Med bakgrunn i høy fart og flere ulykker etableres det nå strekningsmåling gjennom Korgfjelltunellen.
Det har de siste ukene vært gravearbeid både ved inngangen til Korgfjelltunellen på sør- og nordsiden. Rykter og antakelser om at det nå skal bli gjennomsnittmåling av fart i tunellen har versert, da de ganske så gjenkjennelige «fotografiapparatene» har tatt form og blitt satt opp. Vi tok kontakt med Statens vegvesen for å høre hva som er på gang.
Nasjonal koordinator for automatisk trafikkontroll I Statens vegvesen, Jørgen Bysveen, bekrefter at Statens vegvesen er i prosess med å sette opp strekningsmåling (SATK) i Korgfjelltunnelen på E6. Han forteller at søknad om strekningsmåling ble godkjent 21.01.2023. Tunellen er 8.533 meter lang og har fartsgrense på 80 km/t.
Politiets initiativ
Når det kommer til ressursbruk informerer Jørgen Bysveen om at anlegget, som skal måle gjennomsnittsfarten til bilistene i Korgfjelltunellen, montert i kroner vil få en sluttkostnad på mellom 5,5- 6 millioner kroner.
– Driftskostnader vil omhandle strøm, kommunikasjons- og transportkostnader. Prisene varierer fra sted til sted, men omfatter også sertifisering av utstyr en gang i året. Eventuelle reparasjoner ved skade eller hærverk kommer i tillegg, påpeker han.
– Når skal anlegget være i drift?
– Planen er oppstart november/desember 2023.
– Hvor lenge lagres bilder av passerende før de slettes?
– Bilder av biler som har kjørt for fort krypteres sammen med tilhørende data og sendes Statens vegvesen umiddelbart etter passering. Opplysningene er ikke tilgjengelig i fotoboksene etter dette.
– Hva er bakgrunn for at dette nå anlegges?
– Det er politiet som har tatt initiativ, på bakgrunn av historikk med fartsovertredelser og ulykker. Så blir det gjort ei tverrfaglig vurdering av Statens vegvesen hvor det innhentes blant annet fartsdata. Mener man at kriteriene for innføring av SATK er tilfredsstilt, blir søknaden godkjent. I Korgfjelltunellen har det vært en del ulykker og flere har mistet livet.
Statens vegvesen har samlet skadehistorikk for hele Norge på vegkart.no og der finner avisa at det er registrert 6 ulykker i tunellen, hvorav fire av disse er registrert som «møting på rett vegstrekning». Om ulykkene skyldes høy fart vites ikke. Det har siden åpningen i september 2005 vært to dødsulykker i tunellen.
Du kan stole på cruisekontrollen
Bysveen opplyser om at slike vurderinger for etablering av SATK ikke skjer automatisk, selv om det kan være mange lokasjoner som har høy statistikk på fartsovertredelser eller ulykker, det må være noen som tar initiativ til det.
Under ei slik hastighetsgrunnlagvurdering er det bare dem som kjører for fort som blir tatt med. 20% av dem som er tatt med fart over eksempelvis 80 km/t må ha overskredet fartsgrensen med 10%.
– Det betyr at i en 80-sone må minimum 20% av dem som har kjørt for fort, ha hatt en hastighet på 88 km/t, forklarer Bysveen.
– I ei strekningsmåling registreres tiden fra første målepunkt til andre målepunkt, og så beregner vi hastigheten ut fra det.
– Det har vært målt svært høye hastigheter i Korgfjelltunellen. Når det nå skal måles gjennomsnittsfart, vil det da i teorien være mulig å kjøre sakte inn i tunellen, kjøre over fartsgrensen og så stoppe opp/ slakke ned såpass at man ikke blir tatt for overtredelsen? Eller vil det fanges opp av kameraene inne i tunellen?
– Målet med gjennomsnittsmåling i form av SATK, er å holde nede de høye hastighetene og dermed risikoen på veien over en lengre strekning.
– Mange vil kanskje være redde for at de kommer over 80 km/t, og redusere farten ekstra for å unngå å bli tatt. Hva vil det gjøre med trafikkflyten? Kan folk stole på cruisekontrollen om de bruker det ?
– Det er ingen problem om du bruker cruisecontroll eller gps-måling i bilen, du kommer aldri til å bli tatt i kontroll da, beroliger han.
Flere saker løftet frem
Grunn til at det nå settes opp strekningsmålinger hvor det tidligere har blitt uttalt at det ikke vil skje, kan også ha ei politisk forklaring i tillegg til nyere ulykkesstatistikk og fartsovertredelser.
– Fylkeskommunene har overtatt råderett over sine veier og et politisk skifte har ført til at det har blitt løftet frem flere slike saker. Vi stiller som faginstans og gir ei faglig vurdering som til syvende og sist ender med tommel opp eller ned, forteller Bysveen og legger til at i en tunell kan det være litt større skadepotensiale enn utenfor.
Han oppgir at det er politiet som følger opp konsekvenser for fartsoverskridelser.
Prosessen
Avisa Hemnes har fått innsyn i sakspapirene hvor det 03.01.23 ble sendt inn søknad om anleggelse av SATK på E6 i Korgfjelltunellen. Søknaden fremholder ei sterk bekymring fra lokalt politi over betydelig kjøring i høye hastigheter. «Bakgrunnen for henvendelsen er blant annet at det er registrert mye «villmannskjøring» i ekstremt høye hastigheter, som også er postet på sosiale medier, betydelige førerkortbeslag ved kontrollvirksomhet, samt tiltaksplan av 2015 som på det sterkeste anbefaler SATK» står det i søknaden.
Videre får vi vite at Statens vegvesen har foretatt fartsmålingene i Korgfjelltunellen. Dette ble gjort ved å hente ut fartsdata fra et fast trafikkregistreringspunkt i tunnelen. Over 14 dager ble det gjort målinger i tidsrommet 18.-26. oktober 2022. Totalt ble det registrert 6337 biler som kjørte nordover, og 6366 biler som kjørte sørover. Målingene i tunellen viste at i retning Mo i Rana kjørte 3958 over fartsgrensen, og 27% av dem var over 88 km/t. Høyeste hastighet var 179,5 km7t. I motsatt retning var det 3526 som kjørte fortere enn 80 km/t, og 26% fortere enn 88 km/t. Høyeste hastighet var156,3 km/t. Dette ble ble sammen med andre vurderinger tatt med når søknaden skulle vurderes. Alternative fartsdempende tiltak ble ikke sett på som aktuelt, og det påpekes at det er en relativt lang tunnel hvor det utgjør en betydelig HMS risiko for politiet å gjennomføre ordinære fartskontroller i tunnelen. Dette grunnet de høye hastighetene det kjøres i tunnelen og med hensyn til egen og andre trafikanters sikkerhet.