Flere lag og foreninger har tidligere fått gaver fra foreningen «Alt for Hemnesberget», som står bak Huskestua brukthandel på Hemnesberget. Denne gangen drysset det på Hemnes Båtbyggerhistoriske forening.
Nylig fikk Stein Dahlberg, prosjektleder i Hemnes Båtbyggerhistoriske forening, telefon fra Huskestua på Hemnesberget, med spørsmål om han kunne oppgi kontonummer til foreningen.
– Jeg fikk jo da en mistanke om at det kunne dreie seg om en pengegave fra foreningen «Alt for Hemnesberget», forteller Dahlberg.
– Da jeg sjekket kontoen ei stund etterpå var det plutselig kommet hele 50.000 ekstra kroner på kontoen vår, sier han.
– Jeg ble mildt sagt paff. Dette var langt i overkant av hva vi drømte om, fortsetter han.
– Jeg har jo hørt at gavene vel har dreid seg om tjue tusen til andre foreninger. Det er jo fantastisk for oss å få et slikt beløp, så stor takk til de driftige damene som jobber med denne bruktbutikken, smiler en ydmyk prosjektleder.
12.000 dugnadstimer
Foreningen «Alt for Hemnesberget» er en gjeng damer som på frivillig basis driver Huskestua brukthandel på Hemnes på dugnad. Alt av overskudd blir til pengegaver som tildeles dugnadsbaserte og nyttige prosjekter på Hemnesberget.
Mange foreninger har allerede fått verdifulle pengegaver. Noen opptil flere ganger, som for eksempel Lapphellas Venner.
Nå var turen kommet til dugnadsgjengen, som gjennom 7-8 år har jobbet mer enn 12.000 timer til sammen for å bringe veteranskøyta MK Remi Ketil tilbake til god standard. De overtok skuta fra noen entusiaster i Meløy i april 2016, og den var i langt dårligere forfatning enn de var klar over.
Takket være stor dugnadsvilje har skuta allerede vært flittig benyttet de senere årene, til glede for mange ulike målgrupper.
Pengene trengs
At pengene kommer godt med hersker det liten tvil om. Det har vært en kostbar prosess for å bringe Remi Ketil til anerkjent standard, og Hemnes Båtbyggerhistoriske forening visste nok ikke helt hva de gikk til den gang de stolt brakte den hemnesbygde skuta tilbake til Hemnesberget for egen maskin, 4. april i 2016.
Med penger fra banker, offentlige instanser og private har man kunnet kjøpe nytt teknisk utstyr og annet nødvendig materiell for 1,2 millioner. Med et unevnelig antall dugnader har frivillige oppgradert alt det tekniske på brua, renovert byssa og messa, overhalt motor og maskinrom, etablert ny salong med 8 køyer, laget en minibysse med bad og skiftet ut alt av redningsutstyr.
– På den måten har all innsatsen og diverse pengegaver gjort at vi har klart å øke verdien på denne historiske skøyta, forteller Dahlberg.
– Vårt neste store mål for ytterligere oppgradering, er å få skiftet hele skipsdekket neste vår. Vi må nok ut med søknader flere steder for å skaffe midler, for dette er fagarbeid vi må leie hjelp til. Det trengs nok flere hundre tusen, men vi er optimister, og tror vi skal klare også den brasen, avslutter han.