10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse. Norges største befolkningskampanje om psykisk folkehelse markeres over hele landet fra uke 39 til 42 hvert år, og årets kampanje oppfordrer til å gjøre våre viktigste møteplasser mer inkluderende.
Også i Hemnes skal dagen markeres over flere dager, og Mental Helse Hemnes (MHH) slår til med flere ulike arrangementer, spredt over hele kommunen.
– Ja vi har fire arrangementer på plakaten, og det synes vi ikke er så verst, smiler Geir Joar Valla, som er leder i MHH.
– Vi har litt av hvert på programmet, som tar for seg psykisk helse av diverse slag, og det er viktige temaer som belyses. Jeg synes vi har snekret sammen et variert og innholdsrikt program, sier han.
– I tillegg må jeg jo si at jeg synes det er storveis at Hemnes ungdomsråd, LEVE Helgeland og vi i Mental Helse Hemnes sammen arrangerer en innholdsrik dag for ungdommen i kommunen lørdag 21. oktober, der selvmordsforebygging er temaet, fortsetter han.
– Der er riktignok aldersgrensen satt til 12-20 år, men også foreldre og pårørende kan være med, legger han til.
Berører mange
Åpning av MHHs markering av Verdensdagen skjer tirsdag 10. oktober på Jernvaren på Hemnesberget.
– Der får vi innlegg og foredrag av flere lokale. Åpningen tar Arnt Råger Olsen seg av, og så skal overlege Per Pedersen fra TSB Rana ruspoliklinikk holde et foredrag om temaet «Rus», forteller Valla.
– Ellen Agnete Brygfjeld vil ta for seg det å være pårørende i sitt foredrag. Dette tror jeg blir særdeles spennende å høre mer om. Det å være pårørende berører jo svært mange, sier han.
– Hun er jo dessuten spesielt utsatt, siden hun har både mann og ei datter som er åpne omkring sine psykiske lidelser, fortsetter han.
– Dessuten kommer den ikke helt ukjente figuren Anton Tvildal innom, og kanskje han blir diagnostisert, humrer Valla.
– Det er viktig å balansere det hele med litt humor, slik at alvoret ikke tar all plass. Dessuten er det ofte mye alvor i god humor, legger han til.
Ei sterk anbefaling
Onsdag 11.oktober blir det arrangement på «Kaffesiken» på Gammelskolen i Bleikvasslia.
– I Bleikvasslia er det jeg selv som tar meg av åpningen, og det får vi tro går greit, ler Valla.
– Der er det den unge og modige Benedicte Fagerbakk som skal holde foredrag. Temaet hun tar for seg er depresjon, og det skal bli interessant å høre hva hun har tenkt å dele med oss, sier han.
– Mental Helse Hemnes sitt eget «husorkester» Arnt Rågers vil sørge for et musikals innslag på Gammelskolen, legger han til.
På Samfunnshuset i Korgen mandag 16.oktober kommer Janette Røseth og holder foredraget «Livssorg». På sin egen nettside forteller Røseth at hun jobber som psykologspesialist, foredragsholder og forfatter. I tillegg kan man lese at hun også er mamma, ektefelle, pårørende og kronisk syk.
– Røseth var i Mosjøen i fjor, og da var styret i MHH samlet der for å høre på henne. Hun deler mange personlige erfaringer, og det var en veldig flott opplevelse å høre på henne. Dette foredraget vil jeg anbefale alle som har anledning til å få med seg, sier Valla.
– I Korgen sørger kulturskolen for musikkinnslag, og det blir både servering og loddsalg. Som det for øvrig blir også på de andre arrangementene, smiler han.
Gratis
Tirsdag 24. oktober blir det åpen dag på Bjerka skole, på ettermiddagen. Der kan de fremmøtte se ei utstilling av elevarbeider, og så skal elevene synge litt.
– Det er artig med de på Bjerka skole, sier Valla.
– De insisterer alltid på å være med på plakaten når verdensdagen skal markeres, og synes det er fint å kunne bidra i markeringene, legger han til.
– Jeg må også skynde meg og legge til at det er gratis inngang på alle arrangementene som er knyttet opp mot Verdensdagen! Jeg håper det kan være med på å senke terskelen for å komme på et eller flere av disse arrangementene, avslutter han.