Nå blir det kurs med digital kompetanse som tema, for eldre i Hemnes kommune. Prosjektleder er Christine Jensen fra kommunen, som forteller at kurset har flere ulike tema og tilpasses deltakerne og deres behov.
Ergoterapeuten Christine Jensen har i sin prosjektstilling i Hemnes kommune utført en spørreundersøkelse, en innbyggerdialog med de eldre, i kommunen i sommer. Temaet var digital kompetanse og svarene som kom inn er bakgrunn for at hun nå skal arrangere kurs med samme tema. Spørreundersøkelsen ble besvart av 179 innbyggere fra 70 år og oppover og hadde som mål å kartlegge de eldres digitale kompetanse. Selv om svarprosenten var bare på 22%, kan Christine fortelle at svarene som kom inn ga verdifull og «matnyttig» informasjon.
– Vi fikk inn informasjon om hva de eldre ønsker å lære, og hvordan. 31% av dem ønsket seg kurs, og noen ønsket mest en-til-en-opplæring. Det er vi så heldige å ha et tilbud om allerede, hos Hege på Frivilligsentralen hver tirsdag.
Litt skummelt
55% av de som svarte på undersøkelsen ønsket å forbedre sin digitale kompetanse, og svarene kom fra alle tettstedene. Nå blir det kurs for alle eldre i hele kommunen, som ønsker det. Kursene skal holdes både på Hemnesberget og i Korgen fra uke 44, med ei økt hver uke i fem uker, og med ulike tema hver gang. På Hemnesberget blir det ei gruppe med maks 14 deltakere, som skal holde til på skolen. I Korgen skal kurset være på HASVO, og da kurslokalet er mindre, deles gruppa i to, med maks 8 deltakere på hver.
– Dette er jo et prosjekt, så vi finner ut av ting i lag, prøver oss litt frem. Det skal være et skikkelig lavterskeltilbud, ikke noe stivt opplegg, smiler Christine.
Kari Skogen Davidsen har tenkt å melde seg på kurs, men synes også det er litt skummelt.
– Jeg har tenkt meg, men nå kjenner jeg at jeg får litt kalde føtter, sier hun.
Christine beroliger henne med at det skal tilpasses den enkeltes nivå, og man skal få hjelp til det man trenger og ønsker selv. Om man ikke har anledning alle dagene, kan man delta på det man ønsker.
Vil bli sikrere på det man holder på med
– Banken har et veldig bra opplegg den dagen de kommer, med gjennomgang av blant annet bank-id og personvern.
Kari nikker når det snakkes om bank på nett.
– Kari, hva er det du ønsker å lære deg på kurset?
– Jeg vil gjerne bli sikrere på bankgreiene. Nå tør jeg ikke ha banken på telefonen, jeg bruker bare nettbanken på pc, og har lyst til å bli tryggere på ting. Så hagler det jo nærmest inn sånne meldinger, for eksempel fikk jeg ei fra det som ser ut som Telenor, om at jeg har betalt for mye i mai, og må trykke på noe innen 24 timer for å få dem tilbake. Jeg gikk ikke på den, man skulle fylle ut all bankkortinformasjon, sto det, sier Kari og rister på hodet. Hun tror det er mange som blir lurt av slikt, og er selv usikker noen ganger.
Christine forteller at hun i spørreundersøkelsen har fått inn noen ønsker fra flere, om akkurat dette, og de fra banken tilpasser innholdet til det som det er behov for.
– Ja, jeg har lyst til å bli sikrere på det man holder på med, og trenger data til, konkluderer Kari.
– På kurset blir det også mulighet til å dele erfaringer med de andre kursdeltakerne, som er i samme båt – både yngre og eldre enn man selv er, poengterer Christine og legger til:
– De fleste tror de er alene om de digitale utfordringene, og tenker «jeg skal jo kunne dette», og tør kanskje derfor ikke be om hjelp.
Ekspertise utenfra
Det skal ikke ligge skam i det å trenge hjelp til å ferdes i det digitale landskapet, og dette kurset skal være med på å ufarliggjøre det å prøve seg fram, spørre om hjelp, og å bruke den yngre garde til hjelp.
En av dagene er temaet Helse Norge, og da er det helsesekretærer som står for opplæringa.
– Det var viktig for meg at det er folk som kan systemene godt, som bidrar i de ulike temaene, slik som med banken, fortsetter Jensen og legger til at på Hemnesberget kommer det til å være skoleelever fra valgfaget «innsats for andre» til stede i tillegg til de øvrige kursholderne, som hjelpere. I tillegg er biblioteket engasjert, og Hege fra frivilligsentralen.
– Det er stas at det er så mange som engasjerer seg og vil bidra. Så prøver vi oss frem i lag, stadfester Christine.
– Ja vi er heldige som har de unge til å hjelpe oss, kommenterer Kari og forteller at hun både får hjelp av barn og barnebarn når hun trenger det.
Påmelding
Påmeldingen åpner torsdag 19. oktober, og er åpen til 27. oktober klokken 12.00. De som ønsker å delta trenger bare å ringe Christine.
– Det er mulig jeg var noe uklar i spørreundersøkelsen, så jeg tror noen tenker at de allerede har meldt seg på, men de må altså ringe meg nå for å være påmeldt. Jeg håper at dem som tenker de allerede er det, tar kontakt, smiler hun og sier hun ser frem til å komme i gang.
– Ja, vi må bare prøve å holde tritt med utviklinga, nikker Kari til slutt og håper sammen med Christine at det blir mange som hopper i det og melder seg på.
Vi i avisa har kontaktet Hege Berg-Klemetsen ved Hemnes Frivilligsentral, angående en-til-en kurs hos henne på tirsdagene, og hun sier at det bare er å ringe henne for å melde seg på.