Det ble opprettet et nytt hovedutvalg, og det ble kamp om hva de skal hete. Nå er både kultur og miljø med i logoene.
Hemnes kommune har den siste perioden hatt bare to såkalte hovedutvalg, nemlig Teknisk- og miljøutvalget og Helse-, oppvekst- og kulturutvalget. De siste ukene har det blitt jobbet intenst for å plassere ulike politikere i ulike utvalg. Det er et eget utvalg for dette også, med en representant for hvert parti. De har visstnok hatt møter titt og ofte, og endte opp med forslag til tre hovedutvalg, samt masse andre utvalg og posisjoner.
Full enighet var det ikke om posisjonene, derfor ble det en rekke kampvoteringene der de politiske skillegrensene som vanlig i Hemnes hadde svært lite med politisk farge å gjøre.
Navnekamp og kraftuttrykk
Men før de kom så langt ble det kamp om navnene på de foreslåtte utvalgene, der to begrep som har vært med tidligere nå var fjernet, nemlig kultur og miljø. Først opp på talerstolen var Jon Bjarne Ervik (SV) som ikke var fornøyd med forslaget på Oppvekst og familie.
– Kulturen er overhodet ikke nevnt i organisasjonen, verken til kommunedirektøren eller politisk. Det synes jeg er nesten skandaløst, sa han, og foreslo at utvalget skulle hete Oppvekst-, familie- og kulturutvalget.
Innlegget fikk kommunedirektør Amund Eriksen til å entre talerstolen.
– Ordføreren ba meg kommentere den relativt kraftige ordbruk Ervik rettet mot administrasjonen der han kalte ting skandaløst. I saken der kommunestyret vedtok ny organisering er det riktignok ikke tatt med i overskriften, men beskrevet at kulturbegrepet ivaretas først og fremst i oppvekst og familie gjennom kulturskolen. Kultur er ikke kun knyttet til familie og oppvekst, kultur berører også eldre – det er et begrep som omfatter alle i kommunen. Det er ansatt en egen kultur- og samfunnsutvikler som har et kommuneovergripende ansvar, sa han.
Ervik var kjapp til å be om replikk, der han fortalte at temaet var noe han hadde diskutert med kommunedirektøren tidligere.
– Jeg kan forsikre kommunedirektøren om at jeg kan ganske kraftigere uttrykk enn skandaløst. Vi som liker å kalle oss en kulturkommune må vise det. Etter mitt syn har kultur blitt stemoderlig behandlet over mange år. Det er på tide at kulturbegrepet tas inn, både administrativt og politisk, sa Ervik.
Mer skandaløst
Neste kritikk av navnevalg kom fra Svein Hammer (Grønt Hemnes). Det var ordet «miljø» han savnet i utvalgsnavn, og argumenterte sterkt for å få det inn. Han støttet først Erviks forslag om å ta med kultur, og bygde så videre på Erviks argumentasjon.
– Jeg syns det er, skal jeg tillate meg å si skandaløst, at miljøbegrepet ikke er synligjort.
Han fortalte at hans første tanke var at utvalget, som var foreslått som «Samfunn», burde hete «Utvalg for miljø og samfunnsutvikling».
– Det var noen pragmatiske sjeler som sa at kanskje sjansen for å vinne fram blir større om du foreslår «Utvalg for samfunn og miljø». Om det er slik er det helt greit for meg, bare vi erkjenner at det er en del av kommunen som har ansvar mot naturen.
Da det ble klart for å stemme over både antall utvalg og navnene ble det krevd gruppemøte, og strengt tatt hadde de enda ikke startet på selve saken, å velge medlemmer til utvalgene.
Etter å ha vært ute og summet seg ble det enstemmig besluttet å ha tre hovedutvalg.
Politisk splittelse
Navneforslagene ble det tøffere kamp om. Her ble det en politisk regnbuespagat der det ble splittelse både hos Sosialdemokratene, Senterpartiet og Fremskrittspartiet mens Høyre, Arbeiderpartiet, SV og Grønt Hemnes greide å være enig internt om at det var på sin plass å føye kultur til navnet. Opptellingen viste at sju representanter stemte mot. Det ble nokså likt når det ble stemt for om miljø skulle tas inn i navnet på «Samfunnsutvalget», her stemte åtte mot, eneste endringen fra forrige stemmerunde var at FrP nå fikk samlet seg i motstand mot miljø.
Dermed blir det gamle HOKU delt i to, ett for oppvekst, familie og kultur, og ett utvalg for helse og omsorg. I tillegg får det gamle TMU navnet Samfunn og miljøutvalget.
Da var det endelig klart for å bestemme hvem som skal sitte i de ulike utvalgene. Her var mesteparten av jobben gjort på forhånd, ettersom «utvalgsutvalget» allerede hadde gjort jobben. De hadde imidlertid ikke blitt enige om hvem som skulle bekle leder- og nestlederjobbene, og det skulle snart vise seg at ikke riktig alle ting var tatt hensyn til.
Ung eller gammel
Oppvekst-, familie- og kulturutvalget ble dermed enstemmig valgt, mens det var to lederkandidater, Kåre Nilssen fra SDH og Lars Tore Hatten fra Ap. Mette Varem (Ap) oppfordret kommunestyrerepresentantene sterkt til å velge Hatten.
– Vi trenger unge folk i politikken, vi ber unge folk være med på å bestemme hva som skal skje framover i Hemnes, og det er de unge det har størst betydning for, sa hun blant annet.
Oppfordringen virket ikke på alle, Hatten fikk stemmene fra Ap, SV, Grønt samt Markus Johansen Øren (H) og Sonja Kvitnes (Sp).
Valget av nestleder gikk enklere ettersom det bare var en kandidat, Elisabeth Møllevik Skjæran (SV).
Se faktaboks for alle som ble innvalgt i de ulike utvalgene.
Også Helse og omsorgsutvalget ble medlemmene valgt uten problemer ettersom det bare var ett sett med navn, men også her var det to lederkandidater, Kenneth Lifjell (SV) og Ove Johan Kvalbukt (Sp). Ordfører Paul Asphaug (Sp) tok imidlertid ordet og fortalte at han hadde hatt en samtale med Kvalbukt som hadde sagt at han kunne stille som leder, men at det primært ikke var noe ønske fra hans side. Dermed trakk Asphaug Kvalbukt som lederkandidat, og når det også bare var en nestlederkandidat, Mailen Pettersen (SDH), ble valget enkelt for representantene.
Ulovlig forslag
Da gjensto et utvalg, Samfunn- og miljøutvalget. Og her skulle det igjen bli valgdramatikk. Lovverket er slik at listeforslagene til et utvalg må ha minst 40 prosent av begge kjønn. Forslaget inneholdt seks menn og kun en kvinne, og ville derfor blitt kjent ugyldig av Statsforvalteren. Dermed måtte hvert enkelt parti eller samarbeid mellom parti stille separate lister, der kjønnsfordelingen måtte være korrekt. Med en slik framgangsmåte får man valgt akkurat de samme sju inn i utvalget, men på en lovlig måte.
Det ble en svært langdryg øvelse å utarbeide lovlige lister og gjennomføre avstemmingen, men 35 minutter senere kunne de endelig gå videre til å velge leder. Her var det hele tre kandidater, Ingebjørn Nygård (Ap), Roger Stensen (H) og Svein Hammer (GH).
Det ble stilt spørsmål om hvordan valget skal gjennomføres når det er tre kandidater, og kommunedirektør Amund Eriksen fortalte at det er samme praksis som ved ordførervalg, der det i første stemmerunde kreves rent flertall, mens den som får flest stemmer i andre runde vinner. Om det da står likt vil det bli loddtrekning.
– Vi har praksis på dette, så det er helt uproblematisk, kom det kjapt fra Norges eneste loddtrukne ordfører, Paul Asphaug.
Ingebjørn Nygård fikk ikke støtte fra andre enn Arbeiderpartiet, Svein Hammer fikk støtte fra SV, mens Høyre, Senterpartiet og Sosialdemokratene stemte på Roger Stensen. Dermed fikk Stensen 14 stemmer, og vant allerede i første stemmerunde.
Opprinnelig var det bare en kandidat til nestledervervet, Hans Paulsen (SDH), men Svein Hammer ble fremmet som kandidat etter å ha tapt lederkampen. Det hjalp lite, han fikk ni stemmer, fra Arbeiderpartiet, SV og Grønt Hemnes. Dermed vant Paulsen vervet.
Tapte og vant
Det gjensto enda å plassere medlemmer i 25-30 utvalg. Flere av valgene endte med kampvotering, Per Øyvind Eriksen ble foretrukket framfor Mette Varem i representantskapet til HAF, mens Mette Varem ble foretrukket framfor Per Øyvind Eriksen som medlem i Polarsirkelrådet.
Det ble også kamp om den politiske plassen i Hemnes kirkelige fellesråd. Her ble det i første omgang 11-11 mellom Christine Trones (H) og Mailen Pettersen (SDH). I andre runde byttet to representanter fra SV mening, og dermed vant Pettersen plassen.
Ikke alle verv ble valgt, rett og slett fordi kjønnssammensetningen ikke var god nok. Det betyr at kommunestyret må gjennomføre flere valg i desembermøtet.