Beboere på Markusmoen i Korgen har de siste ukene opplevd at god, gammeldags ringstikking har gått over i trakassering og føler seg utrygge.
Politikontakt i Hemnes, Steinar Bergem, forteller at han de siste dagene har fått flere henvendelser fra beboere som nå synes ting har gått altfor langt.
– Det er barn og ungdom som på kveldstid praktiserer ringstikk, og dunking i vegger og vindu. Det har gradvis blitt tøffere, det slås hardere og det tas for eksempel rennefart mot ytterdør, sier politikontakten.
Forsøk på dialog har ikke vært særlig vellykket.
– Når voksne har gått ut og forsøkt å få en rolig dialog har de blitt møtt med frekke svar slibrige bevegelser. De valgte da bare å gå inn igjen, forklarer han.
Skremmende
– Flere skal ha opplevd dette som skremmende, og føler seg utrygge. Små barn som har lagt seg blir vekket og skremt, og hunder reagerer sterkt. Dette er spøk som har gått for langt. De som har tatt kontakt tåler en god del, men nå har en grense blitt passert.
Det er heller ikke bare på kveldstid at dette oppleves.
– Det har også skjedd midt på dagen, det er skoleelever som kanskje har fag utendørs som benytter anledningen. Vi har tatt opp problemet med skolen, og bedt dem ta en prat med elevene. Jeg har også snakket med noen foreldre om dette, og oppfordret dem til å ta en prat med sine unge.
Bergem er klar på at de ønsker å komme tidlig på banen i slike saker og forebygge før det går for langt.
– Jeg håper at vi i fellesskap kan få roet ned situasjonen. Dette er hensynsløs adferd, og om politietaten sammen med ungdomsklubb, skole og ikke minst foreldre kan bidra hadde det vært flott.
Lov med aktiviteter
Mange klager på at de unge i dag bare sitter inne og spiller på data, og applauderer når de «endelig» er ute og gjør som vi gjorde i «gamle dager».
– Det er lov å finne på aktiviteter, og de fleste voksne i dag har vel vært med på ringstikk, men da må vi se på hva som er innenfor.
– Hva kan konsekvensen bli om Politiet må gripe inn?
– Så langt har vi ikke fått noen anmeldelse, bare bekymringsmeldinger. Om dette ikke stopper opp kan det bli anmeldelser. Unge under 15 år er under den kriminelle lavalderen, så det vil bli litt forskjell. Det vil være naturlig at konfliktrådet og barnevernet blir trukket inn i behandlingen. Ansvaret for de unge ligger ikke hos det offentlige, men hos foreldrene, forklarer Bergem, som håper at dette kan løses før det kommer så langt.
Han forteller at han har vært i kontakt med Politiets ordensavdelingen på Mo, og bedt dem ha patruljer som besøker området.
– Om flere opplever at dette fortsetter på en slik uholdbar måte er det bare å ringe Politiet på 02800 når det skjer. Si da fra om at dette er meldt fra om og registrert tidligere, og be om at det blir loggført og be gjerne om at en patrulje tar en tur, avslutter politikontakt Steinar Bergem.