det bli betydelig med varme som kan utnyttes til andre prosjekt eller industri.
– Biproduktene er oksygen, som er rent, og varmtvann, som er rent. Dette er produkter som det vil være dumt å la gå til spille, sa Rovik, og pekte blant annet på fiskeoppdrettsnæringen.
Jobber fortsatt med å kjøpe tomt
Anlegget i Holmaneset er i slutten av forstudien, der de har begynt selve reguleringsarbeidet sammen med kommunen. I Hemnes har de kommet et steg eller to kortere.
– I Hemnes jobber vi med landervervelse, å skaffe egnet grunn for å bygge og utvikle dette. Vi har kraftavtale, men vi må også få krafta fram, og vi må kunne skipe ut produktene.
Han bekreftet at de jobbet med to mulige lokasjoner i Hemnes, og er i dialog med grunneiere.
– Vi er også i dialog med kommune og fylkeskommune. Det er mange hensyn til naturvern, jordvern, og reindriften, konsekvensutredninger, grunnforhold og så videre. Vi jobber videre med begge prosjektene (Mula og Sundsmarka journ.anm.) for å være sikre på å ha ett med oss når vi finner ut av alle disse tingene. Deretter tar vi en intern beslutning om å utløse budsjetter for å gå videre.
– Vi har gjort noen grunnleggende kartlegginger via internett, nå skal vi ut og snakke med grunneiere og interessenter rundt for å finne ut mer om risiko og sårbarhet. Dette vil bli gjennomført av anerkjente norske konsulentselskap.
Investeringsbeslutning om to år
Klingsheim forklarte at den innledende prosessen skal ende opp i en endelig investeringsbeslutning, denne plasserte han til slutten av 2025.
– Vi har hatt møter med grunneierne for å inngå kontrakter og få en fornuftig verdivurdering. Dette gjelder først og fremst Sundsmarka, for Mula har vi gjort det meste av dette. Det har vært utfordringer med prosessen på Mula, vi har etablert en annen tilnærming på Sundsmarka for å unngå de samme problemene. Vi håper og tror vi skal få en bedre prosess. Samtidig opplever vi at vi har en god relasjon på begge steder slik det er nå, men det var en krevende periode for mange, avsluttet Klingsheim.
Enige med grunneiere?
Avisa Hemnes er kjent med at det skal være gjort framskritt i forhandlingene for en mulig fabrikk på Mula. Det ble inngått en rekke kontrakter på Mula i fjor, kontrakter som er tinglyste. Her er det avtalt kjøpesummer, men med forbehold om realisering av prosjektet. Om prosjekt ikke blir gjennomført erfarer avisa at selgerne allikevel får «signeringshonoraret» på 10 prosent av avtalt kjøpesum.
For de som er fastboende betyr allikevel dette to år med usikkerhet, der de må sette framtiden på pause fram til avklaring. De kan ikke investere i en ny eiendom, i tilfelle det ikke blir bygd. Investeringer på nåværende boplass vil være tapt om det blir anlegg på Mula, og de må flytte.
I en tidligere utgave av denne saken på nett samt i ukas papirutgave ble det oppgitt at det var landsjef for Norge i FFI, Thor Magnus Rovik som orienterte kommunestyret. Dette er ikke riktig.