Avisa Hemnes
4 minutter lesetid

Gresskar-mat

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Gresskar kan brukes til mye mer enn lyslykter. Ved varmebehandling forandres smaken, og blir mild og søtlig. Gresskar passer derfor helt utmerket i supper, som paifyll eller ovnsbakt til kjøtt og fisk.

Gresskarsuppe

Ingredienser (4 personer):

Ca. 500 g gresskar
1 løk
1 hel hvitløk
olivenolje
salt og pepper
7,5 dl kyllingkraft eller buljong
ca. 1 dl fløte, ev. rømme eller crème fraîche
Evt. litt kajennepepper

Slik gjør du det:

Sett ovnen på 200 grader.

Gresskaret deles i mindre biter. Løken deles i to, hvitløken i fedd. Fordeles utover en bakepapirkledd stekeplate. Ha over olivenolje, salt og pepper.

Bak i ovnen i 45 til 60 minutter. Ha de bakte grønnsakene i en kjele, tilsett kraft, og la det koke i et par minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser, ha i fløte/crème fraîche/rømme, smak til med salt og pepper.

Serveres gjerne med ristede gresskarkjerner.

Ristede gresskarkjerner

Ingredienser:

gresskarkjerner
olje
salt

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader.

Skyll gresskarkjernene godt, og tørk dem.

Vend frøene i olje og salt, ha dem utover en bakepapirkledd stekeplate. Stek i 15–20 min, når frøene er gyllenbrune er de ferdige.

Glutenfrie knekkebrød med gresskarkjerner

Ingredienser (til to brett):

5 dl kokende vann
1 dl olje (solsikkeolje)
4 dl gresskarkjerner (ev. blandet med solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø)
ca. 2 dl maismel
salt

Slik gjør du:

Sett ovnen på 160 grader varmluft.

Kok opp vannet, og bland det deretter med olje. Ha i frøene. Rør så inn maismelet til en grøtete røre. Smør utover to bakepapirkledde stekeplater. Strø over litt salt.

La knekkebrødene stå i ovnen i ca. 15–20 min, før du tar dem ut og ruter dem opp. Setter tilbake i ovnen. Etter ca. 1 time total steketid skrur du av av ovnen, men lar knekkebrøden stå der (gjerne over natten) slik at de blir skikkelig sprø.

Gresskarpai

Ingredienser:

Til paibunnen trenger du:
190 gram hvetemel
50 gram sukker
125 gram smør
1 eggeplomme
1–3 ss kaldt vann

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til fyllet trenger du:

500 gram bakt gresskarkjøtt
70 brunt sukker
2 ss maisenna
2 egg
1,5 dl helmelk / ev. fløte
2 ss lys sirup
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts muskatnøtt

Slik gjør du:

Bak gresskaret: Del gresskaret i biter, ha det i en ildfast form, hell over litt olje, og legg aluminiumsfolie over formen.

Gresskaret bakes i ca. 45 minutter på 200 grader. Mos gresskarkjøttet med en stavmikser eller i en foodprossessor. Avkjøl.

Lag paideigen: Bland sammen hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin, ha i kaldt smør som er delt i terninger. Kjør dette en stund før du tilsetter eggeplomme og kaldt vann. Elt litt, stopp så maskinen, og elt resten for hånd. La deigen hvile i kjøleskap i ca. 30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader.

Kle en smurt paiform med paideigen. Legg et bakepapir i bunnen av paiskallet, og legg tørkede erter oppi (så paiskallet beholder fasongen).

Stek paibunnen i 10 minutter. Fjern bakepapiret og ertene, og stek bunnen i 10 minutter til. Ta så paibunnen ut av ovnen. Senk temperaturen til 180 grader.

Mens paibunnen steker, kan du lage fyllet: Bland sukker og maisenna i en bolle. Pisk inn egg, fløte, bakt gresskar, sirup og krydder. Hell fyllet i den stekte paibunnen, og stek paien på 180 grader i 40-45 minutter.

Paien avkjøles og kan med fordel hvile litt før servering.

Kilde: Mette Mari Sønstebø Østad / Familiematblogg.no