Det er bare to uker til det nye kommunestyret skal konstituere seg som det så pent heter. Det betyr at de skal velge sju medlemmer til formannskap. Deretter skal ordfører og varaordfører velges blant disse sju.
Rundt om i landet forhandles det flittig, og de fleste ser ut til å ha kommet i mål med kampen om ordføreren, og ikke minst – hvem som samarbeider med hvem. Daglig kommer nye rapporter om hvem som snakker med hvem i Bergen, Mosjøen eller Trondheim, men fra Hemnes har det vært dørgende stille.
Vi har fått svært mange henvendelser fra lesere som er utålmodige, og enkelte lurer på om lokalpolitikerne er handlingslammet. Vi tok derfor en runde for å forstyrre de travle forhandlerne.
Rødt flertall
Først kan det være på sin plass å minne om valgresultatet. Her fikk Arbeiderpartiet og Sosialdemokratene Hemnes fem representanter hver til kommunestyret. Senterpartiet fikk fire, mens Høyre og Sosialistisk Venstreparti fikk tre hver. Til slutt fikk Fremskrittspartiet to og Grønt Hemnes en. Det skal totalt bli 23, litt hoderegning forteller at man da trenger 12 for å skape et flertall. Har de, eller mer riktig, noen av dem, greid det – å telle til 12?
Spørsmålet vi stilte var rett og slett enkelt og greit:
– Har du noe å fortelle om sonderinger og forhandlinger om ordfører og fordelinger i utvalg?
Rød brobygger
Først ut av startblokkene med et kjapt og presist svar var Jon Ervik, SVs toppkandidat.
– SV ønsker å samle det røde flertallet. I et slikt samarbeid krever vi ordfører. Det gjør vi for å kunne være en slags brobygger mellom Ap og SDH. Vi innser at et samarbeid på rød side kan være vanskelig å få til, men velgerne har bestemt et rødt flertall. Ut fra respekt for valgresultatet bør vi i det minste prøve å få det til. Vi kommer uansett til å ha et forhandlingsmøte med Grønt, sier SVs ordførerkandidat.
Om han får samlet Ap og SDH, og får Grønt med på lasset vil de ha en gruppe på 14, og makt i massevis til å bestemme det meste. Spørsmålet er om hans bønn om rød samling blir hørt.
SDHs toppkandidat, Per Øyvind Eriksen, svarer slik:
– Jeg har ikke noe å berette, og skjønner utålmodighet fra velgerne og leserne. Om 15 dager skal ny ordfører, ny varaordfører, nytt formannskap og nytt kontrollutvalg velges i møte. Forhåpentlig vil noe skje de neste to uker.
Eriksen fikk imidlertid ikke flest stemmer blant SDHs listekandidater. I et intervju før valget ble Eriksen og partileder Vidar Lenningsvik spurt om hvem som er listas ordførerkandidat, om det er toppkandidaten eller den som fikk flest stemmer. De svarte da at det er den som får flest stemmer som er deres kandidat. Lenningsvik avgjorde den interne kampen gjennom å få dobbelt så mange slenger som Eriksen, altså stemmer fra de som egentlig støttet en annen liste. Om vi skal ta dem på ordet er det altså Lenningsvik som er deres kandidat til ordførerstolen.
Legger bort partipolitikken
Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Mette Varem har ei gruppe på fem i kommunestyret, og er som alle andre helt avhengig av å danne allianser for å oppnå makt.
– Partipolitikken må legges til side når valgkampen er over. Innbyggerne i Hemnes har vist oss stor tillit og gitt oss et klart mandat. Jeg kjenner på et stort ansvar for først å sjekke ut mulighetene på rød side. Skulle ikke det være mulig er det alle andre muligheter som må sjekkes ut. Som politikere i Hemnes har vi et felles ansvar for å tenke de beste løsningene for kommunen fremover, sier hun.
Grønt Hemnes fikk inn Svein Hammer i kommunestyret.
– Som enslig svale er jeg maktesløs, så sitter nå stort sett stille – med håp om å bli tatt inn i varmen og få et bra verv. Noen partiledere har tatt kontakt, andre har ikke gjort det. De samtalene jeg har hatt har stort sett vært fruktbare. SV er og forblir mine beste venner i politisk forstand, utover det prater jeg gjerne med alle. I noen konstellasjoner kan jo faktisk min ene stemme bli viktig. Men hvem som blir ordfører eller ledere i de ulike utvalgene aner jeg nok ikke. Og om jeg hadde visst noe ville jeg sikkert ikke sagt noe uansett, sier Hammer.
Ingen ringer
I den siste perioden har et valgteknisk samarbeid mellom Sp, Høyre, FrP og Rødt hatt makten. Enten holder de kortene svært godt til brystet, eller så sitter de musestille i håp om å bli oppringt.
Høyres ordførerkandidat, Christine Trones, svarer slik:
– Jeg er like spent som deg. Ren matematikk gir jo noen svar, og resten må vil nok vente på.
Bjørn-Terje Nilssen fra FrP er om mulig enda mer ordknapp:
– Nei, det er dårlig stelt gitt.
Dagens ordfører, Paul Asphaug fra Sp, har altså enda to ukers fartstid før hans lisens må fornyes for ikke å bli terminert. Han svarer slik på spørsmålet om forhandlingene:
– Forhandlingene er ikke i gang fra vår side.
Om vi skal tro på våre folkevalgte så er det altså ingen som prater sammen. Årsaken ligger trolig ikke i utstrakt aksjehandel, men avisa skal forsøke å holde tidslinja oppdatert. Om ingen greier å snakke sammen eller bli enige kan det ende opp med at ordføreren blir valgt med loddtrekning.