Gresskar kan brukes til mye mer enn lyslykter. Ved varmebehandling forandres smaken, og blir mild og søtlig. Gresskar passer derfor helt utmerket i supper, som paifyll eller ovnsbakt til kjøtt og fisk.
Gresskarsuppe
Ingredienser (4 personer):
Ca. 500 g gresskar
1 løk
1 hel hvitløk
olivenolje
salt og pepper
7,5 dl kyllingkraft eller buljong
ca. 1 dl fløte, ev. rømme eller crème fraîche
Evt. litt kajennepepper
Slik gjør du det:
Sett ovnen på 200 grader.
Gresskaret deles i mindre biter. Løken deles i to, hvitløken i fedd. Fordeles utover en bakepapirkledd stekeplate. Ha over olivenolje, salt og pepper.
Bak i ovnen i 45 til 60 minutter. Ha de bakte grønnsakene i en kjele, tilsett kraft, og la det koke i et par minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser, ha i fløte/crème fraîche/rømme, smak til med salt og pepper.
Serveres gjerne med ristede gresskarkjerner.
Ristede gresskarkjerner
Ingredienser:
gresskarkjerner
olje
salt
Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader.
Skyll gresskarkjernene godt, og tørk dem.
Vend frøene i olje og salt, ha dem utover en bakepapirkledd stekeplate. Stek i 15–20 min, når frøene er gyllenbrune er de ferdige.
Glutenfrie knekkebrød med gresskarkjerner
Ingredienser (til to brett):
5 dl kokende vann
1 dl olje (solsikkeolje)
4 dl gresskarkjerner (ev. blandet med solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø)
ca. 2 dl maismel
salt
Slik gjør du:
Sett ovnen på 160 grader varmluft.
Kok opp vannet, og bland det deretter med olje. Ha i frøene. Rør så inn maismelet til en grøtete røre. Smør utover to bakepapirkledde stekeplater. Strø over litt salt.
La knekkebrødene stå i ovnen i ca. 15–20 min, før du tar dem ut og ruter dem opp. Setter tilbake i ovnen. Etter ca. 1 time total steketid skrur du av av ovnen, men lar knekkebrøden stå der (gjerne over natten) slik at de blir skikkelig sprø.
Gresskarpai
Ingredienser:
Til paibunnen trenger du:
190 gram hvetemel
50 gram sukker
125 gram smør
1 eggeplomme
1–3 ss kaldt vann
Til fyllet trenger du:
500 gram bakt gresskarkjøtt
70 brunt sukker
2 ss maisenna
2 egg
1,5 dl helmelk / ev. fløte
2 ss lys sirup
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts muskatnøtt
Slik gjør du:
Bak gresskaret: Del gresskaret i biter, ha det i en ildfast form, hell over litt olje, og legg aluminiumsfolie over formen.
Gresskaret bakes i ca. 45 minutter på 200 grader. Mos gresskarkjøttet med en stavmikser eller i en foodprossessor. Avkjøl.
Lag paideigen: Bland sammen hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin, ha i kaldt smør som er delt i terninger. Kjør dette en stund før du tilsetter eggeplomme og kaldt vann. Elt litt, stopp så maskinen, og elt resten for hånd. La deigen hvile i kjøleskap i ca. 30 minutter.
Sett ovnen på 200 grader.
Kle en smurt paiform med paideigen. Legg et bakepapir i bunnen av paiskallet, og legg tørkede erter oppi (så paiskallet beholder fasongen).
Stek paibunnen i 10 minutter. Fjern bakepapiret og ertene, og stek bunnen i 10 minutter til. Ta så paibunnen ut av ovnen. Senk temperaturen til 180 grader.
Mens paibunnen steker, kan du lage fyllet: Bland sukker og maisenna i en bolle. Pisk inn egg, fløte, bakt gresskar, sirup og krydder. Hell fyllet i den stekte paibunnen, og stek paien på 180 grader i 40-45 minutter.
Paien avkjøles og kan med fordel hvile litt før servering.
Kilde: Mette Mari Sønstebø Østad / Familiematblogg.no