Tirsdag 17. oktober ble en merkedag for både nye eiere og de ansatte ved NCP, New Comfort Products, da bedriften ble offisielt åpnet med høytidelig, positiv og gladstemt seremoni.
Spesielt inviterte gjester fra både offentlig sektor og det private næringsliv var til stede da høytidelighetene tok til inne i fabrikklokalene klokken 15.00 tirsdag ettermiddag.
Den nye eiersiden, representert ved Karen Eide Løkaas og Håvard Løkaas, smilte fra øre til øre der de tok imot gjester og serverte alkoholfri sprudledrikk.
Godt med en positiv dag
– Det er veldig godt å være kommet til denne dagen, og for meg er det viktig på en slik dag å få fremhevet de ansatte og deres kunnskap, smiler Karen Eide Løkaas.
– Dette er et team, og samholdet betyr alt slik jeg ser det. Uten samhold og teamwork så kommer man ikke videre, sier hun.
– Fellesskapsfølelsen og at alle føler seg verdifulle kan ikke undervurderes. Det skal være godt å gå på jobb, understreker hun.
– Med tanke på situasjonen i næringslivet i Hemnes akkurat nå er det kanskje ekstra viktig med en slik dag?
– Ja, det er det absolutt! Jeg tror vi alle trenger at det skjer noe positivt, sier Løkaas.
– Det er faktisk slik at det er folk fra Natre her så og si hver dag for å spørre etter jobb. Og det er like vondt hver gang å måtte si at vi først må sikre driften her, og så ekspandere etter hvert, forteller hun.
– Det er litt tungt å se så mange flotte folk som snart ikke har noe fast og gå til, legger hun til.
– Kan det likevel sees på som en trygghet for dere å vite at her er mye kvalifisert arbeidskraft?
– Det er det. Og så må vi jo tro at nye dører åpnes når andre lukkes. Plutselig skjer det noe bra, sier Løkaas.
– Sjekk en gang til!
Gründer og hovedaksjonær Sverre Hanssen fra Utskarpen og medeier Håvard Løkaas forteller at ting gikk veldig fort når de først kom i gang.
– Hva var det spesifikt med NCP som gjorde at du tente på idéen om å investere her?
– Det var Håvard som fikk meg på tanken, forteller Hanssen.
– Han sendte meg en e-post, der han fortalte om prosjektet. Jeg får kanskje hundre slike e-poster i uka omtrent, og jeg har verken tid eller energi til å se på disse. Ikke er jeg spesielt interessert heller, for det er mye rare forespørsler som dukker opp, smiler han.
– Jeg er for gammel til å rote meg borti ting jeg ikke har lyst til å bruke tida på, men jeg ble anbefalt å ta en prat med Håvard. Derfor brukte jeg et par uker på å «sjekke ham ut», og jeg fikk bare positive tilbakemeldinger. Så da ringte jeg ham for å høre nærmere om hva dette med NCP var for noe, fortsetter han.
– Da han ringte meg og fortalte at han hadde funnet ut bare positive ting om meg, sa jeg: Da må du sjekke en gang til, ler Løkaas, og Hanssen ler hjertelig med.
– Vi møttes og tok en nærmere prat da jeg var i et byggemøte i Utskarpen. Derfra gikk det fort i svingene, var sammen her på Hemnesberget og så på fabrikken, og etter å ha gått gjennom litt tall og sett på hva som befant seg i boet, fikk jeg enda mer tenning på prosjektet, sier Hanssen videre.
– Da rullet ballen fort, og etter et par uker så var vi omtrent i mål. Etter en siste nøye gjennomgang av det hele sammen med min advokat, som har vært med meg i over 25 år, og som er svært skarp når det gjelder business, gikk vi fort frem da det ble budrunde, sier han.
– Vi fikk da mye hjelp hos Hemnes kommune, som har vært utrolig positive og på tilbudssiden. Det setter vi veldig pris på, legger han til.
Først kontroll, så vekst
– Nå har vi reddet en bedrift og en del arbeidsplasser, og på sikt kan det bli mange flere. Nå må vi konsentrere oss om å få dette til å gå, og så plusser vi på etter hvert som vi har behov, sier Hanssen.
– Vi har nok ambisjoner i den retning vil jeg si, legger Løkaas til.
– Det har vi absolutt, istemmer Hanssen.
– Den første ambisjonen blir at vi skal ha kontroll på hele verdikjeden. Da må vi ha vaskemaskin og kvern på plass. Så tar vi avfallsstoffene fra oppdrettsnæringen hit og maler de opp her, i stedet for å få de fra Østlandet eller andre steder, fortsetter han.
– Eller fra andre. Alt av plast som kan være aktuelt for vår produksjon, legger Løkaas til.
– Vi må bort fra all logistikken og kostnadene som den medfører, fastslår Hanssen.
– Kan det bli nødvendig å utvide horisonten ut over Helgeland for å få tak i nok havplast?
– Det kan bli aktuelt ja, sier Løkaas.
– Det avhenger selvsagt av behovet, og hvor mye vi selger, fortsetter Hanssen.
– En annen faktor i dette er at vi må få gode selgere på plass. Med et salgsapparat som fungerer optimalt kommer maskinene her til å gå to skift, og da vil fremtiden være lys for NCP, sier Hanssen.
– Jobben med å få på plass en superselger er første prioritet nå. Finnes det noen som har lyst til dette og søker seg en karriere innen salg, så er vi modne for å snakke med vedkommende, smiler hovedaksjonæren.
– Vi ser jo det at prisene på råvarer og alt har gått opp, og vi må ha en betydelig kostnadskontroll for at det skal bli butikk av dette, legger Løkaas til.
– Joda, vi har utfordringer, og utfordringer er moro, ler Hanssen.
– Vi skal bli veldig gode på det som går på resirkulering av plast, produsere det vi har utstyr til nå og få kostnadene på råmaterialene ned. Greier vi det, så blir dette en suksess, avslutter gründeren fra Utskarpen, som sammen med ekteparet Løkaas og de andre ansatte i NCP nå jobber hardt for å lykkes med stolfabrikken på Hemnesberget.
Glede
Selve åpningsseremonien bar preg av at dette var en gledens dag i Hemnes. Konferansier Lars-Sivert Larssen loste publikum og deltagere gjennom seansen på velkjent lettbent og humoristisk vis, ispedd både sang og skjemt.
Hovedaksjonær Sverre Hanssen presenterte seg og holdt en kort tale.
– Det er kanskje litt spesielt at jeg i en alder av 76 år investerer på Hemnesberget, som er rett over fjorden fra der jeg er født og oppvokst. Det synes jeg er fantastisk moro, sa Hanssen.
– Jeg er konfirmert her, og jeg gikk på framhaldsskole her. Det er jo hundre år siden, men jeg husker det godt, lo han.
Ordfører Paul Asphaug holdt også tale, og var den som fikk æren av å stå for den offisielle åpningen. Det ble gjort ved å skjære av et solid plasttau fra haugen for resirkulering.
– Har du bæretillatelse for kniv, spøkte konferansier Larssen.
– Jeg har bæretillatelse for forskjellig, repliserte Asphaug.
– Hadde jeg visst at tauet jeg skulle kutte så sånn ut, hadde jeg tatt med meg motorsag, la han til.
Etter «snorklippingen» var det Karen Eide Løkaas sin tur til å entre podiet.
– Dette er en stor dag, det er mye smil her. Latter, varme og positivitet. Sånn var det ikke her på NCP den 9. juni i år, sa hun, og tok forsamlingen med tilbake til da konkursen på Åsen var et faktum. Hun fortalte kort om hele prosessen og oppkjøpet, og fikk også alle dagens ansatte og eiere opp på scenen for å motta en solid applaus og anerkjennelse.
Mette Varem, en av kommunens folkevalgte, holdt en gratulasjonstale, som tidligere kollega av Karen Eide Løkaas.
– Gratulerer med at det har blitt liv i lokalene igjen her på Hemnesberget. Det er vi kjempeglad for i hele kommunen, innledet hun.
– Jeg kjenner ikke Håvard og Sverre, men jeg kjenner Karen fra før. Derfor må jeg si at jeg har stor tro på prosjektet, sa Varem.
Gründer Torbjørn Skjæran holdt også en kort tale, og avrundet med at han, som pensjonist, gjerne stilte opp i frivillig arbeid, dersom det var noe de kunne ha bruk for ham til.
Etter seremonien ble arrangementet rundet av med kaffe, snitter og kake mens folk fikk mingle og se seg litt rundt i bedriften.