Vesterfjellet Beitelag fikk i fjor bevilget penger til å sette opp 2 kilometer med sperregjerder på strekningen Svartea til Valåga, et stykke over bebyggelsen i Bjørnstien og Svartmarka.
I mai 2022 ble det sendt en søknad om midler som kalles «tilskudd til tiltak i beiteområder». Formålet med dette tilskuddet er å legge til rette for best mulig utnyttelse av beite i utmark, redusere tap av dyr på utmarksbeite og fremme fellestiltak i beiteområdene.
Det var Oddrun Kyllingmo som sto for søknaden, hun var på den tiden leder av beitelaget. Oddrun forteller at formålet er å hindre sauene å trekke ned i tettbebyggelsen i Korgen.
– Det er mye sau som kommer ned i Svartmarka, langs E6 og ned i bebyggelsen. Det er ikke spesielt populært, hverken for den ene eller den andre. I første omgang skal gjerdet gå til Svartea, fordi vi tror sauene som er i Vesterli kommer ned før Svartea. Vi regner med å få det ferdig til neste år.
Det er statsforvalteren som betaler ut pengene, mens det er kommunen som innvilger søknadene. «Tiltaket er positivt da det forebygger konflikter mellom bufe og bebyggelsen i Korgen» står det i søknaden fra Vesterfjellet Beitelag.
– Det er flere år siden vi så at vi var nødt til å begynne å gjøre noe, fordi dette med gjerdeplikt ikke følges opp. Det har i tillegg blitt lettere å søke om dette tilskuddet. Prosjektet omfatter ganske betydelig egeninnsats, for vi får dekt bare halvparten.
Trapper eller porter
Det har allerede blitt satt opp gjerdestolper, mens strømgjerdet vil komme på neste år. Oddrun forteller at det skal være greit for folk å komme seg forbi.
– Akkurat hvilke løsninger det blir vet vi ikke sikkert enda, det kommer an på om det er traktorveier eller stier, sier hun, og forteller at det mest sannsynlig blir enten trapper for å gå over gjerdet, eller islandsporter.
Ifølge Oddrun vil dette tiltaket være mest til nytte for bøndene på Baklandet, da det er deres sauer som går i dette området.
– Det er også snakk om å få på plass en ferist, men dette er ikke avklart enda, da Vegvesenet må godkjenne den, avslutter Oddrun Kyllingmo fra Vesterfjellet Beitelag.