Tirsdag 3. oktober var Sparebankstiftelsen Helgeland invitert til Hemnesberget for å se hvordan utbedringsarbeidet med veteranskøyta MK Remi Ketil så langt har gått.
For syv år siden ga stiftelsen en stor pengegave allerede før Hemnes båtbyggerhistoriske forening var kommet skikkelig i gang med det enorme dugnadsprosjektet.
Den nye styrelederen i stiftelsen, Sverre Claussen, kom til Hemnesberget sammen med den forrige lederen, Øyvin Trønsdal. De ble tatt imot av sekretær i den aktive båthistoriske foreningen, Torbjørn Skjæran, som også hadde med seg prosjektleder Stein Dahlberg.
En «dugnadsreise»
Skjæran ledet an det lille følget gjennom Bakken Amfi og inn på Jernvaren. De to besøkende fra Sparebankstiftelsen fikk høre om de to store dugnadsprosjektene til Hemnesjazz, men også litt om Nordlands Avis, Huskestua brukthandel med de rause gaver de ivrige dugnadsdamene i foreningen «Alt for Hemnesberget» strør om seg.
Videre gikk ferden forbi Dykkerbrygga, Ring of Fire, marinaen, gjestebryggene og Båtstua, der også stor dugnadsvilje har bidratt.
På Lapphella fikk de titta innom Lapphella kulturarena, som også har nytt godt av Sparebankstiftelsen.
Omvisning i skuta
På Remi Ketil sto Hemnes båtbyggerhistoriske forenings leder Sten Hugo Kvitnes, og han tok vel imot gjestene. Ombord fikk Claussen og Trønsdal en kjapp informasjon om de mange delprosjekt som et ukjent antall frivillige har vært med på å gjennomføre. I alt er det registrert over 12.000 dugnadstimer. Følget var innom nesten hver krik og krok i skuta, og det virket som de likte det de så.
For ytterligere å underbygge informasjonen Stein Dahlberg redegjorde for på ferden rundt om på Remi Ketil, ble det vist en liten videoproduksjon på stor flatskjerm, da dagen fortsatte med lunsj hos Baksterkailln og Kokken.
Videoen inneholdt lyd- og filmopptak, pluss stillbilder helt fra båten ble hentet på Halsa i Meløy den 3. april 2016 og frem til i dag. Tema for videoen var hentet fra det omfattende doningsarbeidet og fra flere fine medlemsturer de siste par årene. Båten er nå i så god stand at man har en viss inntjening på salg av turer.
Håper på mer drahjelp
Mot slutten av møtet kom Torbjørn Skjæran inn på det som det hele var innrettet mot.
– Vi fikk en fantastisk drahjelp av Sparebankstiftelsen Helgeland da vi startet dette eventyrlige prosjektet for syv år siden. Det satte oss i stand til å få gjort veldig mye av det vi viste måtte gjøres, fortalte Skjæran.
– Nå var nok skuta i langt dårligere forfatning enn vi ante den gang, og blant annet har vi kommet til den erkjennelse at dekksplankene må byttes. Vi må leie slipplass og profesjonell bistand, og selv med stor dugnadsinnsats blir dette et stort løft for oss, fortsatte han.
– Vi tenker derfor å kunne fremme en ny søknad om midler fra Sparebankstiftelsen. Nå har dere i alle fall fått et bedre grunnlag for å vurdere bakgrunn og behov for vår søknad, la han til.
– Slike søknader må selvsagt styrebehandles, og første mulighet i så måte blir på første styremøte som er et stykke ut i november, fortalte Sverre Claussen.
– Dere bør satse på å få sendt søknaden i god tid før det. Dette møtet er liksom nært opp mot jul, og erfaringsmessig er styret litt i positiv julemodus, det kan jo være positivt, kom det avslutningsvis, med et lite glimt i øyet, fra Trønsdal.