Det er 6-7 næringsaktører i Hemnes som lever av å servere og levere mat, men ingen av dem fikk være med i konkurransen om å levere til den lokale markeringen av Eldredagen.
Den internasjonale Eldredagen ble en stor suksess i Hemnes, med masse fornøyde deltakere og berettiget skryt. I kommentarfeltet under en nettsak om arrangementet i Avisa Hemnes dukket det opp litt malurt i begeret, som ellers var breddfullt med skryt.
Jan Sande er kjent for å være raus med skryt og støtte til alle som bidrar. Det var han også denne gang, og ga skryt til alle fra sjåfør, velkomst, taler, kåseri og sang. Men så kom hjertesukket, maten kom fra Mo.
Vil ha bruk av lokalt næringsliv
– God mat ble servert, men jeg ble veldig, veldig skuffet etterpå, da jeg hørte at all maten var levert fra Mo, OBS? Vi har mange serveringssteder her i vår kommune, som hadde blitt svært glad for en slik leveranse, og de kunne levert til en fordelaktig pris. Hemnes kommune må bli flinkere til å bruke våre egne både kafeer og butikker, det tjener vi alle på! skrev Sande som en kommentar under artikkelen.
Sande tok også direkte kontakt med avisa for å dele sine tanker om temaet.
Det er Eldrerådet i Hemnes som sto som ansvarlig for arrangementet, vi ba derfor leder for Eldrerådet, Per Øyvind Eriksen forklare nærmere hva som har skjedd. Vi tok kontakt med ham fredag med tre spørsmål om saken. I sitt første svar valgte Eriksen ikke å besvare våre spørsmål, men skrev blant annet:
– Arbeidsgruppe har fått delegert en del fullmakter til å vurdere nytte/kostnader i en presset situasjon. På få dagers varsel ble det oppjusterte antall deltakere håndtert utmerket. Deltakerantall ble fordoblet og påmeldinger skjedde ut over frist.
Ingen lokale leverandører forespurt
Vi tok ny kontakt og ba om svar på våre spørsmål, fortsatt pr epost.
– Er det korrekt at ingen av de 5-6 lokale bedrifter som driver i bransjen ble forespurt om pris?
– Det ble ikke innhentet pris fra lokale ut over nettpriser, det ble sjekket lokalt. Ble gjort en vurdering etter forlenget påmeldingsfrist og stor pågang (tidspress) å legge inn ordre til COOP som leverandør.
Avisa har sjekket hos seks leverandører i Hemnes. Flere har restaurantmenyer på nett, men ingen har lagt ut priser for priser på koldtbord, verken til små eller store arrangement. Vi har tatt opp dette med Eriksen i en ny epost:
– Hvor på nettet har dere sjekket prisene, vi har ikke lykkes i å finne priser fra en eneste av de lokale aktørene?
– Priser på nett er mangelfulle, men det er lokale leverandører som ligger tilgjengelig. I tillegg er det siste år levert koldtbord fra lokale leverandører som ikke var konkurransedyktige med de som Coop leverer til, hevder Eriksen.
Coop, men hvor?
– Hvilken leverandør ble valgt, og hva er bakgrunnen for at nettopp denne ble valgt?
– Det var COOP som levert, erfaring med gode porsjonsberegninger fra leverandør og rimelig pris.
– Du skriver dere handlet hos COOP, kan du konkretisere dette, var det Coop OBS dagligvare, eller var det kafeen på senteret deres i Svortdalen, eller noen andre i Coopsystemet?
– Faktura kommer fra Coop Midt-Norge, det er den kunnskap jeg besitter nå, skriver han.
– Hemnes kommune har en innkjøpsavtale som mange politikere har kritisert fordi lokale leverandører ikke blir foretrukket. Hva tenker du om signalet som gis til lokale leverandører i denne saken?
– Vi skal og vil handle lokalt i størst mulig grad. Coop også en leverandør med to virksomheter i Hemnes.
Etter hva Avisa Hemnes er kjent med var det OBS Kafé i Svortdalen som leverte koldtbordet. Det er riktig at denne ligger under Coop Midt-Norge, sammen med drøyt 120 ulike enheter i konsernet. De har også to butikker i Hemnes, men det er kanskje å dra det litt langt å hevde at handel i deres butikker utenfor Hemnes styrker næringslivet i Hemnes.
– Hvordan er det mulig å vurdere kostnad/nytte uten å innhente pristilbud?
– Erfaringer, mengde/kvalitet, nettpriser fra leverandører og tidspress på grunn av stor pågang etter påmeldingsfrist.
Vet ikke prisen
– Hva ble kuvertprisen for koldtbordet, og totalkostnadene?
– Totalkostnadene er ikke klar ennå. Det er budsjettert en ramme på kr 64.800 for tre arrangementer, to på omsorgssentrene og ett på samfunnshuset – med musikk, lyd, mat, dekorasjoner, kaffe og kaker samt blomster til de som holdt kåseri. Regnskap vil foreligge i løpet av et par uker.
På tross av gjentatte spørsmål har det altså ikke lykkes Avisa Hemnes å få ut tallene for koldtbordet. Eriksen hevder altså at han ikke vet prisen, samtidig som han konkluderer med at lokale bedrifter ikke er konkurransedyktige.
Eriksen avslutter med å fortelle nærmere om arrangementet:
– Det ble gitt bevertning til ca. 90 personer på omsorgssentrene og ca. 140 på Korgen samfunnshus, totalt 230 som har blitt servert, underholdt og musikk innenfor rammen.
Leit å bli holdt utenfor
Vi har i vært i kontakt med to av de lokale leverandørene som altså ikke ble spurt om pris.
Snorre Kristiansen er daglig leder ved Huset Café & Motell AS i Korgen.
– Det er leit at vi ikke en gang får lov til å være med i konkurransen. Jeg vet ikke hvorfor det ble slik, men det er klart vi reagerer når kunder kommer til disken hos oss og forteller at vi ikke fikk regne fordi det var for stort for oss. Jeg håper virkelig ikke at det er oppfatningen, vi har levert mat der 500 har blitt servert. Nå krysser jeg fingrene for at lokale bedrifter får lov til å i alle fall gi en pris neste gang, sier Kristiansen.
Aleksander Kristensen ved Baksterkailln & Kokken AS på Hemnesberget bekrefter at heller ikke de ble forespurt om pris.
– Jeg synes det er veldig trasig å ikke bli forespurt slik at vi kunne gitt en pris, eller eventuelt takket nei om vi ikke hadde hatt kapasitet.
– Hva ville en slik leveranse betydd, om dere hadde fått den?
– Det vil ha berget en av de absolutt stilleste månedene. Det ville holdt tre personer i arbeid i endel timer å generert drøyt 30.000 i omsetning så det ville gitt ett betydelig bidrag på oktober, avslutter Kristensen hos Baksterkailln & Kokken.