Valgkort eller ikke valgkort? Velge stemmelokale etter hva hjertet lyster, eller kun i egen krets? Legitimasjon eller ikke? Og kan det drives valgkamp også på valgdagen? Vi har spurt og fått noen oppklarende svar.
Valglokalene i Hemnes kommune åpnet klokken 09.00 på morgenen, og stenger 21.00 på Hemnesberget og i Korgen, mens valglokalene på Bjerka, Finni og Bleikvasslia stenger 20.00. Noen ting kan virke uklart rundt valggjennomføringen, og vi har derfor tatt en telefon til Camilla Berg som er arkivleder i kommunen for å få noen avklaringer og for å høre litt om gangen i opptellingen av stemmene.
Valgfritt valglokale
– Kan man velge valglokale innad i kommunen?
– Ja, nå når vi har fått elektronisk manntall kan du stemme i alle kretser.
– I informasjonen om valgkort er det litt uklart om man trenger valgkortet med seg, eller ikke. Kan du oppklare?
– Da det er strekkode på valgkortet, er det veldig lettvint for dem som sitter i valglokalene om man har det med, og kan lese av den direkte. Men i Hemnes som er en liten kommune må du ikke ha det med. De som sitter der kjenner nok mange, men legitimasjon er fint om dere tar med da de ikke kjenner alle.
Camilla forteller om gangen i opptellingen:
– Antall stemmer telles ute på kretsene når valglokalene stenger. Så skal urnene forsegles og fraktes til rådhuset hvor valgstyret med sine syv medlemmer fordeler stemmene på de ulike partiene og teller dem opp i ulike tellerom. Deretter kommer stemmene ned til meg og Marita Tustervatn som scanner dem. Det betyr at stemmene telles manuelt to ganger og så scannes.
Datasystemet som brukes er det samme for hele landet.
Forhåndsstemmer og opptelling
– Har dere fått inn mange forhåndsstemmene og når forventes resultatet av dem?
– Vi har fått inn 696 stykker. De skal være telt til valglokalene stenger, men tellingen av dem kan ikke ferdigstilles og resultatene offentliggjøres før i morgen klokken 17, da man må ta høyde for litt tid i postgang. Dersom noen sendte stemme med posten på fredag eksempelvis, skal de også tas med i sluttresultatet på forhåndsstemmene.
Sist kommunevalg utgjorde forhåndsstemmene 25.2 % i Hemnes kommune.
– Når regner dere med å være ferdig med opptelling av stemmene som kommer inn i dag?
– Stemmene fra Finni, Bjerka og Bleikvassli kommer jo hit litt før stemmene fra Hemnesberget og Korgen, så de telles først. Vi er jo en liten kommune, så det skal gå rimelig kjapt om vi ikke blir strømlause eller systemene faller sammen. Men det er ikke godt å si et tidspunkt.
Valgforsker om regler
På NRK radio kunne man i morges høre valgforsker Johannes Berg bli intervjuet rundt noen av reglene på valgdagen, og svarte på spørsmål fra lyttere.
Forskeren kunne innledningsvis fortelle at regelen om at det ikke var lov å selge alkohol på valgdagen er fjernet, men la til at det vil være en fordel å være edru når man stemmer.
Neste tema var personstemmer, såkalte «slengere».
– Dersom man gir en «slenger», hvor mye mindre blir den opprinnelige stemmen din verdt? Spurte NRKs journalist, og fikk følgende svar:
– Dersom man gir en slenger til en annen kandidat på et annet parti, gir du litt av din opprinnelige stemme til det andre partiet. Dersom du bor i en kommune med 23 representanter i kommunestyret, gir du en tjuetredjedel av din stemme til dette partiet.
Når det gjelder hvilken betydning personstemmene har, svarer valgforskeren at personstemmene har mye å si ved kommunestyrevalg. De har funnet ut at cirka 25% av medlemmene hadde ikke ville blitt valgt inn i kommunestyret om de ikke fikk personstemmer.
NRK har valgkampfri dag på valgdagen, og spør valgforskeren hvordan dette er med tanke på lovverket. Johannes Berg oppgir at det strengt tatt er det lov å drive valgkamp denne dagen, men det er ikke lov er å publisere prognoser før valglokalene er stengt.
– Så er det en form for kutyme, eller allment anerkjent at man ikke skal drive valgkamp på valgdagen, og det er forså vidt regler rundt at man ikke skal drive valgkamp ved valglokalene, oppklarer han videre.
Det er ingen regler mot valgkampreklame på internett på valgdagen.