Betongindustrien har fått nye miljøkrav, og Bjerka Sandindustri må etablere nytt vaskeanlegg for å imøtekomme disse kravene. Jonny Reinfjell og Geir Magne Reinfjell forteller at de har drøye to år på seg til å gjennomføre tiltak.
– Ja, det er kommet nye miljøkrav i bransjen. Restbetongen skal tas rede på, og vaskevannet skal filtreres og være pH-nøytralt når det slippes ut, forteller Jonny Reinfjell, daglig leder hos Bjerka Sandindustri as.
– Derfor må vi sørge for å bygge flere vaskekummer i ei rekke, nærmest som en «vaskebane». Dette må vi sannsynligvis bygge hus over og ha oppvarmet, for vaskingen må jo foregå også vinterstid, forklarer han videre.
– Dette er krav som ble innført 1. januar i år, og vi hadde da tre år på oss til å få det på plass, legger han til.
– Vaskevannet skal etter renseprosessen være så rent at vi kan bruke det videre i både produksjonen og som vaskevann til bilene, så det blir jo som ei resirkulering, forteller han.
– Vi bruker jo et betydelig antall kubikk med vann i løpet av et år, så dette betyr en bra miljøgevinst. Og vi betaler per i dag omkring 17 kroner per kubikk vann, så det blir en del penger å spare også ved å kunne benytte seg av det rensede vannet på denne måten, sier han.
Trenger plassen
– Dette er krav som man ikke kan søke seg fritatt fra om man skal være med videre i bransjen?
– Ja, og det er samme krav til oss små som leverer 3.000 kubikk som de som leverer 30.000 kubikk, sier Jonny.
– De nye kravene medfører en voldsom kostnad. For oss er dette ei stor investering, særlig om vi må bygge hus over, og ha det oppvarmet. I tillegg må vi ha en gravemaskin for å tømme vaskekarene, fortsetter han.
– Dette vil altså bli en betydelig merkostnad for dere når det kommer til produksjonskostnader?
– Ja, det blir jo det. Både investeringen og energiforbruket, sier Jonny.
– Vi håper jo derfor at Hemnes kommune vil være velvillige og sørge for at vi får oss ei billig tomt. Området vi søker om å få kjøpe er det vi selv som har fylt opp, noe som er gjort i samsvar med Hemnes kommune, og som vi har hatt tillatelse til, sier han videre.
– Området er jo dessuten regulert til industri, legger han til.
– Ett av alternativene som formannskapet og deretter kommunestyret har til vurdering er at søknaden om kjøp av tomt avslås i påvente av kartlegging av arter av nasjonal
forvaltningsinteresse i området. Hva vil et avslag bety for dere?
– Om vi blir sittende med den tomta vi har per i dag, så har vi rett og slett ikke noe sted å ha vaskeanlegget, forteller Jonny.
– Da blir vi nødt til å flytte fabrikken til et annet sted, og da tror jeg nok heller at det ender med at vi må stenge. Vi har ikke økonomisk rygg til å flytte og etablere oss på ei ny, kostbar tomt, understreker han.
– Ikke vet jeg hvor det skulle være hen heller, legger han til.
– Jeg håper vel på at de i kommunen ser at det lokale næringslivet trenger litt velvilje og drahjelp. Det blir viktig for oss fremover å få hånd om tomta vi søker om å kjøpe nå. Det kan tenkes at man på sikt også må sette opp nye bygg, vi vet jo ikke noe om hva man kan finne på å produsere i fremtiden, smiler han.
– Har vi ikke plass, har vi ikke noe alternativ. Da stopper det opp. Har vi tomta til rådighet blir det lettere å planlegge noen år fremover, legger han til.
– Hvordan blir fremdriftsplanen dersom dere får kjøpe tomta?
– Da kan vi begynne å forberede byggingen allerede i høst. Det blir vel neppe gjort så mye i år, for nå går det fort mot vinter, men enkle forberedelser kan gjøres. Og så blir det «full skuv» fra våren. Dette må være på plass innen utgangen av 2025, så det er ikke noe å vente med, sier Jonny.
– Fylkesmannens miljøavdeling skal også involveres i godkjenningen av arbeidet som skal gjøres. Dette må nok også være «i boks» før vi får sette i gang, tilføyer Geir Magne.
Utnytter betongrester
– Hvor mange er sysselsatt hos dere?
– Vi har fire årsverk hos oss, forteller Jonny.
– Det er kanskje ikke all verden, men det er nå det det er. Og vi har jo en solid historie etter hvert, og har bidratt med vårt til kommunekassen, sier han.
– Jeg tenker at det også må være i kommunens interesse at vi er her, for det bør jo kunne bli bra mye billigere med kortreist betong om de skal bygge noe i årene fremover, fortsetter han.
– Dette er jo positivt også på miljøsida, supplerer Geir Magne.
– Ja, og vi ønsker også å forskjønne området og rydde litt opp. Vi har gjort en del utbedringer på byggene, og sørget for vedlikehold av porter og slikt. Det er viktig at det ser ryddig og bra ut, og at ting er på stell, fortsetter Jonny.
Per i dag bruker Bjerka Sandindustri det meste av restbetongen til å produsere betongklosser, etter «Lego-prinsippet».
– Hva brukes disse klossene til?
– De brukes primært til støttemurer, og så vet jeg at de også benyttes som skillevegger i for eksempel grussiloer, forteller Jonny.
– Hver kloss veier over 1.100 kilo, så det er solide saker. De flytter ikke så lett på seg, smiler han.
– Dette har vi produsert i et års tid, fortsetter Geir Magne.
– Vi trodde at vi skulle bli plaget med å selge disse, men i sommer forsvant 2-300 klosser i en fei, legger han til.
– Ja, de ble populære. Og så er det jo bra å kunne utnytte betongen, som ellers ville blitt avfall, på denne måten, sier Jonny.
Merker »byggebremsen»
– Dere sier at det blir ei stor investering for dere. Kan dere hente noe inn på pris? Tåler markedet ei prisjustering?
– Det var det da, sier Jonny.
– Sementen har steget med 1.000 kroner per tonn på bare ett år, og vi fikk nylig beskjed fra Norcem at den på nytt stiger med 100 kroner tonnet ved årsskiftet, avslører han.
– Og noen må jo betale dette. Vi er helt nødt til å ta det inn, legger han til.
– Har det vært høy aktivitet hos dere, eller merker dere også bremsen i byggebransjen?
– Vi har merket det kjempegodt, kommer det kjapt fra Jonny.
– Det er privatmarkedet vi merker det aller mest på, skyter Geir Magne inn, og legger til at ordrer fra private maks har utgjort 20 prosent av omsetningen de siste to-tre årene.
– I fjor gikk produksjonen her totalt sett ned med 30 prosent, og da gikk vi på «en smell». Heldigvis er det første gang siden vi startet her, og vi tåler et slikt år. Det har vært tregt i år også, men etter sommerferien har det tatt seg opp, så vi håper det bærer bud om at det begynner å skje noe, fortsetter Jonny.
– Jeg er positiv, og jeg satser absolutt på at vi klarer å holde hodet over vannet her, avslutter han.