Den 30. september markerte Finneidfjord Sanitetsforening sin 100-årsdag, og inviterte i den forbindelse sanitetsforeninger fra hele Hemnes og Rana til feiring.
I år er det 100 år siden Finneidfjord Sanitetsforening ble stiftet. Fredags formiddag er de fleste av de aktive medlemmene på plass på samfunnshuset på Finneidfjord for å pynte huset til markeringen som skal foregå dagen etter.
Peggy Berg Bjerkmo (70) er leder i foreningen, og forteller at de er 12 betalende medlemmer akkurat nå.
– Det som er litt morsomt er at tre av oss bor på Mo, én i Korgen og to på Hemnesberget. Resten bor på Finni, sier hun.
– Det er jo her vi føler tilhørighet.
Det har ikke bare vært enkelt å drive sanitetsforeningen i alle disse årene. Spesielt i senere tid har det vært vanskelig å rekruttere medlemmer.
– Jeg tenker at det er viktig å holde liv i foreningen, spesielt nå som det nærmet seg hundre år. Vi tenker gjerne at vi ikke har gjort så mye, men når vi ser tilbake på året som har gått viser det seg at det er ganske mye, forteller Peggy.
Helsehuset
Nylig inviterte de Finneidfjord skole og barnehage til pølsefest, og det er sanitetsforeningen som har laget den populære «Eventyrstien». De har i år lyst til å sponse julegrantenningen som bygdelaget ordner til hvert år.
– De som startet foreningen, det var utrolig hva de fikk til, begynner Eva Sørensen (74), som er sekretær, og forteller om helsehuset som ble ferdig i 1956.
På helsehuset var det både bad og badstue, samt helsestasjon hvor det ble tatt diverse kontroller.
– På den tiden hadde ikke folk bad, og de var derfor veldig opptatt av å få til en plass hvor man kunne komme og vaske seg. I første etasjen var det derfor dusjer og badstue som folk kunne benytte seg av. Og så var det helsestasjon hvor det ble tatt spedbarnskontroll, skolebarnskontroll, helsekontroll for kvinner, eller som det egentlig står, «husmorkontroll».
Det var også et hus som kunne brukes som festlokale og gymsal for skoleelevene. Selve badet gikk i underskudd, men der var kommunen inne og betalte det, ettersom elever brukte dusjene i forbindelse med gym.
– Det var åpent annenhver fredag, og for å få folk, spesielt mannfolk, til å komme, var det da en frisørdame som stilte opp og klippet mennene, forteller kasserer Bjørg Hanssen (75).
Trenger yngre krefter
– Og tenk på alt mennene til sanitetsdamene har gjort opp gjennom årene. Dugnadsånden i de dagene var helt utrolig. De gjorde alt av vedlikehold, og var verdt sin vekt i gull, sier Eva.
I 1992 ble helsestasjonen nedlagt, visstnok under store protester. Helsehuset ble solgt i 2005. Bygget har en tid blitt brukt til barnehage, og etter hvert leilighet.
– Da vi solgte huset krevde vi å få førsteetasjen, den delen som var leilighet, og har altså den så lenge saniteten består. Det er derfor vi håper at det kommer noen yngre krefter med litt nye ideer og tar over. Vi går jo i samme tralten hele tiden, sier Eva.
– I starten var det mange som ville være med, og det var lettere å rekruttere medlemmer. Nå er det mye vanskeligere, men tidene har forandret seg, sier Eva.
– Før var husmødrene mye hjemme og syntes det var trivelig å komme seg ut, sier Oddveig Johansen.
– Nå opplever vi at folk ikke har tid, for det er barn og fritidsaktiviteter og mye som skjer hele tiden. For oss handler det mye om bare det å få møtes, sier Eva, og damene er enige i at det sjeldent er et stille sekund når gjengen samles.
Markeringen
Under markeringen var det taler, musikk og gaveoverrekkelser. Finneidfjord Sanitetsforening fikk blant annet en benk fra Straumbygda Sanitetsforening.
Bjørg Hansen og Eva Sørensen fortalte historien til Finneidfjord Sanitetsforening, fra starten og fram til i dag. Ordfører Paul Asphaug og bygdeutvikler Marit Valla var også til stede.
– Vi hadde levende musikk, noe som gjorde sitt til god stemning. Det var allsang, og det ble servert snitter, kaker, kaffe og mineralvann, avslutter Eva Sørensen.